DIRECTIVA PSD2 & OPEN BANKING

 

Directiva UE nr. 2366/2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne (Directiva PSD2) reglementează serviciile de plată și prestatorii de servicii de plată din întreaga Uniune Europeană și Spațiul Economic European (SEE), asigurând totodată transparența și concurența loială în cadrul acestui sector. Pe scurt, această directivă UE impune ca toate tranzacțiile să fie realizate prin canale sigure și ca toate datele să fie protejate din punct de vedere al autenticităţii şi integrităţii.

Pentru utilizatori, tranzacțiile de plată vor deveni mai convenabile, mai ieftine și mai sigure. În ceea ce priveşte băncile și furnizorii de servicii de plată, aceştia trebuie să investească mai mult în securitatea serviciilor lor digitale.

PSD2 & OPEN BANKING WHITE PAPER.

PSD2-OPEN BANKING TIMELINE

PRODUSELE ȘI SERVICIILE CERTSIGN CONFORME PSD2.

certSIGN este un Prestator de servicii de încredere calificat (QTSP) autorizat să emită QWAC și QSEAL și printre puținele QTSP-uri europene care eliberează certificate conforme cu Directiva PSD2.

SERVICII DE CONSULTANŢĂ

· Pe baza experienței sale în calitate de QTSP și a amplei expertize în PKI, certSIGN oferă servicii de consultanță pentru asistență tehnică și de conformitate pentru implementarea cerințelor Directivei PSD2.

SERVICII DE VERIFICARE

· certSIGN furnizează software-ul necesar pentru a verifica dacă certificatele utilizate de furnizorii terţi (TPP) sunt compatibile cu cerințele eIDSAS și PSD2 și oferă băncilor confirmarea identității terţilor care accesează sistemul bancar prin interfața dedicată.

QWAC (eIDAS Qualified Website Authentication Certificate)

· Permite ambelor părți (băncile și furnizorii de servicii de plată) să se identifice și să construiască un canal sigur pentru efectuarea tranzacțiilor. Acest canal securizat protejează confidențialitatea, autenticitatea și integritatea datelor trimise prin canal.

QSealC (eIDAS Qualified electronic Seal Certificate)

· Permite sigilarea întregului conținut, inclusiv toate solicitările și confirmările de date și tranzacții;

· Protejează autenticitatea și integritatea sarcinii de plată trimise.