Proiecte de cercetare

Descoperă proiectele noastre de R&D la nivel național și internațional, centrate pe dezvoltarea de noi produse, soluții și tehnologii.

Proiectele noastre

Scopul proiectului CISRES. Sistem interoperabil bazat pe componente certificate pentru servicii de creare a semnăturilor electronice la distanță este crearea unui serviciu nou de semnătură electronică la distanță, care să se integreze folosind standarde deschise cu aplicații care doresc crearea de semnături electronice. certSIGN oferă emiterea de certificate și semnătură la distanță și, prin realizarea proiectului, va asigura implementarea acestor funcționalități în aplicații terțe. Existenţa unui astfel de serviciu precum cel pe care îl propunem va permite o accelerare în procesul de digitalizare deoarece platformele existente menționate mai sus, vor putea integra și crea fluxuri de semnare digitală cu valoare legală.

Obiectivul general al proiectului IDBC. Servicii de atestare a identității în medii descentralizate bazate pe tehnologii de tip blockchain – derulat de certSIGN în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Universitatea din București – constă în inovarea bazată pe cercetare-dezvoltare în vederea creării unui mediu descentralizat de gestionare a indentităţii asigurat de o rețea distribuită de tip blockchain. Obiectivul investiției inițiale pentru inovare privind o nouă activitate economică este legat de diversificarea activității întreprinderii. Proiectul tehnologic inovativ are ca scop realizarea unei inovări de produs reprezentată prin implementarea unui serviciu nou de atestare a identității în medii descentralizate bazate pe tehnologii de tip blockchain.

În anul 2016, Intel a introdus un nou set de instrucțiuni denumit Intel SGX. Principalul motor al acestui nou produs era cloud computing, iar arhitectura dezvoltată de către Intel permite utilizatorilor să execute orice program într-un mod protejat, denumit enclavă. Atunci când această funcționalitate este activată, programul aflat în execuție este protejat prin intermediul hardware-ului de către o serie mare de atacuri, printre care amintim atacuri provenite din partea sistemului de operare sau a altor aplicaţii ce rulează pe aceeași stație. ARM a dezvoltat o tehnologie asemănătoare denumită ARM Trust Zone, iar soluția propusă de AMD se numește AMD Platform Security Processor.

Pornind de la aceste metode de creare a unui mediu sigur de execuție a aplicațiilor, am început implementarea proiectului SABOTORE, proiect prin care ne-am propus protejarea datelor în momentul execuției. Concret, atunci când utilizatorul operează pe un calculator infectat, orice tastă apăsată va putea fi observată de către atacator înainte de a ajunge în modul protejat. Similar, datele stocate pe dispozitive dedicate sau datele provenite din rețea vor trece mai întâi prin sistemul de operare compromis și apoi ele vor fi prelucrate în modul protejat. Din cauza acestei probleme, nu există nici o garanție cu privire la corectitudinea datelor și faptul că acestea nu au fost alterate de către un atacator.

În proiectul SABOTORE am construit un dispozitiv hardware dedicat care să oferă un canal de comunicare sigur între un dispozitiv de tip USB și mediul protejat TEE.

Proiectul MASSA (Mecanisme Avansate de Securitate pentru Sisteme Autonome) propune dezvoltarea de sisteme noi de securitate care vor permite sistemelor autonome inteligente să intercomunice într-un mod sigur, păstrând autenticitatea, integritatea şi confidenţialitatea informaţiilor schimbate.

Obiectivele proiectului constau în dezvoltarea unui sistem PKI adresat sistemelor de transport inteligente (C-ITS) în scopul autorizării accesului vehiculelor la diverse servicii de infrastructură şi securizare a comunicaţiilor, realizarea de componente tehnice pentru extinderea sistemului PKI propus pentru a fi compatibil cu alte categorii de sisteme autonome, respectiv folosirea științei datelor pentru planificarea transportului şi optimizare de trafic.

Un alt domeniu abordat în acest proiect este cel al dronelor autonome. Deşi astăzi nu ne mai surprinde auzul unui bâzâit la înălţime, fiecare dintre noi având posibilitatea de a utiliza o dronă, foarte puţini îşi pun problema securizării acestor dispozitive şi mai ales a comunicaţiei dintre ele şi alte dispozitive. În proiectul de cercetare MASSA, ne-am propus să tratăm şi această problemă, făcând o paralelă între sistemele de transport inteligente şi aceste dispozitive IoT.

Scopul proiectului Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate (TAMEC), coordonat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” și derulat în parteneriat cu certSIGN, constă în dezvoltarea aplicației ”Coronavirus COVID-19 România”, ce realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2, o statistică ce arată evoluția pe zile, informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.Soluția pe care certSIGN a patentat-o și care va fi implementată în acest proiect este criptarea homomorfică, metodă ce permite unui terț să proceseze și să manipuleze datele în format criptat, fără a avea acces la datele în clar. Cu alte cuvinte, această metodă permite unui server să efectueze calcule direct pe date criptate fără posibilitatea decriptării rezultatului și fără a putea să decripteze datele inițiale.

Scopul proiectului LTPS. Serviciu electronic pentru păstrarea și garantarea pe termen lung a semnăturilor electronice, derulat de certSIGN, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Unitatea Militară 02648 Academia Tehnică Militară, constă în realizarea unei inovări de produs reprezentată prin implementarea serviciului electronic pentru păstrarea și garantarea pe termen lung a semnăturilor electronice.

certSIGN își va extinde astfel gama de produse digitale pe care le furnizează, adaugând la serviciile de semnătură electronică calificată și semnătură electronică la distanță, identitate digitală, arhivare electronică și LTPS (mecanism prin care, pe termen lung, se poate deschide și valida orice document semnat electronic).

ECHO (the European network of Cybersecurity centres and competence Hub for innovation and Operations) este un proiect de cercetare european ale cărui obiective sunt dezvoltarea unor soluții inovatoare pentru securitatea Pieței Unice Digitale Europene, pregătirea specialiștilor de securitate cibernetică, dezvoltarea unei scheme de certificare și a unui model de guvernare.

Consorțiul lucrează la dezvoltarea ECHO Multi-Sector Assessment Framework, the ECHO Early Warning System, the ECHO Federation of Cyber Ranges, the ECHO Inter-Sector Technology Roadmaps, ECHO Cyber Skills Framework, ECHO Cybersecurity Certification Scheme. Compania noastră este implicată activ în dezvoltarea Early Warning System (EWS), un sistem software pentru coordonarea și sincronizarea informațiilor cyber relevante aproape în timp real, care ar putea deservi în final toate centrele de competență din Europa.

În contextul în care era cloud este în continuă dezvoltare, identitatea noastră trece de la cartea de identitate fizică (pe care România încă o mai are), la identitatea electronică. Identitatea electronică nu înseamnă doar o schimbare a cardului fizic, în așa fel încât să conțină un cip electronic care să permită interacțiunile cu serviciile guvernamentale în scopul autentificării și semnării digitale.

Identitatea electronică ar trebui considerată ca fiind suma atributelor care identifică în mod unic utilizatorul și care ar putea include identitatea utilizatorului în rețelele de socializare / networking. În afară de aceasta, identitatea online presupune, de asemenea, capacitatea utilizatorului de a se autentifica în siguranță la diferite servicii online, inclusiv cele guvernamentale, servicii bancare, dar și capacitatea de a demonstra în siguranță oricărei părți că persoana din spatele operației executate este aceeași cu cea care deține identitatea electronică.

Mergând mai departe, o direcție îndrăzneață este descentralizarea identității, astfel încât proprietarul să deţină control total. Aceasta presupune, de asemenea, că utilizatorul final nu este capabil să pretindă că este altcineva și, în același timp, este mai bine protejat de furtul de identitate. certME este un proiect născut în incubatorul de cercetare certSIGN care a evoluat către un produs ce implementează descentralizarea identității utilizatorului folosind o aplicație distribuită care rulează blockchain-ul public Ethereum.

O preocupare activă a noastră, încă de la înființarea companiei a fost să atragem tinerii talentați încă de pe băncile facultăţii.  În acest sens am sprijinit, prin diverse programe, cercetarea încă din timpul studiilor universitare.

Proiectul INCOGNITO este un proiect ce se adresează în mod direct tinerilor absolvenți ai unei facultăți de profil tehnic prin care pe parcursul unui an de lucru, cu sprijinul Comisiei Europene, ei sunt introduși într-un mediu de lucru internaţional și sunt sprijiniți să aprofundeze domenii tehnice din perspectiva cercetării industriale. Conform cerinţelor Programului European de Cercetare Marie Skłodowska Curie, obiectivul principal al acestui proiect îl constituie schimbul de experientă între companiile private și universitățile europene, cu sprijinirea tinerilor cercetători în învăţarea noilor tehnologii și aplicarea acestora în proiecte inovatoare, noi sau existente.

În INCOGNITO, am ales să continuăm proiectul ReCRED, cu obiectivul de combinare a tehnologiilor de ultimă generație într-o platformă care să permită utilizatorilor să înțeleagă cu ușurință ce este necesar pentru a accesa serviciile online cu privire la confidențialitatea lor și să poată dovedi anumite atribute ale identității lor sau identitatea integral. INCOGNITO pleacă de la structura dezvoltată în cadrul proiectului ReCRED, unde folosim software mobil avansat pentru a converti dovezi de identitate online și fizice în dovezi de identități validate și puternice din punct de vedere criptografic, care pot fi utilizate pentru accesarea serviciilor online.

La începuturile World Wide Web, accesibilitatea datelor a fost atât de redusă, încât problema criptării acestora nu a constituit o prioritate. Pe măsură ce internetul a evoluat în special spre cloud computing, cu stocarea online a informațiilor, necesitatea criptării datelor a devenit o cerință obligatorie.

Problema a fost rezolvată parțial, prin asigurarea datelor în tranzit prin mijloace de protocoale de comunicare sigure (de ex. SSL, TLS) și securizarea datelor stocate online prin mijloacele hardware criptate ale containerelor de software, dar datele utilizate sunt încă predispuse unor probleme.

Începuturile criptării homomorfice (Homomorphic Encryption) a scos la iveală posibilitatea teoretică de a păstra informațiile în siguranță în cloud, într-o formă criptată și de a putea totuși să o transforme, fără dezvăluirea cheii secrete de criptare, aplicând un set special de transformări direct pe datele criptate. Cu certFHE am început cercetarea algoritmilor inovatori de criptare.

Primul obiectiv al proiectului de cercetare ReCRED a fost acela de a simplifica procesul de autentificare a utilizatorilor în lumea online, până la eliminarea parolelor din viața utilizatorului final. Proiectul nu a inovat și nu a descoperit tehnologii noi, însă le-a folosit pe cele existente: autentificare delegată, autentificare cu cheie asimetrică, autentificare biometrică a utilizatorului final, autentificare de la mașină la mașină, control de acces bazat pe atribute și integrarea lor într-o platformă nouă și inovatoare.

Al doilea obiectiv al proiectului a fost reunirea industriei și a societăților academice din același proiect, într-un parteneriat reglementat de normele europene, cu scopul comun de a îmbunătăți experiența și securitatea utilizatorului final în mediul online.

Pe tot parcursul lui, proiectul a avut ca obiectiv păstrarea intimității utilizatorului în procesul de autentificare, astfel încât acesta să nu fie nevoit să divulge despre identitatea lui mai mult decât este necesar, implementând două concepte în general ignorate de implementatorii de servicii – “unlinkability” și “untraceability”, acestea însemnând de fapt că unui utilizator nu îi poate fi urmărită activitatea online, nici chiar atunci când implementatorii de servicii își împart informațiile între ei.

De exemplu, dacă un utilizator are un cont pe o rețea de socializare și un alt cont pe o rețea de mesagerie, cele două servicii aparțin aceleiași companii, iar aceasta alege să pună la comun informațiile din cele două servicii, această companie nu va putea niciodată asocia cele doua conturi ca fiind ale aceluiași utilizator și nici nu va putea urmări activitatea acestuia în mediul online, în cele două servicii.

Ai nevoie de mai multe informații?

Citește recomandările noastre legate de subiectul selectat. Dacă nu ai găsit ce căutai, solicită informații suplimentare. 

  WindowsMac

  TokenCloud

  *Tipul de fișiere acceptat: pdf, jpg si png. Marime maxima: 5mb

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

  Am luat cunoștință de informațiile cuprinse în “Politica de confidenţialitate”

  Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale în scopuri de marketing
  în conformitate cu “Politica de confidenţialitate”.

  CITEȘTE DETALIILE legate de subiectul selectat sau CAUTĂ pe  site informațiile de care ai nevoie.

  Pentru semnătura electronică, sunt disponibile  Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid, pot fi aflate informații utile despre obținerea documentului de confirmare, costuri, achiziție online, identificare video, reînnoire, instalare și utilizare:

  • e-Factura, e-Transport, Vamă;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura;

  Sunt cuprinse inclusiv detalii despre:

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns și trimite un mesaj.

  Nu ai găsit ce căutai?

  Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns și transmite-ne un mesaj.

  Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat stocat pe TOKEN, iar pentru utilizarea certificatului de pe TOKEN trebuie, mai întâi, instalată pe calculator aplicația de management a dispozitivului.

  Așadar, dacă este prima utilizare a TOKEN-ului pe acest calculator:

  • Alege ultima versiune de aplicație pentru tipul de TOKEN, din secțiunea Suport/Instalarea dispozitivului a website-ului certSIGN;
  • Cu TOKEN-ul deconectat de la calculator, instalează pe calculator ultima versiune de aplicație de management a TOKEN-ului;
  • După instalare, conectează TOKEN-ul. Pentru a putea utiliza dispozitivul este necesar să cunoști codul PIN al acestuia.

   Codul PIN se găsește pe:

  • documentul generat electronic, în format pdf, de titularul certificatului, după primirea Kitului de semnătură, printr-un mecanism automat: titularul accesează un link specific primit pe email și, în pagina astfel deschisă, completează informațiile solicitate și codul pentru generare primit în plicul conținând Kitul de semnătură, din partea certSIGN;

  SAU

  • documentul fizic, securizat, transmis de certSIGN, prin curier, la adresa poștală indicată la achiziția certificatului. Acest document e transmis într-un plic separat de plicul care conține Kitul pentru semnătură.

   

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  AI BLOCAT TOKEN-UL?

  Pentru deblocarea TOKEN-ului și stabilirea unui nou cod PIN este nevoie de codul PUK. Codul PUK are 14 caractere și se găsește pe:

  • documentul generat electronic, în format pdf, de titularul certificatului, printr-un un mecanism automat.
   • Reamintim: După primirea Kitului de semnătură, titularul accesează un link specific primit pe email și, în pagina astfel deschisă, introduce informațiile solicitate și codul pentru generare primit de la certSIGN în plicul conținând Kitul de semnătură. Astfel este generat documentul;     SAU
  • documentul fizic, securizat, primit prin curier de la certSIGN. Documentul e transmis într-un plic separat de cel care conține Kitul pentru semnătură.

  Pregătește documentul conținând codul PUK și accesează secțiunea Deblocarea dispozitivului din pagina de Suport a website-ului certSIGN. Urmează pașii descriși ținând cont de modelul TOKEN-ului și de sistemul de operare* al PC-ului/laptopului.

  * Sistemele de operare macOS Sonoma, Ventura și Monterey acceptă doar parole PIN de maxim 8 caractere. 

  Dacă NU mai sunt disponibile încercări de utilizare a codului PUK înseamnă că acest cod este blocat și nu se mai poate defini alt PIN. În această situație:

  • TOKEN-ul este blocat definitiv și nu se mai poate folosi
  • Certificatul trebuie revocat și trebuie emis alt certificat, pe alt TOKEN.

  ALTE INFORMAȚII

  • În cazul în care aplicația de management a TOKEN-ului nu este instalată, accesează secțiunea Instalarea dispozitivului și urmează pașii descriși ținând cont de modelul TOKEN-ului și de sistemul de operare al PC-ului/laptopului.
  • Verifică în aplicația de management a TOKEN-ului dacă mai sunt disponibile încercări de utilizare a codului PUK (Digital Signature PUK retries remaining = X). Urmează indicațiile disponibile pe certsign.ro/ro/suport .

   

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  IDENTIFICAREA VIDEO A FOST ÎNTRERUPTĂ SAU A FOST RESPINSĂ?

  Din partea certSIGN, în maxim 24 ore de la întrerupere/respingere, vei primi un email conținând un nou link pentru reluarea procedurii de identificare video. Nu este necesară reluarea plății. Condițiile care trebuie respectate pentru identificare sunt aceleași:

  • Pregătește documentul de identitate original – va fi nevoie să îl prezinți la cameră;
  • Pregătește telefonul mobil – în timpul identificării vei primi prin SMS un cod care va fi solicitat în aplicația de identificare video;
  • Începe identificarea – trebuie să fii singura persoană care apare în înregistrarea video;
  • Urmărește indicațiile afișate pe ecran, în aplicația de identificare video.

  AI FINALIZAT IDENTIFICAREA VIDEO, DAR N-AI PRIMIT NICIUN EMAIL?

  În maxim 24 ore după parcurgerea procesului de identificare video, vei fi informat pe email cu privire la validarea/respingerea procesului:

  • Validarea – este urmată de transmiterea pe email a indicațiilor privind emiterea certificatului;
  • Respingerea – este urmată de transmiterea unui email care conține și motivul respingerii. Mesajul va conține un nou link pentru reluarea procedurii de identificare video. Nu este necesară reluarea plății.

   ATENȚIE: Identificarea video neasistată este un element important în procesul de obținere a semnăturii electronice cu certificat digital calificat.

  Procedura de identificare este simplă, dar strictă. Poate fi făcută după efectuarea plății certificatului și doar urmând indicațiile furnizate de certSIGN. Reluăm, pe scurt, pașii:

  • Efectuează Nu închide pagina de net. Pe ecran se va afișa o altă pagină cu informații necesare în procesul de identificare video. După ce le citești, pornește identificarea video, de la butonul APĂSAȚI AICI PENTRU A ÎNCEPE;
  • Pregătește documentul de identitate original – va fi nevoie să îl prezinți la cameră;
  • Pregătește telefonul mobil – în timpul identificării vei primi prin SMS un cod care va fi solicitat în aplicația de identificare;
  • Începe identificarea – trebuie să fii singura persoană care apare în înregistrare;
  • Urmărește indicațiile afișate pe ecran, în aplicația de identificare.

  Vizionează și descrierea detaliată a condițiilor ce trebuie respectate în timpul identificării video.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  TOKEN-urile pentru semnătura electronică pot fi utilizate în continuare de ORICE deținător de certificat digital, în aceleași condiții ca pana in prezent. Nu este necesara schimbarea tokenului pentru semnătură.

  Mesajul prezent pe site-ul  ANAF privind tokenurile JWT și OPAQUE se adresează EXCLUSIV persoanelor din domeniul tehnic IT: dezvoltatorilor de aplicații  ce utilizează servicii web ce folosesc protocolul OAUTH. Daca nu faceți parte din aceasta categorie va rugăm ignorați mesajul. 

   Pentru verificarea informației vedeți si manualul de utilizare din mesajul de pe site-ul ANAF, pagina 2.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  În acest domeniu, certSIGN furnizează servicii precum:

  • servicii pentru garantarea identității în blockchain, certME

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Produse şi servicii

  • Suntem cunoscuți mai ales pentru serviciile de semnătură electronică, însă expertiza noastră acoperă domenii precum identitate digitală, securitatea organizațiilor și a dispozitivelor de lucru, arhivare.

  Cercetare și inovare

  • La certSIGN, aliniem aspectele teoretice ale tehnicii la nevoile societății, prin programe de cercetare naționale și europene și, în același timp, prin programe de investiții private.

  Citește mai multe detalii sau transmite-ne un mesaj.

  În domeniul arhivării, certSIGN oferă servicii precum: prelucrare arhivistică, digitizarea documentelor, restaurare, depozitarea documentelor, eliberarea de adeverințe, lucrări de selecționare, distrugerea confidențială a informațiilor, procesarea şi stocarea documentelor electronice.

  Sunt disponibile:

  • Servicii de prelucrare arhivistică: pregătirea documentelor pentru transport, transportul la centrul de procesare certSIGN, asigurarea materialelor necesare pentru prelucrarea arhivei, prelucrarea arhivistică și returul la sediul beneficiarului.
  • Servicii de arhivare electronică: setup inițial, încărcarea documentelor în platformă în proces manual, de client, acces în platforma de arhivare electronică 24/24h 7/7 zile la documentele încărcate.
  • Servicii de depozitare documente: asigurarea cutiilor necesare pentru depozitarea arhivei, sigilarea cutiilor, transportul la sediul depozitului de arhivă certSIGN, inițializarea cutiilor de arhivă în sistemul de depozitare, acces cutii cu documente din arhiva, în limita a 5 cutii/lună.

  Citește mai multe detalii despre aceste servicii.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Serviciile și soluțiile certSIGN de securitate cibernetică acoperă toate scenariile pentru protejarea asset-urilor digitale în fața amenințărilor cibernetice, în concordanță cu reglementările legislative în vigoare și cu bunele practici din domeniu.

   

  Află detalii despre:

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   

  Detalii legate de modalitatea de personalizare semnăturii astfel încât în aspectul acesteia să fie incluse și informațiile solicitate de OUG 140/2020  cu privire la specialiștii din domeniile construcții, arhitectură și urbanism sunt disponibile pe pagina Creare aspect semnătură OUG 140/2020

  De asemenea, alte informații legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu 

  Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Pentru a obține de la certSIGN certificatul calificat de semnătură electronică, pentru semnarea documentelor din domeniile construcţii, arhitectură şi urbanism în conformitate cu OUG 140, sunt necesare:

  • identificarea viitorul titular de certificat pentru semnătură electronică;
  • completarea și prezentarea documentelor specifice;
  • plata proformei primite din partea certSIGN.

   DOCUMENTELE

  Transmite-ne un mesaj și solicită documentele necesare pentru achiziția Kit-ului de semnătură. Vei primi din partea certSIGN un set de documente pe care trebuie să le completezi cu datele viitorului titular de certificat pentru semnătură.

  Documentele originale semnate (2 exemplare) alături de copiile documentelor ce atestă încadrarea profesională trebuie prezentate către certSIGN. Pe scurt, sunt necesare:

  ORIGINAL (2 exemplare, semnate): “Contract”, “Termeni și condiții generale”.

  Pentru cazul documentelor transmise prin curier: “Declarația” completată după modelul certSIGN

  • autentificată la notar SAU
  • atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995

  COPIE pentru: Cartea de identitate a titularului, Certificatul de Înregistrare Fiscală, Documentul atestare profesională,

  IDENTIFICAREA

  În vederea identificării, persoana pe numele căreia certSIGN va emite certificatul digital calificat se va prezenta personal, cu actul de identitate original, la unul din reprezentanții certSIGN la nivel național sau la sediile certSIGN.

  Alternativ, identificarea titularului de certificat se mai poate efectua și transmițând documentele de mai sus la sediul certSIGN însoțite obligatoriu de “Declarația” completată după modelul certSIGN (autentificată la notar sau atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995)

  ATENTIE! Pentru fiecare Entitate emitentă ( ex. OAR, ISCIR etc) se emite câte un certificat pentru semnătură electronică!

  Citește despre Semnătura electronică în construcţii, arhitectură şi urbanism

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Detalii despre descărcarea certificatului titularului și a certificatului intermediar solicitate la înregistrarea pentru depunerea declarațiilor vamale folosind semnătura electronică sunt disponibile pe pagina Utilizarea certificatului de semnătură electronică în platforma Sistemul Informatic Integrat Vamal

  Pentru acces în Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV) la secțiunile AES și NCTS5 RO UMG Trader Producție trebuie să încărci în platforma UMG Trader, într-unul dintre formatele .cer/.der/.crt, certificatul tău calificat și certificatul intermediar al autorității care a emis certificatul.

  CUM OBȚIN CERTIFICATUL PERSONAL ÎN FORMATUL SOLICITAT?

  Conectează token-ul sau deschide aplicația Paperless vToken și urmează acești pași.

  Nu ai tokenul/ aplicația la dispoziție?

  Accesează link-ul https://registru.certsign.ro/cgi-bin/pubra/pubra/get_cert , completează datele din certificatul calificat (nume și prenume complet sau adresa de email), identifică certificatul cu care dorești înregistrarea și apasă butonul „Descarcă DER”.

  Certificatul calificat se va descărca în mod automat în format .crt.

  CUM OBȚIN CERTIFICATUL INTERMEDIAR ÎN FORMATUL SOLICITAT?

  Pentru descărcarea certificatului autorității intermediare certSIGN accesează unul dintre link-urile:

  Certificatul intermediar se va descărca în mod automat în format .crt.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  IDENTIFICAREA VIDEO NEASISTATĂ este un element important în procesul de obținere a semnăturii electronice cu certificat digital calificat.

  Procedura de identificare este simplă, dar strictă. Ea poate fi făcută după efectuarea plății certificatului și doar urmând indicațiile furnizate de certSIGN, astfel:

  • Efectuează plata și apoi se vor afișa pagina și link-ul ce trebuie accesat pentru identificarea video;
  • Pregătește documentul de identitate original și telefonul înainte de a începe. Verifică descrierea detaliată a condițiilor
  • Urmărește indicațiile afișate pe ecran.

   

  AI FINALIZAT IDENTIFICAREA VIDEO, DAR N-AI PRIMIT NICIUN EMAIL?

  În maxim 24 ore, după parcurgerea procesului de identificare video, vei fi informat pe e-mail cu privire la validarea/respingerea acestuia.

  IDENTIFICAREA VIDEO A FOST RESPINSĂ?

  Din partea certSIGN vei primi un email cu un nou link pentru reluarea procedurii de identificare video. Condițiile ce trebuie respectate sunt aceleași.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  NU AI GĂSIT CODUL PIN/PUK?

  certSIGN transmite codurile PIN/PUK pentru certificatele calificate, pe TOKEN, folosind una dintre cele două variante:

  • Un document generat electronic, în format pdf, de titularul certificatului, printr-un mecanism automat. Vezi detalii mai jos;   SAU
  • Un document fizic, securizat, primit prin curier de la certSIGN. Documentul ce conține codurile PIN/PUK este transmis într-un plic separat de cel care conține Kitul pentru semnătură.

  CUM AU FOST TRANSMISE CODURILE PIN/PUK?

  ELECTRONIC, document generat în format pdf, dacă adresa de email asociată certificatului digital a fost validată de certSIGN după completarea cererii de achiziție a certificatului.

  Codurile PIN/PUK trebuie generate de titularul certificatului. Generarea documentului electronic conținând codurile PIN/PUK se poate face doar după primirea codului pentru generare.

   • Codul pentru generare este transmis de certSIGN către titular pe un document aflat în plicul cu Kitul de semnătură electronică, împreună cu TOKEN-ul fizic, la adresa poștală indicată la achiziția certificatului.
   • LINK-ul este transmis către adresa email declarată la achiziția certificatului. În pagina deschisă după accesarea link-ului, titularul completează informațiile solicitate și codul pentru generare primit în plicul conținând Kitul de semnătură .

  ATENȚIE: După 3 încercări nereușite de generare a codurilor PIN/PUK se blochează link-ul. Această situație trebuie semnalată către certSIGN.

  FZICdocument securizat, în plic, transmis prin curier la adresa poștală declarată la momentul achiziției, dacă adresa de email asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică NU a fost validată de certSIGN după completarea cererii de achiziție a certificatului.

   

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura.

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  CUM OBȚII DOCUMENTUL DE CONFIRMARE?

  Documentul de confirmare se obține simplu și rapid direct din platforma de confirmare certSIGN. Oricând și de câte ori este nevoie. Ai nevoie doar de certificatul tău digital calificat pentru semnătură electronică.

  Descarci documentul precompletat cu datele tale. Îl semnezi electronic. Transmiți documentul semnat pentru a fi contrasemnat automat de certSIGN. Primești documentul de confirmare semnat de certSIGN. Toate acțiunile în aceeași platformă.

  Detaliat, pentru obținerea documentului de confirmare trebuie să parcurgi următoarele etape, în această ordine:

  • conectează TOKEN-ul la calculator sau deschide aplicația Paperless vToken, dacă ai certificat în CLOUD;
   • Dacă ești la prima utilizare a certificatului, instalează aplicația de management pentru TOKEN-ul fizic SAU instalează aplicația tokenului virtual, Paperless vToken, și configurează accesul în platforma webSIGN pentru certificatul în CLOUD;
  • accesează platforma https://confirmare.certsign.ro și autentifică-te cu certificatul;
  • descarcă documentul de confirmare precompletat. Fișierul descărcat are denumirea prenume_nume.pdf (exemplu: mihai_ionescu.pdf).
   • Păstrează browser-ul deschis pentru a putea continua procedura;
  • semnează electronic documentul în aplicația Adobe Reader folosind certificatul digital de la certSIGN;
  • încarcă înapoi, în platforma de confirmare certSIGN, documentul pe care l-ai semnat. Folosește butonul Încarcă;
  • din aceeași pagină, descarcă documentul procesat automat de certSIGN, în mai puțin de 5 minute.
   • Documentul de confirmare procesat (contrasemnat) este salvat automat în folderul destinat descărcărilor de pe calculator sub denumirea confirmare.pdf.

  Urmărește unul dintre aceste tutoriale, în funcție de tipul de semnătură pe care îl ai:

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Dacă ai nevoie și de alte informații pentru a alege ce tip de certificat calificat pentru semnătură electronică ți se potrivește verifică și informațiile din secțiunea: Ce semnătură aleg

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura:

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Cum obții semnătura electronică în CLOUD?

  Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat iar pentru obținerea certificatului în CLOUD trebuie parcurse etapele:

  • Accesează paperless.certsign.ro
  • Alege certificatul în funcție de valabilitatea lui: 1, 2 sau 3 ani;
  • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei dacă este cazul;
  • Efectuează plata;
  • Parcurge etapa de identificare video la distanță;
  • Verifică mesajul transmis de certSIGN la adresa e-mail indicată în formularul de înregistrare pentru a afla dacă a fost validat tot acest proces.

  În cazul în care informațiile primite sunt corecte și complete, la adresa de email indicată în formularul de înregistrare, certSIGN va trimite două invitații:

  • pentru configurarea mecanismului de autorizare;
  • pentru crearea contului în platforma de semnare Paperless webSIGN. Din invitația de creare cont poate fi descărcată și aplicația tokenului virtual Paperless vToken.

  Cu ajutorul acestor componente vei putea configura și utiliza semnătura electronică calificată în CLOUD. Dreptul de utilizare al semnăturii electronice în cloud va fi acordat după configurarea mecanismului de autorizare și crearea contului de utilizator în platforma de semnare Paperless webSIGN.

  După realizarea pașilor din cele două invitații, la prima logare în contul tău din platforma de cloud, se emite certificatul digital.

  * ATENŢIE! Dacă dorești să folosești certificatul în cloud la instituții precum ANAF, SPV, AFM etc. pentru semnarea documentelor / autentificarea la platforme web ce solicită acest lucru, o poți face local, nu în cloud, pe sistem de operare Windows. În afară de certificatul în cloud și Windows (versiuni 8.1, 10 sau 11) ai nevoie de aplicația tokenului virtual Paperless vToken (inclusă în pachet).

  Cum obții semnătura electronică cu TOKEN?Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat, iar pentru obținerea certificatului pe TOKEN trebuie parcurse etapele:
  • Accesează emitere2.certsign.ro
  • Alege certificatul în funcție de valabilitatea lui: 1, 2 sau 3 ani;
  • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei dacă este cazul;
  • Efectuează plata;
  • Parcurge etapa de identificare video la distanță;
  • Verifică mesajul transmis de certSIGN la adresa de e-mail indicată în formularul de înregistrare pentru a afla dacă a fost validat tot acest proces.
  În cazul în care informațiile primite sunt corecte și complete, la adresa poștală indicată în formularul de înregistrare, certSIGN va transmite un plic conținând:
  • TOKEN-ul cu certificatul digital calificat;
  • Documentul conținând certificatul digital în formă printată.
  Codurile PIN / PUK și instrucțiunile vor fi livrate independent de plicul ce conține TOKENUL. Livrarea acestor coduri se poate face: 
  • electronic (pe email va fi transmis un mesaj ce conține un link de generare a documentului cu aceste coduri);
  sau
  • fizic (prin curier va fi transmis un plic cu documentul securizat).
  Pentru mai multe informații poți vizita și pagina Semnătură electronică cu token.