10 easy tricks to secure your smartphone

Datele importante pe care le salvezi pe telefonul mobil pot fi accesate cu usurinta de persoane necunoscute fara prea mari cunostinte de infromatica. Pentru a-ti proteja datele si intimitatea, tine cont de urmatoarele recomandari:

1. Paroleaza-ti telefonul

Aceasta este una dintre cele mai simple si banale recomandari, dar care este adesea omisa de catre utilizatorii de dispozitive mobile. Utilizarea parolelor de tip pattern (trasarea unor linii pe ecran) ofera un bun nivel de siguranta, insa urmele pe care le lasa degetele pe ecran pot ajuta la aflarea parolei-pattern utilizate. O parola clasica, din cel putin 4 cifre, este cea mai buna varianta.

2. Asigura-te ca dispozitivul tau mobil se blocheaza automat

Daca iti setezi o parola la telefon, dar il lasi neblocat pentru 15 minute pe birou, e ca si cum i-ai invita pe ceilalti sa-ti acceseze datele. Majoritatea dispozitivelor mobile iti permit sa alegi un interval de timp dupa care dispozitivul sa se blocheze automat. Foloseste aceasta optiune pentru un interval care ti se pare tie convenabil, dar mai mic de 2 minute.

3. Instaleaza un software de securitate

Dispozitivul tau mobil este un echipament de calcul, un calculator, si ar trebui sa il tratezi ca atare din punct de vedere al securitatii. Cauta aplicatii care te protejeaza in special fata de amenintari de tip malware, remote data wipe etc.

4. Descarca aplicatii doar din surse verificate

Google Play si App Store iau securitatea foarte in serios. Citeste intotdeauna review-urile utilizatorilor si permisiunile aplicatiilor.

5. Intotdeauna verifica permisiunile aplicatiilor pe care le descarci

Multe aplicatii solicita mai mult decat permisiunile de baza. De exemplu, poti sa fii sigur ca o aplicatie de SMS va trimite si receptiona SMS-uri la fel cum o aplicatie care te ajuta sa gasesti cel mai bun traseu pe sosea iti va solicita pozitia prin GPS. Totusi, aplicatiile care iti solicita de exemplu acces la lista ta de contacte sau iti solicita parola de email ar trebui tratate cu mai multa grija.

6. Instaleaza update-uri

Update-urile pentru sistemele de operare deseori includ patch-uri ce repara vulnerabilitati de securitate.

7. Fii atent intotdeauna la link-urile primite prin e-mail sau SMS

Ne-am obisnuit din utilizarea normala a calculatorului sa tratam cu grija link-urile suspecte. Aceeasi atentie trebuie acordata si link-urilor primite pe dispozitivul mobil.

8. Cripteaza-ti smartphone-ul

Chiar daca ti-ai securizat dispozitivul mobil cu o parola, cineva tot poate sa acceseze datele de pe telefonul tau. Utilizarea criptarii pentru datele de pe telefonul tau previne un astfel de furt de informatii.

9. Blocheaza conectarea automata la wi-fi

Conectarea automata la puncte de acces Internet necriptate nu iti consuma doar bateria, ci inseama practic acordarea accesului oricui pe dispozitivul tau mobil.

10. Blocheaza conectarea automata la Bluetooth

Conectarea automata la Bluetooth lasa o usa deschisa pentru orice persoana interesata sa acceseze informatii private, liste de contacte, parole stocate etc. de pe dipozitivul tau mobil. Pentru a evita furtul de informatii, utilizeaza doar conexiuni Bluetooth despre care stii sigur ca sunt securizate.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

We'll call you!

Thank you for getting in touch with us!


    * campuri obligatorii