Întrebări frecvente despre semnătura electronică calificată

Ai întrebări despre semnătura electronică calificată certSIGN? Noi venim cu răspunsurile! Alege una dintre categoriile de mai jos şi află rapid informaţii utile despre costuri, modalităţi de obţinere, achiziţie online, identificare video, instalare şi utilizare – inclusiv la ANAF / SPV!

Pasul 1. Accesarea platformei dedicate de achiziţie online – aici pentru semnătură electronică pe TOKEN şi aici pentru semnătură electronică în CLOUD.

ATENŢIE! Este necesară parcurgerea integrală a Notei de informare GDPR şi bifarea luării la cunoştinţă de la finalul acesteia (scroll / swipe down). Recomandăm utilizarea browser-ului Google Chrome.

Pasul 2. Completarea formularului de înregistrare cu datele solicitate şi bifarea acordurilor necesare, după parcugerea termenilor şi condiţiilor aferente.

ATENŢIE! Dacă doreşti ca factura fiscală să fie emisă pe persoană juridică, trebuie să bifezi ultima casetă şi să completezi datele companiei.

Pasul 3. Achitarea online a contravalorii produsului selectat.

Pasul 4. Parcurgerea procesului de identificare video, care include scanarea documentului de identitate valabil, scanarea facială şi validarea numărului de telefon introdus în formularul de înregistrare.

ATENŢIE! Asigură-te înainte că ai la îndemână toate elementele necesare procesului de identificare video şi că respecţi condiţiile pentru parcurgerea cu succes a acestuia.

Pasul 5. După parcurgerea procesului de identificare video, vei fi informat pe e-mail cu privire la validarea/respingerea acestuia.

Pentru procesul de identificare video sunt necesare:

 • un document de identitate valabil. Lista documentelor de identitate pe baza cărora poate fi realizată identificarea video o regăsești aici
 • un card pentru plata online a produsului achiziţionat
 • un dispozitiv (smartphone, laptop sau PC) cu o camera web funcţională (rezoluţie de minimum 2 megapixeli)
 • o conexiune bună la Internet

În afară de elementele necesare procesului de indentificare video (vezi punctul 2 de mai sus), pentru parcurgerea cu succes a acestuia trebuie respectate şi următoarele condiţii:

 • nu sunt alte persoane prezente în cadru
 • adopţi o ţinută decentă şi un limbaj adecvat
 • documentul de identitate nu este în folie, plastic, coperţi etc.
 • există suficientă lumină în spaţiul în care te afli, pentru captarea clară a imaginii prin camera web
 • arăţi partea frontală a documentul de identitate iar apoi urmezi instrucţiunea afişată în platfomă, de înclinare a acestuia (scanarea documentului)
 • priveşti direct spre cameră iar apoi urmezi instrucţiunea afişată în platfomă şi zâmbeşti larg la cameră (scanarea facială)
 • introduci codul primit prin SMS (validarea numărului de telefon)

Completarea formularului de înregistrare, realizarea plăţii online şi parcurgerea procesului efectiv de identificare video pot fi încheiate chiar şi în 5 minute, dacă ai toate elementele necesare la îndemână şi respecţi condiţiile prezentate mai sus. După realizarea identificării la distanţă, vei primi un e-mail privind validarea / respingerea procesului în termen de 24 ore.

După parcurgerea identificării video, vei primi un e-mail cu privire la validarea / respingerea* procesului în termen de 24 ore. Dacă identificarea remote este validă, ia în calcul aceste termene orientative:

 • Semnătură electronică calificată pe TOKEN: aprox. 5 zile lucrătoare pentru emiterea certificatului digital şi expedierea prin curier a documentelor cu detaliile acestuia, împreună cu dispozitivul criptografic securizat;
 • Semnătură electronică calificată în CLOUD: aprox. 1 zi lucrătoare pentru transmiterea e-mailului cu informațiile privind activarea pachetului Paperless webSIGN achiziționat.

* ATENŢIE! Dacă procesul de identificare video este respins, vei primi un nou e-mail de pe adresa customer@certsign.ro cu un link pe care trebuie sa îl accesezi în vederea finalizării comenzii. După, trebuie să aştepţi confirmarea ulterioară a operatorului.

Vezi aici procedura completă de reînnoire a certificatului pentru semnătură electronică!

Singura condiție ce trebuie îndeplinită pentru prelungirea valabilității certificatului pentru semnătură (reînnoire) este ca actualul certificat se fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Pentru plasarea comenzii de prelungire este necesară autentificarea în platforma certSIGN rekey.certsign.ro, iar autentificarea se poate face doar în baza certificatului actual.

certSIGN transmite, pe adresa de e-mail din certificat, procedura pentru reînnoirea certificatului cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual.

Cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, pe adresa de e-mail din certificat, certSIGN retrimite un e-mail de informare privind reînnoirea, dacă procedura nu a fost încă urmată.

Dacă a fost depășită perioada de valabilitate, certificatul actual nu mai poate fi reînnoit și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică.

Procedura de reînnoire online a certificatului are trei etape:

I. Comandă prelungire pe platforma https://rekey.certsign.ro – poate fi făcută oricând, cel târziu cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat;

II. Generarea cererii de certificat cu aplicația certSIGN Enroll – poate fi făcută oricând, cel târziu cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat;

III. Încărcarea pe token a noului certificat cu ajutorul aplicației certSIGN Enroll. Cu 3 zile înainte de expirarea certificatului actual pentru care se face reînnoirea, se emite noul certificat.

Indiferent de data la care este făcută comanda pentru prelungire, perioada de valabilitate a noului certificatului va începe cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat. Reamintim, după reînnoire NU este necesară înlocuirea TOKEN-ului actual. La încărcarea pe token a noului certificat, vechiul certificat va fi șters.

Poți solicita asistență prin intermediul formularului de suport. Alege subiectul, detaliază situația și trimite mesajul către noi. Vom reveni către tine pe email, cu indicații.

Pentru certificatul nou este necesar să fie făcute înrolările / reînnoirile și în platformele instituțiilor precum: ANAF, CNAS, UNNPR etc.

Vezi aici procedura completă de reînnoire a certificatului pentru semnătură electronică!

Singura condiție ce trebuie îndeplinită pentru prelungirea valabilității certificatului pentru semnătură (reînnoire) este ca actualul certificat se fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Pentru plasarea comenzii de prelungire este necesară autentificarea în platforma certSIGN rekey.certsign.ro, iar autentificarea se poate face doar în baza certificatului actual.

Indiferent de data la care este făcută comanda pentru prelungire, perioada de valabilitate a noului certificatului va începe cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat.

Dacă certificatul actual a expirat, nu mai poate fi făcută reînnoirea și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică. Recomandăm accesarea platformei certSIGN pentru achiziția certificatelor calificate în CLOUD și urmarea pașilor indicați.

certSIGN transmite, pe adresa de e-mail din certificat, procedura pentru reînnoirea certificatului cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual.

Cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, pe adresa de e-mail din certificat, certSIGN retrimite un e-mail de informare privind reînnoirea, dacă procedura nu a fost încă urmată. Transmiterea întârziată a cererii nu garantează reînnoirea online certificatului.

Pașii ce trebuie urmați pentru reînnoirea certificatului în CLOUD:

 1. După autentificarea în platforma websign.ro se apasă butonul „Începe procesul„;
 2. Alege perioada de valabilitate dorită pentru noul certificat – 1, 2 sau 3 ani;
 3. Citește informările din pagină și bifează acord;
 4. Achită online contravaloarea produsului selectat;
 5. Completează datele cerute în pasul următor;
 6. Încarcă și trimite o copie a documentului tău de identitate și apoi semnează cererea pentru noul certificat prin apăsarea butonului „Înregistrare„.

După validarea cererii, cu cel mult 3 zile înainte de expirarea certificatului actual, certSIGN va emite noul certificat, iar prin e-mail va trimite o notificare în acest sens.

Poți solicita asistență prin intermediul formularului de suport. Alege subiectul, detaliază situația și trimite mesajul către noi. Vom reveni către tine pe email, cu indicații.

Costul unui kit de semnătură electronică calificată pe token variază în funcţie de perioada de valabilitate a certificatului digital:

 • 47 Euro fără TVA (valabilitate certificat 1 an)
 • 73 Euro fără TVA (valabilitate certificat 2 ani)
 • 96 Euro fără TVA (valabilitate certificat 3 ani)

Kitul de semnătură electronică calificată pe token include certificatul digital calificat, dispozitivul criptografic securizat (token) şi aplicația de semnare clickSIGN pentru documente cu extensia .p7s

Obţine online semnătură pe token

Costul unui pachet de semnătură electronică calificată în cloud / la distanţă Paperless webSIGN variază în funcţie de perioada de valabilitatea a certificatului digital, numărul de semnături şi mărci temporale incluse:

 • 39 Euro fără TVA (valabilitate certificat 1 an, 200 semnături Paperless şi mărci temporale)
 • 59 Euro fără TVA (valabilitate certificat 2 ani, 400 semnături Paperless şi mărci temporale)
 • 79 Euro fără TVA (valabilitate certificat 3 ani, 600 semnături Paperless şi mărci temporale)

Pachetul de semnătură electronică calificată în cloud / la distanţă include certificatul digital calificat, acces în platforma Paperless webSIGN pentru semnare în cloud, aplicația Paperless vToken pentru semnare locală*, semnături Paperless şi mărci temporale în funcție de valabilitatea certificatului digital.

* ATENŢIE! Certificatele calificate de semnătură electronică în cloud pot fi utilizate şi pentru semnarea locală a documentelor / autentificarea la platforme web ce solicită acest lucru (ex. ANAF / SPV) alături de aplicația vTOKEN (inclusă în pachet), funcţională doar pe dispozitive cu sisteme de operare Windows.

Obţine online semnătură în cloud

Semnătură electronică calificată pe TOKEN

 • valoare legală implicită
 • certificat calificat pe dispozitiv criptografic, valabil 1, 2 sau 3 ani
 • utilizare doar pe desktop (PC, laptop)
 • drivere speciale de instalat

Obţine online semnătură pe token

Semnătură electronică calificată în CLOUD*

 • valoare legală implicită
 • certificat calificat în cloud, valabil 1, 2 sau 3 ani
 • mobilitate crescută: utilizare pe orice tip de dispozitiv (smartphone, tabletă, PC, laptop)
 • aplicație online pentru semnarea documentelor folosind certificatul în cloud
 • nu necesită instalarea de drivere speciale
 • cost redus comparativ cu semnătură electronica cu token

* ATENŢIE! Certificatele calificate de semnătură electronică în cloud pot fi utilizate şi pentru semnarea locală a documentelor / autentificarea la platforme web ce solicită acest lucru (ex. ANAF / SPV) alături de aplicația vTOKEN (inclusă în pachet), funcţională doar pe dispozitive cu sisteme de operare Windows.

Obţine online semnătură în cloud

Indiferent de tipul semnăturii electronice calficate alese – pe token sau în cloud – există două metode de achiziţie:

Durata de emitere a semnăturii electronice pe token depinde de modalitatea de achiziţie:

Achiziţie ONLINE: aproximativ 5 zile lucrătoare.

Procesul include:

 • completarea datelor necesare în formularul de înregistrare din platforma dedicată şi plata online (aprox. 5 minute)
  o parcurgerea procesului de identificare video (aprox. 5 minute)
 • verificarea şi validarea datelor, cu emiterea certificatului digital (aprox. 24 de ore)
 • expedierea prin curier a certificatului calificat, împreună cu dispozitivul criptografic securizat (aprox. 5 zile lucrătoare)

Achiziţie FIZICĂ: aproximativ 5 zile lucrătoare (din momentul primirii şi validării documentelor la sediul certSIGN*).

Procesul include:

IMPORTANT! În cazul în care te prezinţi la sediul certSIGN din Bucureşti şi aştepţi finalizarea acestui pas, poţi încheia procesul la faţa locului.

 • expedierea prin curier a certificatului calificat, împreună cu dispozitivul criptografic securizat (aprox. 5 zile lucrătoare)

* Sediul central certSIGN Bucureşti: Bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 29 A, AFI Tech Park 1, Sector 5. Program de lucru: Luni – Vineri | 08:00 – 18:00

Durata de emitere a semnăturii electronice în cloud în cazul unei achiziţii ONLINE este de aproximativ 1 zi lucrătoare.

Procesul include:

 • completarea datelor necesare în formularul de înregistrare din platforma dedicată şi plata online (aprox. 5 minute)
 • parcurgerea procesului de identificare video (aprox. 5 minute)
 • verificarea şi validarea datelor (aprox. 24 de ore)
 • transmiterea e-mailului de validare a datelor procesate online, cu informațiile pentru activarea pachetului Paperless webSIGN achiziționat

După achiziţia ONLINE unui kit de semnătură electronică pe token, vei primi:

 • pe e-mail, a doua zi dupa emiterea certificatului, un mesaj cu un link către pagina de vizualizare a codurilor PIN/PUK aferente token-ului propriu. În această pagină vei introduce codul de generare, regăsit în plicul primit împreună cu tokenul prin curier (vezi mai jos).
 • prin curier, în termen de aprox. 5 zile lucrătoare:
  • Certificat calificat: document care include datele certificatului digital de semnătură electronică*
  • Foaie cod generare PIN: document cu detaliile certificatului digital şi codul unic de generare a codurilor PIN/PUK. Acest cod de generare îl vei introduce în pagina accesată din link-ul primit anterior pe e-mail**
  • Dispozitivul criptografic securizat (token)

* ATENŢIE! Verifică datele certificatului digital iar dacă acestea sunt eronate, te rugăm să ne anunţi în cel mult 72 de ore de la primirea certificatului, la office@certsign.ro sau 031.101.1870.

** ATENŢIE! Procedura de vizualizare online a codurilor PIN/PUK poate fi urmată o singură dată. Recomandăm salvarea în siguranţă a codurilor afişate, precum şi modificarea codului PIN după parcurgerea procedurii de generare.

În cazul unor erori neprevăzute în sistem sau al parcurgerii incorecte a procedurii de vizualizare online a codurilor PIN/PUK, vom transmite prin curier un plic separat cu o foaie ce va conţine printate codurile PIN/PUK. Acestea se află sub o zonă haşurată, care trebuie dezlipită cu atenţie.

După prima achiziţie a unui pachet de semnătură electronică calificată în cloud Paperless webSIGN, vei primi pe e-mail, de la adresa paperless@certsign.ro:

 • un mesaj cu o invitaţie de configurare a mecanismului de autorizare;
 • un mesaj cu o invitaţie de creare a contului în plaforma de semnare Paperless webSIGN.

Din invitaţia de creare cont poate fi descărcată şi aplicaţia Paperless vToken

Factura pentru semnătura electronică achiziţionată va fi transmisă pe e-mail la adresa furnizată în procesul de înregistrare, după înregistrarea comenzii de emitere a unui certificat digital (validarea datelor în sistemul certSIGN).

În primul rând, te rugăm să parcurgi cu atenţie toate răspunsurile din această pagină – aici găseşti detaliate cele mai frecvente situaţii care pot ridica întrebări. Dacă nu ai găsit totuşi informaţia dorită, poţi să:

 • vezi ghidurile / tutorialele de pe canalul nostru de YouTube
 • ne propui o nouă întrebare pe canalele noastre de Facebook, Instagram, LinkedIn, al cărei răspuns să îl includem în această pagină

Înainte de a te bucura de toate beneficiile oferite de semnătura ta electronică certSIGN, este necesară instalarea dispozitivului criptografic securizat (token-ului). Iar pentru că procedura diferă în funcţie de sistemul de operare al calculatorului sau laptopului pe care vei folosi semnătura electronică, te rugăm să alegi de mai jos varianta potrivită. Vei găsi aici procedura de urmat pas cu pas:

După achiziția certificatului pe TOKEN pentru semnătură, codurile PIN/PUK vor fi transmise de certSIGN către titularul certificatului folosind una dintre aceste două modalități, în funcție de situație:

ELECTRONIC* – utilizând un mecanism de generare a codurilor PIN/PUK: trebuie accesat un link specific și, în pagina deschisă la accesare, trebuie complete cele două câmpuri. Această procedură de generare poate fi urmată o singură dată, iar, după finalizare, codurile trebuie salvate din pagina de generare (Descarcă PDF). Păstrați documentul PIN.pdf în siguranță.

 • Link-ul – este transmis de certSIGN printr-un e-mail, după achiziția certificatului. În pagina deschisă la accesarea link-ului trebuie completate cele două cîmpuri cu codul de generare primit în plicul cu tokenul și ultimele 6 cifre din CNP-ul titularului. La apăsarea butonului Generează PIN/PUK se va afișa pagina cu codurile PIN/PUK. Link-ul se blochează dacă perechea formată din cele 2 coduri este introdusă greșit de 3 ori. Pentru deblocarea link-ului, titularul trebuie să trimită o solicitare către certSIGN folosind acest formular;
 • Codul de generare – este tipărit pe documentul cu detaliile de instalare. Acest document se găsește în plicul cu kitul de semnătură transmis de certSIGN, alături de tokenul fizic și documentul cu detaliile certificatului. Plicul este expediat prin curier în termen de aproximativ 5 zile de la emiterea certificatului.

* Codurile se generează electronic dacă adresa de e-mail asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică a fost validată și este una personală (are elemente în componența sa ce pot face legătura cu titularul certificatului – ex: ion.popescu@). Validarea adresei de e-mail este o etapă care are loc în timpul achiziției online.

FIZIC** – document transmis prin curier. Codurile înscrise în document sunt protejate de elemente de securitate (zonă hașurata care ascunde codurile). Din motive de siguranță, plicul conținând documentul cu codurile PIN/PUK este transmis separat și independent de plicul ce conține kitul de semnătură electronică (care include și tokenul fizic).

** Codurile se transmit fizic dacă adresa de e-mail asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică NU a fost validată sau dacă NU este una personală (nu are elemente în componența sa ce pot face legătura cu titularul certificatului – ex: office@). Validarea adresei de e-mail este o etapă ce are loc în timpul achiziției online.

Codul PIN este generat automat și este transmis securizat către titular. Acest cod este confidenţial şi nu trebuie dezvăluit nimănui, în nicio situaţie. Indicăm atenție în utilizarea PIN-lui.

Tokenul poate fi utilizat în condiții de siguranță deplină prin folosirea codului PIN generat inițial.

O măsură suplimentară de asigurare a securității tokenului este reprezentată de schimbarea codului PIN. Schimbarea codului PIN este recomandată, dar nu este obligatorie.

Pentru schimbarea codului PIN al dispozitivului Safenet, în funcţie de sistemul de operare al computerului pe care dorești să faci schimbarea, urmează paşii:

Pentru a putea accesa SPV, depune online declarații fiscale în formă electronică sau folosi sistemul RO e-Factura, este necesară în primul rând obţinerea documentului de confirmare, urmând aceşti paşi:

Pasul 1. Conectează token-ul la laptop/PC, accesează confirmare.certsign.ro și dă click pe butonul “Autentificare cu certificatul”.

Pasul 2. Selectează certificatul calificat şi introdu codul PIN.

Pasul 3. Descarcă documentul de confirmare precompletat şi semnează-l electronic, urmând indicațiile disponibile pe confirmare.certsign.ro sau aici. ATENŢIE! Nu închide pagina confirmare.certsign.ro.

Pasul 4. Apasă butonul “Încarcă” pentru a transmite documentul semnat electronic de tine.

Pasul 5. După descărcarea documentului de confirmare procesat – semnat electronic de tine şi contrasemnat de certSIGN – acesta poate fi utilizat la înregistrarea pentru depunerea declaraţiilor fiscale sau acces în SPV.

Recomandăm folosirea browserelor Microsoft Edge, Google Chrome sau Opera pe Windows, respectiv Chrome pe MAC. De asemenea, te invităm să vezi şi acest tutorial video.

Pentru a utiliza soluția de semnare la distanţă Paperless webSIGN, trebuie să parcurgi două procese, pentru fiecare urmând să primeşti din partea noastră un e-mail distinct cu link-uri specifice:

Configurarea soluţiei de autorizare:

 • accesezi pagina de configurare prin link-ul din e-mail-ul dedicat
 • instalezi pe smartphone una din aplicaţiile Microsoft Authenticator sau Google Authenticator, disponibile în Google Play şi App Store
 • introduci in pagina de configurare codul de autorizare primit prin SMS şi confirmi instalarea uneia din aplicaţiile de autentificare indicate
 • realizezi legătura dintre aplicaţia Authenticator instalată şi websign.ro
 • introduci codul generat de aplicaţia Authenticator pentru a finaliza procedura

Configurarea contului Paperless webSIGN:

 • accesezi pagina de creare cont prin link-ul din e-mail-ul dedicat
 • introduci numărul de telefon şi ulterior codul primit prin SMS pentru validarea acestuia
 • setezi o parolă iar apoi te autentifici cu aceasta şi adresa de e-mail
 • oferi platformei acordul tău pentru citirea informaţiilor din profil şi autentificare
 • pentru emiterea certificatului digital de semnătură în cloud şi utilizarea aplicaţiei Paperless webSIGN, este necesară acceptarea termenilor şi condiţiilor, respectiv semnarea documentului prin introducerea unui cod generat de aplicaţia Authenticator *

Pare complicat? Vezi aici un tutorial video cu exemplificarea paşilor de urmat sau consultă Ghidul Paperless webSIGN.

* ATENŢIE! Certificatul digital va fi emis în termen de maxim 5 minute după autorizarea semnării Termenilor și condițiilor în platforma de semnare Paperless webSIGN.

Serviciile pot fi utilizate pe întreaga durată de valabilitate a certificatului și în limita numărului de tranzacții pentru care ai optat. Prin tranzacție se înțelege aplicarea unei singure semnături și unei singure mărci temporale pe document.

Dacă nu ai activat contul și nu ai autorizat emiterea certificatului digital în termen de 60 de zile de la data la care certSIGN ți-a transmis invitația de activare a contului în aplicația Paperless webSIGN, datele tale vor fi șterse, iar serviciile nu mai pot fi utilizate.

După emiterea certificatului digital în platforma Paperless webSIGN, poţi să te autentifici cu acesta în platformele web care solicită certificat digital calificat (ex. ANAF / SPV, CNAS, AFM etc.). Browserele recomandate pentru autentificare sunt Google Chrome, Opera şi Microsoft Edge.

Pentru autentificare trebuie să instalezi aplicația tokenului virtual, Paperless vToken, disponibilă doar pentru sistemul de operare Windows:

Pasul 1. Descarcă aplicația Paperless vToken în funcție de versiunea sistemului de operare – Windows pe 64 biți sau Windows pe 32 biți *

Pasul 2. Instalează aplicaţia accesând executabilul salvat. La instalare se va crea pe desktop short cut-ul Paperless vToken.

Pasul 3. Accesează short cut-ul Paperless vToken, introdu user-ul si parola de acces în platforma Paperless websign, apoi apasă butonul Autentificare.

Pasul 4. Aplicația se va deschide în secțiunea System tray. La deschidere, certificatul din cloud va fi importat automat în store-ul de certificate al Windows-ului și va putea fi folosit la autentificare în platformele web dorite: ANAF / SPV, CNAS, AFM, confirmare.certsign.ro etc.

Pasul 5. Pentru autorizarea autentificării trebuie să introduci codul de autorizare din aplicația Authenticator instalată pe telefon.

ATENŢIE! Nu ştii care este varianta potrivită sistemului tău de operare? Introdu comanda “msinfo32” în caseta de Search din Windows, apasă Enter şi verifică informaţa afişată în dreptul secţiunii “System Type”.

ATENŢIE! Pentru ANAF / SPV, recomandăm utilizarea unui certificat calificat de semnătură electronică pe token. Utilizarea la SPV a certificatului digital în cloud se poate face local, doar pe sistemul de operare Windows mai sus de 8.1. Certificatul este importat din cloud – local, prin intermediul aplicației tokenului virtual Paperless vToken, inclusă în pachet, care este compatibilă doar cu Windows.

Pentru a putea accesa SPV, depune online declarații fiscale în formă electronică sau folosi sistemul RO e-Factura, este necesară în primul rând obţinerea documentului de confirmare, urmând aceşti paşi:

Pasul 1. Instalează aplicaţia Paperless vToken în funcţie de versiunea Windows avută – versiunea pe 32 biţi sau versiunea de 64 biţi.

Pasul 2. Deschide aplicaţia Paperless vToken şi introdu credenţialele contului tău Paperless webSIGN (e-mail + parolă). Lasă aplicaţia deschisă până la finalizarea întregului proces.

Pasul 3. Accesează confirmare.certsign.ro și dă click pe butonul “Autentificare cu certificatul”.

Pasul 4. Introdu codul unic TOTP (Time-based One-Time Password) generat de aplicația de autorizare Microsoft Authenticator sau Google Authenticator, instalată pe dispozitivul mobil.

Pasul 5. Descarcă documentul de confirmare precompletat şi semnează-l electronic – apasă pe câmpul “Semnătură utilizator”, selectează certificatul tău şi introdu noul cod unic TOTP generat de aplicația Authenticator. ATENŢIE! Nu închide pagina confirmare.certsign.ro.

Pasul 6. Apasă butonul “Încarcă” pentru a transmite documentul semnat electronic de tine.

Pasul 7. După descărcarea documentului de confirmare procesat – semnat electronic de tine şi contrasemnat de certSIGN – acesta poate fi utilizat la înregistrarea pentru depunerea declaraţiilor fiscale sau acces în SPV.

Recomandăm folosirea browserelor Microsoft Edge, Google Chrome sau Opera pe Windows. De asemenea, te invităm să vezi şi acest tutorial video.

Cea mai simplă metodă de verificare a valabilităţii certificatului digital de semnătură electronică achiziţionat este următoarea:

Pasul 1. Semnează electronic orice document, chiar şi unul de test.

Pasul 2. Deschide documentul în Adobe Acrobat şi dă un click pe semnătura aplicată.

Pasul 3. Dă click pe butonul “Signature Properties” iar apoi, în caseta afişată, pe “Show Signer’s Certificate”.

Pasul 4. În noua casetă vei vedea data de la care certificatul digital este valid (“Valid from”) şi data la care se încheie valabilitatea acestuia (“Valid to”).

După achiziţia unei semnături electronice calificate în CLOUD, se parcurg cele două procese de configurare – a soluţiei de autorizare (aplicaţia Google Authenticator sau Microsoft Authenticator instalată pe smartphone) şi a contului tău de cloud din platforma Paperless webSIGN. La finalul parcurgerii celor două procese, contul tău de cloud va fi configurat complet, inclusiv legătura cu aplicaţia Authenticator instalată pe dispozitivul mobil.

În cazul schimbării la un moment dat a smartphone-ului, este necesară parcurgerea următorilor paşi:

 • instalarea pe noul dispozitiv a uneia dintre aplicaţiile de autorizare – Google Authenticator sau Microsoft Authenticator;
 • conectarea în contul tău de cloud din platforma Paperless webSIGN cu credenţialele proprii (user şi parolă);
 • încărcarea unui document pentru semnare şi introducerea consecutivă de 5 ori a unui cod de autorizare aleatoriu (care va fi greşit), pentru a bloca asocierea dintre aplicația de autorizare și contul de cloud.

ATENŢIE! După introducerea celui de-al cincilea cod greşit, pe adresa de e-mail asociată certificatului vei primi un e-mail cu paşii de urmat pentru realizarea legăturii între aplicaţia Authenticator instalată pe noul telefon şi contul tău de cloud din platforma Paperless webSIGN. Recomandăm parcurgerea pașilor din link-ul din e-mail folosind browser-ul Google Chrome.

Vezi aici procedura completă de reînnoire a certificatului pentru semnătură electronică!

Singura condiție ce trebuie îndeplinită pentru prelungirea valabilității certificatului pentru semnătură (reînnoire) este ca actualul certificat se fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Pentru plasarea comenzii de prelungire este necesară autentificarea în platforma certSIGN rekey.certsign.ro, iar autentificarea se poate face doar în baza certificatului actual.

certSIGN transmite, pe adresa de e-mail din certificat, procedura pentru reînnoirea certificatului cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual.

Cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, pe adresa de e-mail din certificat, certSIGN retrimite un e-mail de informare privind reînnoirea, dacă procedura nu a fost încă urmată.

Dacă a fost depășită perioada de valabilitate, certificatul actual nu mai poate fi reînnoit și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică.

Procedura de reînnoire online a certificatului are trei etape:

I. Comandă prelungire pe platforma https://rekey.certsign.ro – poate fi făcută oricând, cel târziu cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat;

II. Generarea cererii de certificat cu aplicația certSIGN Enroll – poate fi făcută oricând, cel târziu cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat;

III. Încărcarea pe token a noului certificat cu ajutorul aplicației certSIGN Enroll. Cu 3 zile înainte de expirarea certificatului actual pentru care se face reînnoirea, se emite noul certificat.

Indiferent de data la care este făcută comanda pentru prelungire, perioada de valabilitate a noului certificatului va începe cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat. Reamintim, după reînnoire NU este necesară înlocuirea TOKEN-ului actual. La încărcarea pe token a noului certificat, vechiul certificat va fi șters.

Poți solicita asistență prin intermediul formularului de suport. Alege subiectul, detaliază situația și trimite mesajul către noi. Vom reveni către tine pe email, cu indicații.

Pentru certificatul nou este necesar să fie făcute înrolările / reînnoirile și în platformele instituțiilor precum: ANAF, CNAS, UNNPR etc.

Vezi aici procedura completă de reînnoire a certificatului pentru semnătură electronică!

Singura condiție ce trebuie îndeplinită pentru prelungirea valabilității certificatului pentru semnătură (reînnoire) este ca actualul certificat se fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Pentru plasarea comenzii de prelungire este necesară autentificarea în platforma certSIGN rekey.certsign.ro, iar autentificarea se poate face doar în baza certificatului actual.

Indiferent de data la care este făcută comanda pentru prelungire, perioada de valabilitate a noului certificatului va începe cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat.

Dacă certificatul actual a expirat, nu mai poate fi făcută reînnoirea și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică. Recomandăm accesarea platformei certSIGN pentru achiziția certificatelor calificate în CLOUD și urmarea pașilor indicați.

certSIGN transmite, pe adresa de e-mail din certificat, procedura pentru reînnoirea certificatului cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual.

Cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, pe adresa de e-mail din certificat, certSIGN retrimite un e-mail de informare privind reînnoirea, dacă procedura nu a fost încă urmată. Transmiterea întârziată a cererii nu garantează reînnoirea online certificatului.

Pașii ce trebuie urmați pentru reînnoirea certificatului în CLOUD:

 1. După autentificarea în platforma websign.ro se apasă butonul „Începe procesul„;
 2. Alege perioada de valabilitate dorită pentru noul certificat – 1, 2 sau 3 ani;
 3. Citește informările din pagină și bifează acord;
 4. Achită online contravaloarea produsului selectat;
 5. Completează datele cerute în pasul următor;
 6. Încarcă și trimite o copie a documentului tău de identitate și apoi semnează cererea pentru noul certificat prin apăsarea butonului „Înregistrare„.

După validarea cererii, cu cel mult 3 zile înainte de expirarea certificatului actual, certSIGN va emite noul certificat, iar prin e-mail va trimite o notificare în acest sens.

Poți solicita asistență prin intermediul formularului de suport. Alege subiectul, detaliază situația și trimite mesajul către noi. Vom reveni către tine pe email, cu indicații.

Din acest an, pentru toate tranzacţiile derulate de contribuabili în relaţia B2B este obligatorie raportarea facturilor prin sistemul e-Factura. Utilizarea sistemului RO e-Factura se poate realiza doar prin înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual, SPV fiind accesibil exclusiv prin utilizarea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică.

Paşii pentru obţinerea unui certificat calificat de semnătură electronică pentru e-Factura sunt următorii:

Pasul 1. Alegi semnătura electronică calificată potrivită sistemului de operare care rulează pe dispozitivul folosit de tine:

 • MacOS: certificat pe token
 • Windows: certificat pe token SAU certificat în cloud

Pasul 2. Parcurgi procesul de achiziţie online, cu identificare video, asigurându-te în prealabil că ai elementele necesare şi cunoşti condiţiile ce trebuie respectate pentru încheierea cu succes a acesteia.

Pasul 3. Parcurgi procesul de instalare / configurare şi obţii documentul de confirmare pentru SPV (în funcţie de sistemul de operare şi semnătura achiziţionată), iar pe acesta îl foloseşti la ANAF:

3.1. MacOS, semnătură electronică pe TOKEN

3.2. Windows, semnătură electronică pe TOKEN

3.3. Windows, semnătură electronică în CLOUD

Pentru accesarea e-Transport, transportatorii trebuie să se înroleze în Spațiul Privat Virtual cu ajutorul unui certificat digital calificat pentru semnătura electronică, din SPV putându-se genera codul UIT. Acest cod trebuie obţinut de agenții economici care transportă bunuri cu risc fiscal și care îndeplinesc una sau mai multe condiții:

 • masă maximă autorizată a vehiculului care efectuează transportul mai mare de 2.5 tone
 • greutate totală a bunurilor mai mare de 500kg
 • valoare totală a bunurilo transportate mai mare de 10.000 lei

Sistemul e-Transport vizează transporturile care încep și se finalizează pe teritoriul României, transporturile care încep sau se finalizează în România şi cele care tranzitează România.

Paşii pentru obţinerea unui certificat calificat de semnătură electronică pentru e-Transport sunt următorii:

Pasul 1. Alegi semnătura electronică calificată potrivită sistemului de operare care rulează pe dispozitivul folosit de tine:

 • MacOS: certificat pe token
 • Windows: certificat pe token SAU certificat în cloud

Pasul 2. Parcurgi procesul de achiziţie online, cu identificare video, asigurându-te în prealabil că ai elementele necesare şi cunoşti condiţiile ce trebuie respectate pentru încheierea cu succes a acesteia.

Pasul 3. Parcurgi procesul de instalare / configurare şi obţii documentul de confirmare pentru SPV (în funcţie de sistemul de operare şi semnătura achiziţionată), iar pe acesta îl foloseşti la ANAF:

3.1. MacOS, semnătură electronică pe TOKEN

3.2. Windows, semnătură electronică pe TOKEN

3.3. Windows, semnătură electronică în CLOUD

Începând cu 16 martie 2024, operatorii economici depun declarațiile vamale de export în noul sistem AES-RO (Sistem de export automatizat), care funcționează exclusiv pe baza certificatului calificat pentru semnătura electronică. Iar din 15 mai este prevăzut ca operațiunile de declarare în tranzit să se transmită prin sistemul vamal NCTS5.

Astfel, declarațiile vamale se semnează electronic cu un certificat digital calificat de semnătură electronică, iar acest nou sistem înlocuieşte vechiul sistem care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie.

Paşii pentru obţinerea unui certificat calificat de semnătură electronică pentru Vamă sunt următorii:

Pasul 1. Alegi semnătura electronică calificată potrivită sistemului de operare care rulează pe dispozitivul folosit de tine:

 • MacOS: certificat pe token
 • Windows: certificat pe token SAU certificat în cloud

Pasul 2. Parcurgi procesul de achiziţie online, cu identificare video, asigurându-te în prealabil că ai elementele necesare şi cunoşti condiţiile ce trebuie respectate pentru încheierea cu succes a acesteia.

Pasul 3. Parcurgi procesul de instalare / configurare:

3.1. MacOS, semnătură electronică pe TOKEN – vezi detalii despre instalare

3.2. Windows, semnătură electronică pe TOKEN – vezi detalii despre instalare

3.3. Windows, semnătură electronică în CLOUD – vezi detalii despre configurare

SCENARIU: Fără înregistrare prealabilă pe platformele certSIGN, identificare realizată fizic în sediile certSIGN din Bucureşti. Pentru SPV / ANAF (e-Factura), certificatul digital de semnătură electronică pe token poate fi utilizat de pe dispozitive cu sisteme de operare Windows şi MacOS.

Pasul 1. În cel mult 5 zile lucrătoare primești prin curier plicul care conține:

 • Token-ul criptografic
 • Document cu detaliile certificatului tău

Pasul 2. În ziua următoare primești prin curier un plic cu codurile PIN/PUK ale token-ului criptografic. Deschide cu grijă și păstrează în siguranță aceste coduri.

Pasul 3. Instalezi pe calculator driverele pentru token. Găseşti driverele specifice dispozitivului criptografic şi sistemului tău de operare pe certsign.ro/suport.

Pasul 4. Te asiguri că ai Adobe Acrobat Reader instalat pe calculator.

Pasul 5. Conectezi token-ul la calculator și obții online documentul de confirmare necesar pentru înregistrarea în SPV accesând confirmare.certsign.ro. Vezi aici detalii privind obţinerea documentului de confirmare.

Pasul 6. Te înregistrezi în SPV pe site-ul ANAF accesibil aici.

SCENARIU: Înregistrare prealabilă pe emitere.certsign.ro, identificare realizată fizic în sediile certSIGN din Bucureşti. Pentru SPV / ANAF (e-Factura), certificatul digital de semnătură electronică pe token poate fi utilizat de pe dispozitive cu sisteme de operare Windows şi MacOS.

Pasul 1. În cel mult 5 zile lucrătoare primești prin curier plicul care conține:

 • Token-ul criptografic
 • Foaie cu cod de generare coduri PIN/PUK
 • Document cu detaliile certificatului tău

Pasul 2. În ziua următoare primești e-mail cu link pentru obținerea codurilor PIN/PUK. În pagina accesată, introduci codul de generare primit împreună cu token-ul (vezi pas 1) și ultimele 6 cifre din CNP.

Pasul 3. Instalezi pe calculator driverele pentru token. Găseşti driverele specifice dispozitivului criptografic şi sistemului tău de operare pe certsign.ro/suport.

Pasul 4. Te asiguri că ai Adobe Acrobat Reader instalat pe calculator.

Pasul 5. Conectezi token-ul la calculator și obții online documentul de confirmare necesar pentru înregistrarea în SPV accesând confirmare.certsign.ro. Vezi aici detalii privind obţinerea documentului de confirmare.

Pasul 6. Te înregistrezi în SPV pe site-ul ANAF accesibil aici.

SCENARIU: Înregistrare prealabilă pe emitere2.certsign.ro, identificare video realizată online cu succes. Pentru SPV / ANAF (e-Factura), certificatul digital de semnătură electronică pe token poate fi utilizat de pe dispozitive cu sisteme de operare Windows şi MacOS.

Pasul 1. În cel mult 5 zile lucrătoare primești prin curier plicul care conține:

 • Token-ul criptografic
 • Foaie cu cod de generare coduri PIN/PUK
 • Document cu detaliile certificatului tău

Pasul 2. În ziua următoare primești e-mail cu link pentru obținerea codurilor PIN/PUK. În pagina accesată, introduci codul de generare primit împreună cu token-ul (vezi pas 1) și ultimele 6 cifre din CNP.

Pasul 3. Instalezi pe calculator driverele pentru token. Găseşti driverele specifice dispozitivului criptografic şi sistemului tău de operare pe certsign.ro/suport.

Pasul 4. Te asiguri că ai Adobe Acrobat Reader instalat pe calculator.

Pasul 5. Conectezi token-ul la calculator și obții online documentul de confirmare necesar pentru înregistrarea în SPV accesând confirmare.certsign.ro. Vezi aici detalii privind obţinerea documentului de confirmare.

Pasul 6. Te înregistrezi în SPV pe site-ul ANAF accesibil aici.

SCENARIU: Înregistrare prealabilă pe paperless.certsign.ro, identificare video realizată online dar eşuată, alegerea identificării fizice la sediile certSIGN. Pentru SPV / ANAF (e-Factura), certificatul digital de semnătură electronică în cloud poate fi utilizat de pe dispozitive cu sisteme de operare Windows.

Pasul 1. În cel mult 1 zi lucrătoare primeşti:

 • un e-mail cu link pentru configurarea soluţiei de autorizare
 • un e-mail cu link pentru configurarea contului Paperless webSIGN

Pasul 2. După configurarea soluţiei de autorizare şi configurarea contului Paperless webSIGN (emiterea certificatului digital în platformă), instalezi aplicaţia tokenului virtual Paperless vToken.

Pasul 3. Te asiguri că ai Adobe Acrobat Reader instalat pe calculator.

Pasul 4. Deschizi aplicaţia Paperless vToken, te loghezi în aceasta şi apoi accesezi confirmare.certsign.ro pentru a obține online documentul de confirmare necesar pentru înregistrarea în SPV. Vezi aici detalii privind obţinerea documentului de confirmare.

Pasul 5. Te înregistrezi în SPV pe site-ul ANAF accesibil aici.

SCENARIU: Înregistrare prealabilă pe paperless.certsign.ro, identificare video realizată online cu succes, alegerea identificării fizice la sediile certSIGN. Pentru SPV / ANAF (e-Factura), certificatul digital de semnătură electronică în cloud poate fi utilizat de pe dispozitive cu sisteme de operare Windows.

Pasul 1. În cel mult 1 zi lucrătoare primeşti:

 • un e-mail cu link pentru configurarea soluţiei de autorizare
 • un e-mail cu link pentru configurarea contului Paperless webSIGN

Pasul 2. După configurarea soluţiei de autorizare şi configurarea contului Paperless webSIGN (emiterea certificatului digital în platformă), instalezi aplicaţia tokenului virtual Paperless vToken.

Pasul 3. Te asiguri că ai Adobe Acrobat Reader instalat pe calculator.

Pasul 4. Deschizi aplicaţia Paperless vToken, te loghezi în aceasta şi apoi accesezi confirmare.certsign.ro pentru a obține online documentul de confirmare necesar pentru înregistrarea în SPV. Vezi aici detalii privind obţinerea documentului de confirmare.

Pasul 5. Te înregistrezi în SPV pe site-ul ANAF accesibil aici.

Ai nevoie de informaţii suplimentare?

Te îndrumăm în alegerea soluției potrivite nevoilor tale sau ale companiei pe care o reprezinți.


  * campuri obligatorii

  Ai nevoie de mai multe informații?

  Citește recomandările noastre legate de subiectul selectat. Dacă nu ai găsit ce căutai, solicită informații suplimentare. 

   WindowsMac

   TokenCloud

   *Tipul de fișiere acceptat: pdf, jpg si png. Marime maxima: 5mb

   Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

   Am luat cunoștință de informațiile cuprinse în “Politica de confidenţialitate”

   Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale în scopuri de marketing
   în conformitate cu “Politica de confidenţialitate”.

   Nu ai găsit ce căutai?

   Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns și transmite-ne un mesaj.

   CITEȘTE INFORMAȚIILE legate de subiectul selectat sau CAUTĂ pe site informațiile de care ai nevoie.

   Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

   Rapid, pot fi aflate informații utile despre obținerea documentului de confirmare, costuri, achiziție online, identificare video, reînnoire, instalare și utilizare:

   Sunt prezentate numeroase detalii legate de :

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns și trimite un mesaj.

   Plasarea comenzii pentru prelungirea valabilității certificatului asigură: costuri reduse, proces simplu și rapid, 100% online, procedură aflată exclusiv în controlul titularului, păstrarea dispozitivului (TOKEN-ului) actual și păstrarea PIN-ului.

   • Singura condiție care trebuie îndeplinită pentru prelungirea valabilității certificatului pentru semnătură este ca actualul certificat să fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Pentru plasarea comenzii de prelungire este necesară autentificarea în platforma certSIGN rekey.certsign.ro, iar autentificarea se poate face doar în baza certificatului actual.

   Dacă certificatul actual a expirat, nu mai poate fi făcută reînnoirea și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică. Recomandăm accesarea platformei certSIGN pentru achiziția certificatelor calificate pe TOKEN și urmarea pașilor indicați.

   certSIGN transmite, pe adresa de e-mail din certificat, procedura pentru reînnoirea certificatului cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual. Dacă procedura nu a fost încă urmată, cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, certSIGN retrimite e-mail-ul de informare privind reînnoirea. Transmiterea întârziată a cererii nu garantează reînnoirea online certificatului.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Plasarea comenzii pentru prelungirea valabilității certificatului asigură: costuri reduse, proces simplu și rapid, 100% online, procedură aflată exclusiv în controlul titularului, păstrarea contului webSIGN actual și păstrarea modalității de autentificare.

   Singura condiție care trebuie îndeplinită pentru prelungirea online a valabilității certificatului pentru semnătură (reînnoire) este ca actualul certificat să fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Plasarea comenzii de prelungire se face direct din platforma certSIGN  websign.ro.

   Dacă certificatul actual a expirat, nu mai poate fi făcută reînnoirea și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică în CLOUD. Recomandăm accesarea platformei certSIGN pentru achiziția certificatelor calificate în CLOUD și urmarea pașilor indicați.

   certSIGN transmite, pe adresa de e-mail din certificat, procedura pentru reînnoirea certificatului cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual. Dacă procedura nu a fost încă urmată, cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, certSIGN retrimite e-mail-ul de informare privind reînnoirea. Transmiterea întârziată a cererii nu garantează reînnoirea online a certificatului.

   În platforma de semnare webSIGN, pe perioada celor 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual, va afișat un banner cu informarea privind termenul pentru reînnoirea certificatului. Acest banner va dispărea după transmiterea cererii de reînnoire.

   Autentifică-te în platforma websign.ro și reînnoiește certificatul în CLOUD:

   • Începe procesul din informarea afișată;
   • Alege perioada de valabilitate pentru noul certificat: 1, 2 sau 3 ani;
   • Citește informările din pagină și bifează acordul;
   • Achită online contravaloarea produsului selectat;
   • Completează datele cerute în pasul următor;
   • Încarcă și trimite o copie a documentului tău de identitate;
   • Apasă butonul Înregistrare, acceptă Termenii și Condițiile Generale;
   • Semnează cererea pentru noul certificat folosind codul de autorizare din aplicația de autorizare instalată pe telefon.

   Etapa de generarea a cererii de certificat este finalizată când în platforma de cloud este afișat mesajul “Cererea a fost trimisă pentru aprobare”.

   După validarea cererii, cu 3 zile înainte de expirarea certificatului actual, certSIGN va emite automat noul certificat. Indiferent de data la care este făcută comanda pentru prelungire, perioada de valabilitate a noului certificatului va începe cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat. După emiterea noului certificat, platforma webSIGN va putea fi utilizată în continuare pentru semnarea documentelor în cloud, pe toată durata noii perioade de valabilitate.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Plasarea comenzii pentru prelungirea valabilității certificatului asigură: costuri reduse, proces simplu și rapid, 100% online, procedură aflată exclusiv în controlul titularului, păstrarea contului webSIGN actual și păstrarea modalității de autentificare.

   Singura condiție care trebuie îndeplinită pentru prelungirea valabilității certificatului pentru semnătură (reînnoire) este ca actualul certificat să fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Plasarea comenzii de prelungire se face direct din platforma certSIGN websign.ro.

   Dacă certificatul actual a expirat, nu mai poate fi făcută reînnoirea și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică în CLOUD. Recomandăm accesarea platformei certSIGN pentru achiziția certificatelor calificate în CLOUD și urmarea pașilor indicați.

    

   certSIGN transmite, pe adresa de e-mail din certificat, procedura pentru reînnoirea certificatului cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual. Dacă procedura nu a fost încă urmată, cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, certSIGN retrimite e-mail-ul de informare privind reînnoirea. Transmiterea întârziată a cererii nu garantează reînnoirea online a certificatului.

    

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Plasarea comenzii online pentru prelungirea valabilității asigură: costuri reduse, proces simplu și rapid, 100% online, procedură aflată exclusiv în controlul titularului, păstrarea dispozitivului (TOKEN-ului) actual și păstrarea PIN-ului.

   Singura condiție care trebuie îndeplinită pentru prelungirea valabilității certificatului pentru semnătură (reînnoire) este ca actualul certificat să fie în perioada de valabilitate la momentul plasării comenzii de prelungire. Este necesară autentificarea în platforma certSIGN rekey.certsign.ro, iar autentificarea se poate face doar în baza certificatului calificat actual.

   Pe adresa de e-mail din certificat, certSIGN transmite procedura pentru reînnoirea certificatului, cu 45 de zile înainte de expirarea certificatului actual. Dacă procedura nu a fost încă urmată, cu 15 zile înainte de expirarea certificatului, certSIGN retrimite e-mail-ul de informare privind reînnoirea.

   Transmiterea întârziată a cererii nu garantează reînnoirea online a certificatului.

   Dacă a fost depășită perioada de valabilitate, certificatul actual nu mai poate fi reînnoit și este necesară achiziția unui nou certificat pentru semnătură electronică. Recomandăm accesarea platformei certSIGN pentru achiziția certificatelor calificate pe TOKEN și urmarea pașilor indicați.

   Procedura de reînnoire online a certificatului are trei etape:

   1. Comandarea prelungirii valabilității certificatului pe platforma rekey.certsign.ro – poate fi făcută oricând, cel târziu cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat;
   2. Generarea cererii de certificat cu aplicația certSIGN Enroll – poate fi făcută oricând, cel târziu cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat;
   3. Încărcarea pe TOKEN a noului certificat cu ajutorul aplicației certSIGN Enroll – noul certificat se emite cu 3 zile înainte de expirarea certificatului actual pentru care se face reînnoirea.

   Indiferent de data la care este făcută comanda pentru prelungire, perioada de valabilitate a noului certificatului va începe cu 3 zile înainte de expirarea actualului certificat. Reamintim, după reînnoire NU este necesară înlocuirea TOKEN-ului actual. La încărcarea pe TOKEN a noului certificat, vechiul certificat va fi șters.

   Este necesar să fie refăcute înrolările/reînnoirile în platformele instituțiilor unde vei folosi nou certificat, precum: ANAF, CNAS, UNNPR etc.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Verifică ce soluție există dacă ești într-una dintre cele mai frecvente situații cu care te poți confrunta la obținerea documentului de confirmare.

   Documentul se obține simplu și rapid din platforma de confirmare certSIGN. Oricând și de câte ori este necesar. Ai nevoie doar de certificatul tău digital calificat pentru semnătură electronică.

   Ai certificat în CLOUD și primești eroare la autentificarea în platforma de confirmare certSIGN

   • SOLUȚIE: Închide browserul și aplicația paperLESS vTOKEN și reia procedura. Redeschide aplicația paperLESS vTOKEN, apoi deschide platforma de confirmare și alege Autentificare cu certificatul. Codul de autorizare trebuie introdus cât mai rapid. Codul este generat de aplicația de autorizare instalată pe telefon.

   Eroare la deschiderea documentului

   • SOLUȚIE: Documentul de confirmare precompletat este salvat automat în folderul destinat descărcărilor de pe calculator. Deschide documentul din folderul unde a fost salvat. Folosește doar aplicația Adobe Reader.

   Nu găsești pe calculator fișierul cu documentul precompletat

   • SOLUȚIE: Fișierul descărcat are denumirea prenume_nume.pdf (exemplu: mihai_ionescu.pdf). Caută în calculator un fișier cu acest nume.

   Documentul nu include semnătura certSIGN

   • SOLUȚIE: Reia procedura și urmărește cu atenție toți pașii din platformă. După ce ai semnat documentul, acesta trebuie încărcat din nou în platformă pentru a fi contrasemnat automat de certSIGN. După semnare vei primi mesajul “Descarcă documentul procesat”. Deschide documentul procesat doar cu aplicația Adobe Reader.

   Nu găsești pe calculator fișierul cu documentul de confirmare procesat de certSIGN

   • SOLUȚIE: Documentul de confirmare procesat (contrasemnat) este salvat automat în folderul destinat descărcărilor de pe calculator sub denumirea confirmare.pdf. Caută în calculator un fișier cu acest nume.

   Documentul pe care l-ai semnat nu este acceptat în platforma de confirmare prentru că conține modificări

   • SOLUȚIE: Reia procedura fără sa faci nicio modificare a informaților din documentul precompletat. Documentul conține exact datele certificatului digital certSIGN cu care ești autentificat în platforma de confirmare. Informațiile sunt verificate automat și nu sunt acceptate modificări.

   Documentul conține modificări și nu este acceptat la încărcare la ANAF

   • SOLUȚIE: Reia descărcarea documentului contrasemnat de certSIGN și nu îl modifica după descărcare. ANAF acceptă documentul doar dacă NU a fost modificat în niciun fel, iar salvarea sa este considerată o modificare.

   Pagina platformei de confirmare certSIGN a fost închisă înainte de obținerea documentului

   • SOLUȚIE: Reia procedura, începând cu autentificarea cu certificatul digital în platforma de confirmare certSIGN, și parcurge din nou pașii până la obținerea documentului de confirmare contrasemnat automat de certSIGN.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Achiziția certificatului calificat certSIGN în CLOUD din catalogul SICAP se poate face parcurgând, în această ordine, etapele:

   1. Autentificare în contul SICAP:
    • Inițiază achiziția Semnătură electronică la distanță paperLESS din catalogul SICAP;
    • Alege certificatul în funcție de perioada de valabilitate: 1, 2 sau 3 ani;
    • Completează datele necesare pentru emiterea certificatului;
    • Finalizează achiziția din catalog.
   2. După acceptarea comenzii, la adresa de email comunicată în SICAP, certSIGN va transmite proforma, documentele necesare și instrucțiuni privind emiterea certificatului.
   3. Printează și completează documentele primite, conform indicațiilor din email.

   Emiterea certificatului digital pentru semnătură electronică este posibilă doar după identificarea titularului de certificat digital calificat, în baza actului de identitate.

   Pentru identificare, titularul de certificat se poate prezenta* personal la unul dintre sediile sau partenerii certSIGN cu:

   • actul de identitate, în original;
   • documentele primite pe adresa de email, printate și completate.

   * Dacă titularul nu se poate prezenta personal la un partener certSIGN, documentele pot fi trimise prin curier/postă la adresa sediului central certSIGN, Documentele trebuie să fie însoțite de „Declarația pe proprie răspundere” autentificată notarial sau atestată de un avocat.

   După primirea documentelor în format corect și complet, în maxim 24 ore, certSIGN va transmite către adresa de email a titularului două invitații:

   • pentru configurarea mecanismului de autorizare;
   • pentru activarea contului în platforma de semnare paperLESS webSIGN și descărcarea aplicației pentru tokenul virtual, paperLESS vTOKEN (inclusă gratuit în pachet).

   Certificatul digital se va emite automat la prima introducere a unui cod de autorizare, după autentificarea în contul din platforma cloud  paperLESS webSIGN. Factura fiscală va fi transmisă după emiterea certificatului și va avea 30 zile termen de plată.

   În catalogul SICAP, produsele se găsesc astfel:

   • Semnătură electronică la distanță paperLESS 1
    • Număr referință: W_1
    • Cod și denumire CPV: 79132100-9 – Servicii de certificare a semnăturii electronice (Rev.2)
   • Semnătură electronică la distanță paperLESS 2
    • Număr referință: W_2
    • Cod și denumire CPV: 79132100-9 – Servicii de certificare a semnăturii electronice (Rev.2)
   • Semnătură electronică la distanță paperLESS 3
    • Număr referință: W_3
    • Cod și denumire CPV: 79132100-9 – Servicii de certificare a semnăturii electronice (Rev.2)

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Achiziția Kit-ului certSIGN pentru semnătură electronică din catalogul SICAP se poate face parcurgând, în această ordine, etapele:

   1. Autentificare în contul SICAP:
   • Inițiază achiziția pentru Kit Semnătură electronică din catalogul SICAP;
   • Alege certificatul în funcție de perioada de valabilitate: 1, 2 sau 3 ani;
   • Completează datele necesare pentru emiterea certificatului;
   • Finalizează achiziția din catalog.
   1. După acceptarea comenzii, la adresa de email comunicată în SICAP, certSIGN va transmite proforma, documentele necesare și instrucțiuni privind emiterea certificatului.
   2. Printează și completează documentele primite, conform indicațiilor din email.

   Emiterea certificatului digital pentru semnătură electronică este posibilă doar după identificarea titularului de certificat digital calificat, în baza actului de identitate.

   Pentru identificare, titularul de certificat se poate prezenta personal* la unul dintre sediile sau partenerii certSIGN cu:

   • actul de identitate, în original;
   • documentele primite pe adresa de email, printate și completate.

   * Dacă titularul nu se poate prezenta personal la un partener certSIGN, documentele pot fi trimise prin curier/postă la adresa sediului central certSIGN, Documentele trebuie să fie însoțite de „Declarația pe proprie răspundere” autentificată notarial sau atestată de un avocat.

   certSIGN va emite certificatul în 5 zile lucrătoare de la primirea documentelor în format corect și complet. Livrarea Kitului de semnătură se va efectua prin curier, la adresa menționată la achiziție. Factura fiscală va fi transmisă după emiterea certificatului și va avea 30 zile termen de plată.

   În catalogul SICAP, produsele se găsesc astfel:

   • Kit semnătură electronică cu valabilitate 1 an
    • Număr referință: K1
    • Cod și denumire CPV: 79132100-9 – Servicii de certificare a semnăturii electronice (Rev.2)
   • Kit semnătură electronică cu valabilitate 2 ani
    • Număr referință: K2
    • Cod și denumire CPV: 79132100-9 – Servicii de certificare a semnăturii electronice (Rev.2)
   • Kit semnătură electronică electronica cu valabilitate 3 ani
    • Număr referință: K3
    • Cod și denumire CPV: 79132100-9 – Servicii de certificare a semnăturii electronice (Rev.2)

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Semnătura electronică se realizează cu ajutorul certificatului digital calificat stocat pe TOKEN și, pentru utilizarea certificatului trebuie instalată pe calculator aplicația de management a tokenului.

   Așadar, dacă este prima utilizare a TOKEN-ului pe acest calculator:

   • Alege versiunea de aplicație potrivită tipului de TOKEN, din secțiunea Suport/Instalare token a website-ului certSIGN;
   • Cu TOKEN-ul deconectat de la calculator, instalează pe calculator ultima versiune de aplicație de management a dispozitivului;
   • După instalare, conectează TOKEN-ul. Pentru utilizare este necesar să cunoști codul PIN.

    Codul PIN este transmis folosind una dintre aceste două variante:

   • document electronic generat de titularul certificatului, în format pdf, după primirea Kitului de semnătură, printr-un mecanism automatizat: titularul accesează un link specific primit pe email și, în pagina deschisă, completează informațiile solicitate și codul pentru generare. Instrucțiunile și codul pentru generare sunt incluse în plicul conținând Kitul de semnătură, transmis de certSIGN;

   SAU

   • document fizic, securizat, transmis de certSIGN, prin curier, la adresa poștală indicată la achiziția certificatului. Documentul este transmis într-un plic separat de plicul care conține Kitul pentru semnătură.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   AI BLOCAT TOKEN-UL?Pentru deblocarea TOKEN-ului și stabilirea unui nou cod PIN este nevoie de codul PUK. Codul PUK are 14 caractere și se găsește pe:
   • documentul electronic generat de titularul certificatului, în format pdf, folosind mecanismul automatizat.

   Reamintim: După primirea Kitului de semnătură, titularul a accesat  un link primit pe email și, în pagina deschisă, a introdus informațiile solicitate și codul pentru generare primit de la certSIGN în plicul conținând Kitul de semnătură. Apoi a fost generat PIN/PUK.

   SAU
   • documentul fizic, securizat, primit prin curier de la certSIGN. Documentul a fost transmis într-un plic separat de plicul care conținea Kitul pentru semnătură.
   Pregătește codul PUK și accesează secțiunea Deblocare token din pagina de Suport a website-ului certSIGN. Urmează pașii descriși ținând cont de modelul TOKEN-ului și de sistemul de operare* al PC-ului/laptopului.*Sistemele de operare macOS Sonoma, Ventura și Monterey acceptă doar parole PIN de maxim 8 caractere.Dacă NU mai sunt disponibile încercări de utilizare a codului PUK înseamnă că acest cod este blocat și nu se mai poate defini alt PIN. În această situație:
   • TOKEN-ul este blocat definitiv și nu se mai poate folosi;
   • Certificatul de pe acest TOKEN trebuie revocat și trebuie emis un nou certificat, pe un nou TOKEN.
   ALTE INFORMAȚII
   • Dacă aplicația de management a TOKEN-ului nu este instalată, accesează secțiunea Suport/Instalare token și urmează pașii descriși ținând cont de modelul TOKEN-ului și de sistemul de operare al PC-ului/laptopului.
   • Poți verifica în aplicația de management a TOKEN-ului dacă mai sunt disponibile încercări de utilizare a codului PUK (Digital Signature PUK retries remaining = X).
   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Identificarea video neasistată este un element important în procesul de obținere a certificatului digital calificat pentru semnătură electronică. Emiterea este posibila doar după identificarea titularului de certificat digital calificat, în baza actului de identitate.

   • Procedura de identificare video este simplă, dar strictă. Acordă atenție sporită condițiilor care trebuie respectate în timpul identificării.
   • Pe toata durata sesiunii, trebuie sa fii singura persoana care apare în fața camerei video.
   • Începe sesiunea de identificare. Pagina aplicației, deschisa în browser, va solicita acces la microfon si camera Sesiunea poate fi continuată doar daca este permis accesul aplicației de identificare la camera și microfon. Recomandăm folosirea browser-ului Google Chrome.

   După încheiere, sesiunea de identificare video trebuie validată de certSIGN. Răspunsul nostru va fi transmis în maxim 24 de ore, pe e-mail. Dacă sesiunea:

   • A fost acceptată, vei primi pe email informațiile privind modul în care va fi livrat certificatul pentru semnătură electronică;
   • NU a putut fi validată sau a fost întreruptă, din orice motiv, vei primi pe email indicațiile necesare pentru reluarea și/ sau finalizarea procesului. Nu va fi necesară și reluarea plății.

   Urmărește acest video care prezinta condițiile ce trebuie respectate în timpul identificării video.

   Reamintim că, pentru realizarea identificării video, sunt necesare:

   • camera video și microfon – poți folosi orice laptop/ desktop/ telefon/ tabletă care are cameră video cu rezoluție minim 2 mega pixeli. Recomandăm Android;
   • conexiune stabilăla internet – recomandăm rețeaua mobila de date 4G/5G, cu Wi-Fi oprit;
   • telefonul mobil – în timpul identificării video vei primi prin SMS un cod numeric care va fi solicitat de aplicația de identificare;
   • documentul de identitate* în original – va fi nevoie sa îl prezinți la camera video în timpul sesiunii de identificare.

   * Lista cu documentele de identitate acceptate la identificarea video este disponibila AICI.

    

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   În acest domeniu, certSIGN furnizează servicii precum:

   • servicii pentru garantarea identității în blockchain, certME

    Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Produse şi servicii

   • Suntem cunoscuți mai ales pentru serviciile de semnătură electronică, însă expertiza noastră acoperă domenii precum identitate digitală, securitatea organizațiilor și a dispozitivelor de lucru, arhivare.

   Cercetare și inovare

   • La certSIGN, aliniem aspectele teoretice ale tehnicii la nevoile societății, prin programe de cercetare naționale și europene și, în același timp, prin programe de investiții private.

   Citește mai multe detalii sau transmite-ne un mesaj.

   În domeniul arhivării, certSIGN oferă servicii precum: prelucrare arhivistică, digitizarea documentelor, restaurare, depozitarea documentelor, eliberarea de adeverințe, lucrări de selecționare, distrugerea confidențială a informațiilor, procesarea şi stocarea documentelor electronice.

   Sunt disponibile:

   • Servicii de prelucrare arhivistică: pregătirea documentelor pentru transport, transportul la centrul de procesare certSIGN, asigurarea materialelor necesare pentru prelucrarea arhivei, prelucrarea arhivistică și returul la sediul beneficiarului.
   • Servicii de arhivare electronică: setup inițial, încărcarea documentelor în platformă în proces manual, de client, acces în platforma de arhivare electronică 24/24h 7/7 zile la documentele încărcate.
   • Servicii de depozitare documente: asigurarea cutiilor necesare pentru depozitarea arhivei, sigilarea cutiilor, transportul la sediul depozitului de arhivă certSIGN, inițializarea cutiilor de arhivă în sistemul de depozitare, acces cutii cu documente din arhiva, în limita a 5 cutii/lună.

   Citește mai multe detalii despre aceste servicii.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Serviciile și soluțiile certSIGN de securitate cibernetică acoperă toate scenariile pentru protejarea asset-urilor digitale în fața amenințărilor cibernetice, în concordanță cu reglementările legislative în vigoare și cu bunele practici din domeniu.

    

   Află detalii despre:

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Detalii legate de modalitatea de personalizare semnăturii astfel încât în aspectul acesteia să fie incluse și informațiile solicitate de OUG 140/2020  cu privire la specialiștii din domeniile construcții, arhitectură și urbanism sunt disponibile pe pagina Creare aspect semnătură OUG 140/2020

   De asemenea, alte informații legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu 

   Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Pentru a obține de la certSIGN certificatul calificat de semnătură electronică pentru semnarea documentelor din domeniile construcții, arhitectură și urbanism, în conformitate cu OUG 140, sunt necesare:

   • completarea și prezentarea documentelor specifice;
   • identificarea viitorul titular de certificat pentru semnătură electronică;
   • plata proformei primite din partea certSIGN.

   DOCUMENTELE

   Transmite-ne un mesaj și solicită documentele necesare pentru achiziția Kit-ului de semnătură. certSIGN va transmite, pe email, un set de documente ce trebuie completate cu datele viitorului titular de certificat pentru semnătură electronică.

    

   Documentele trebuie prezentate către certSIGN în original, completate, printate și semnate (2 exemplare), alături de copiile documentelor care atestă încadrarea profesională. Pe scurt, sunt necesare:

   • ORIGINAL (2 exemplare, semnate) pentru: “Contract”, “Termeni și condiții generale”. Pentru cazul documentelor transmise prin curier e necesară “Declarația” completată după modelul certSIGN:
   • autentificată la notar; SAU
   • atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995.
   • COPIE pentru: Cartea de identitate a titularului, Certificatul de Înregistrare Fiscală, Documentele de atestare profesională.

   IDENTIFICAREA

   Persoana pentru care certSIGN va emite certificatul digital calificat se va prezenta personal, cu actul de identitate original, la unul dintre sediile sau partenerii certSIGN, în vederea identificării.

   Alternativ, identificarea titularului de certificat se poate efectua și transmițând la sediul certSIGN documentele de mai sus însoțite, obligatoriu, de “Declarația” completată după modelul certSIGN (autentificată la notar sau atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995).

   ATENȚIE: Pentru fiecare Entitate emitentă (ex. OAR, ISCIR etc.) se emite un certificat distinct.

   Citește despre Semnătura electronică în construcții, arhitectură și urbanism

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Pentru acces în Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV) la secțiunile AES și NCTS5 RO UMG Trader Producție trebuie să încarci certificatul tău calificat și certificatul intermediar al autorității care a emis certificatul. Certificatele se încarcă în platforma UMG Trader, într-unul dintre formatele .cer/.der/.crt.

    

   CUM OBȚII CERTIFICATUL INTERMEDIAR ÎN FORMATUL SOLICITAT?

    

   CUM OBȚII CERTIFICATUL PERSONAL ÎN FORMATUL SOLICITAT?

   • Conectează TOKEN-ul sau deschide aplicația paperLESS vTOKEN și urmează acești pași.
    • Dacă NU ai TOKEN-ul/aplicația paperLESS vTOKEN la dispoziție accesează link-ul https://registru.certsign.ro/cgi-bin/pubra/pubra/get_cert, completează datele din certificatul calificat (nume și prenume complet sau adresa de email), identifică certificatul cu care dorești înregistrarea și apasă butonul „Descarcă DER”.
   • Certificatul calificat se va descărca în mod automat în format .crt.

   Pe pagina web Utilizarea certificatului de semnătură electronică în platforma Sistemul Informatic Integrat Vamal sunt disponibile mai multe detalii despre descărcarea certificatului titularului și a certificatului autorității intermediare solicitate la înregistrarea pentru depunerea declarațiilor vamale folosind semnătura electronică.

    

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Dacă sesiunea de identificare video a fost întreruptă, din orice motiv, sau nu a putut fi validată, certSIGN va transmite pe email, în maxim 24 de ore, indicațiile necesare pentru reluarea și/ sau finalizarea procesului de identificare. Nu va fi necesară și reluarea plății. Condițiile care trebuie respectate pentru identificare sunt aceleași.

    

   Așteaptă primirea noului link pentru identificare video. Procedura poate fi reîncepută după primirea noului link pentru deschiderea sesiunii de identificare video.

   • Procedura de identificare este simplă, dar strictă. Acordă atenție sporită condițiilor care trebuie respectate în timpul identificării.
   • Pe toata durata sesiunii, trebuie sa fii singura persoană care apare în fața camerei video.
   • Începe sesiunea de identificare. Pagina aplicației, deschisa în browser, va solicita acces la microfon si camera Sesiunea poate fi continuată doar daca este permis accesul aplicației de identificare la camera și microfon. Recomandăm folosirea browser-ului Google Chrome.

   Urmărește acest video care prezinta condițiile ce trebuie respectate în timpul identificării video.

   Reamintim că, pentru realizarea identificării video, sunt necesare:

   • camera video și microfon – poți folosi orice laptop/ desktop/ telefon/ tableta care are camera video cu rezoluție minim 2 mega pixeli. Recomandăm Android;
   • conexiune stabilăla internet – recomandam rețeaua mobila de date 4G/5G, cu Wi-Fi oprit.
   • telefonul mobil – în timpul identificării video vei primi prin SMS un cod numeric care va fi solicitat de aplicația de identificare;
   • documentul de identitate* în original – va fi nevoie sa îl prezinți la camera video în timpul sesiunii de identificare.

   * Lista cu documentele de identitate acceptate la identificarea video este disponibila AICI.

    

   După încheiere, sesiunea de identificare video trebuie validata de certSIGN. Răspunsul nostru va fi transmis în maxim 24 de ore, pe e-mail. Dacă sesiunea:

   • A fost acceptată, vei primi pe email informațiile privind modul în care vei primi certificatul pentru semnătură electronică;
   • NU a putut fi validată sau a fost întreruptă, din orice motiv, vei primi pe email indicațiile necesare pentru reluarea și/ sau finalizarea procesului. Nu va fi necesară și reluarea plății.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   NU AI GĂSIT CODUL PIN/PUK?

   certSIGN transmite codurile PIN/PUK pentru certificatele pe TOKEN, folosind una dintre cele două variante:

   • Un document electronic generat de titularul certificatului, în format pdf, folosind un mecanism automatizat. Vezi detalii mai jos. SAU
   • Un document fizic, securizat, transmis de certSIGN, prin curier, la adresa poștală indicată la achiziția certificatului. Documentul este transmis într-un plic separat de plicul care conține Kitul pentru semnătură.

   CUM SE TRANSMIT PIN/PUK?

   ELECTRONIC dacă adresa de email asociată certificatului digital a fost validată după completarea cererii de achiziție a certificatului.

   Documentul conținând PIN/PUK trebuie generat electronic de titularul certificatului. Acest document se poate obține doar după primirea codului pentru generare. Se va accesa link-ul transmis de certSIGN pe email și, în pagina deschisă, se vor completa informațiile solicitate și codul pentru generare.

   • Codul pentru generare este transmis de certSIGN către titular în plicul cu Kitul de semnătură electronică, împreună cu TOKEN-ul fizic, la adresa poștală indicată la achiziția certificatului.
   • LINK-ul este transmis către adresa email declarată la achiziția certificatului. În pagina deschisă după accesarea link-ului, titularul completează informațiile solicitate, codul pentru generare și apoi obține documentul pdf conținând PIN/PUK.

   ATENȚIE: După 3 încercări nereușite de generare a PIN/PUK se blochează link-ul. Această situație trebuie semnalată către certSIGN.

   După finalizare, documentul (PIN.pdf) conținând PIN/PUK trebuie salvat și păstrat în siguranță.

   SAU

   FZIC document securizat, în plic, transmis prin curier la adresa poștală declarată la momentul achiziției, dacă adresa de email asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică NU a fost validată după completarea cererii de achiziție a certificatului.

    

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   CUM OBȚII DOCUMENTUL DE CONFIRMARE?

   Documentul de confirmare se obține simplu și rapid din platforma de confirmare certSIGN. Oricând și de câte ori este necesar. Ai nevoie doar de certificatul tău digital calificat pentru semnătură electronică.

    

   Descarci documentul precompletat cu datele tale. Îl semnezi electronic. Transmiți documentul semnat pentru a fi contrasemnat automat de certSIGN. Primești documentul de confirmare semnat de certSIGN. Toate acțiunile în aceeași platformă.

   Detaliat, pentru obținerea documentului de confirmare trebuie să parcurgi următoarele etape, în această ordine:

   • conectează TOKEN-ul la calculator SAU deschide aplicația paperLESS vTOKEN (dacă ai certificat în CLOUD);
    • Dacă ești la prima utilizare a certificatului, instalează aplicația de management pentru TOKEN-ul fizic SAU instalează aplicația tokenului virtual, paperLESS vTOKEN, și configurează accesul în platforma webSIGN pentru certificatul în CLOUD;
   • accesează platforma confirmare.certsign.ro și autentifică-te folosind certificatul;
   • descarcă documentul de confirmare precompletat. Fișierul descărcat are denumirea prenume_nume.pdf (exemplu: mihai_ionescu.pdf).
    • Păstrează browser-ul deschis pentru a putea continua procedura;
   • semnează electronic documentul în aplicația Adobe Reader folosind certificatul digital de la certSIGN;
   • încarcă înapoi, în platforma de confirmare certSIGN, documentul pe care l-ai semnat. Folosește butonul Încarcă;
   • din aceeași pagină, descarcă documentul procesat automat de certSIGN, în mai puțin de 5 minute.
    • Documentul de confirmare procesat (contrasemnat) este salvat automat în folderul destinat descărcărilor de pe calculator cu denumirea confirmare.pdf.

   Urmărește unul dintre aceste tutoriale, în funcție de tipul de semnătură pe care îl ai:

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Cum obții semnătura electronică în CLOUD?

   Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat, iar pentru obținerea certificatului în CLOUD trebuie parcurse etapele:

   • Accesează paperless.certsign.ro
   • Alege certificatul în funcție de valabilitate: 1, 2 sau 3 ani;
   • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei dacă este cazul;
   • Efectuează plata;
   • Parcurge etapa de identificare video la distanță. Vezi care sunt condițiile ce trebuie respectate în timpul identificării video;
   • Verifică adresa de e-mail completată în formularul de înregistrare. Vei primi din partea certSIGN informații privind sesiunea de identificare video și emiterea certificatului calificat, în maxim 24 de ore.

   ATENŢIE! Utilizarea certificatului în cloud la instituții precum ANAF, SPV, AFM etc., pentru semnarea documentelor salvate local sau autentificarea la anumite platforme web se poate face doar  folosind:

   • sistem de operare Windows (versiuni 8.1, 10 sau 11) și
   • aplicația tokenului virtual paperLESS vTOKEN (inclusă gratuit în pachet). Aplicația este compatibilă cu Windows 8.1, 10 și 11, dar nu poate fi utilizată pe MAC.

   Dacă informațiile legate de titularul certificatului sunt corecte și complete, certSIGN va trimite către adresa de email indicată în formularul de înregistrare două invitații:

   • pentru configurarea mecanismului de autorizare;
   • pentru activarea contului în platforma de semnare paperLESS webSIGN și descărcarea aplicației pentru token-virtual, paperLESS vTOKEN (inclusă gratuit în pachet).

   Dreptul de utilizare al semnăturii electronice în cloud va fi acordat doar după configurarea mecanismului de autorizare și activarea contului de utilizator în platforma de semnare paperLESS webSIGN, conform instrucțiunilor primite.

   Certificatul digital se emite automat, după autentificarea în contul din platforma de cloud webSIGN, la prima introducere a unui cod de autorizare.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   Cum obții semnătura electronică cu TOKEN?

   Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat, și pentru obținerea certificatului pe TOKEN trebuie parcurse etapele:

   • Accesează emitere2.certsign.ro
   • Alege certificatul în funcție de valabilitatea lui: 1, 2 sau 3 ani;
   • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei, dacă este cazul;
   • Efectuează plata;
   • Parcurge etapa de identificare video la distanță;
   • Verifică adresa de e-mail completată în formularul de înregistrare. Vei primi din partea certSIGN informații privind sesiunea de identificare video și emiterea certificatului calificat, în maxim 24 de ore.

   Urmărește acest video care prezintă detaliile procedurii de achiziție online.

   Emiterea certificatului este posibila doar după identificarea titularului de certificat digital calificat, în baza actului de identitate.

   Dacă informațiile legate de titularul certificatului sunt corecte și complete, certSIGN va expedia plicul cu Kit-ul pentru semnătură electronică la adresa poștală indicată în formularul de înregistrare. Plicul va conține:

   • TOKEN-ul cu certificatul digital calificat;
   • Documentul conținând certificatul digital în formă printată;
   • Instrucțiuni pentru generarea codurilor PIN/PUK (dacă este cazul).

   Documentul conținând PIN/ PUK va fi livrat independent de plicul ce conține TOKEN-ul, folosind una dintre cele două variante:

   • document electronic generat de titularul certificatului (utilizând un mecanism automatizat: titularul primește și accesează un link și, în pagina deschisă, completează informațiile solicitate și codul pentru generare); SAU
   • document fizic (securizat, transmis de certSIGN, prin curier, la adresa poștală indicată la achiziția certificatului).

   Pentru mai multe informații poți vizita și pagina Semnătură electronică cu token.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.