Obligaţii legale de la 1 ianuarie 2024 privind utilizarea sistemului RO e-Factura
Semnătura electronică calificată, obligatorie pentru acces în SPV / RO e-Factura
Obţinere full online a certificatului calificat de semnătură electronică
Potrivit Legii nr. 296/2023, devine obligatorie raportarea facturilor prin sistemul e-Factura pentru toate tranzacţiile derulate de contribuabili în relaţia B2B, nerespectarea prevederilor implicând şi sancţiuni:
De la 1 ianuarie 2024. Emitenții de facturi trebuie să raporteze documentele atât în e-Factura, cât şi să le transmită destinatarilor prin modalităţile curente (format tipărit, e-mail etc.). Singura excepție o constituie situațiile în care atât emitentul, cât și destinatarul sunt deja înregistrați în Registrul e-Factura.
De la 1 aprilie 2024. Se sancţionează cu amendă nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor prin sistemul e-Factura – de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice și persoanele fizice.
De la 1 iulie 2024. e-Factura va fi singurul canal prin care se vor mai putea transmite facturile, orice altă formă a acestor documente urmând să fie lipsită de efecte fiscale. Primirea și înregistrarea unei facturi în relația B2B, fără respectarea obligației de transmitere în e-Factura, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.
Obținerea unui certificat calificat pentru semnătura electronică, în vederea înrolării în SPV.
Înrolarea/accesarea SPV cu ajutorul certificatului calificat pentru semnătura electronică.
Emiţi factura, o descarci în format XML şi încarci fişierul în SPV, secţiunea “Factura electronică”.
Pentru procesul de identificare video sunt necesare o carte de identate valabilă şi un dispozitiv cu o camera web funcţională. Înainte de a intra în video call, asiguraţi-vă că nu sunt alte persoane prezente în cadru şi că există suficientă lumina în spaţiul în care vă aflaţi, pentru captarea clară a imaginii prin camera web.
Procesul de identificare video include scanarea actului de identitate (urmăriţi insctrucţiunile din platformă şi nu uitaţi să înclinaţi documentul), scanarea facială (nu uitaţi să zâmbiţi la cameră) şi validarea numărului de telefon prin introducerea codului transmis prin SMS.