The electronic signature and the remote contract, in court. Valid or not?

Creşterea continuă a numărului de contracte încheiate la distanţă prin mijloace electronice a adus cu sine atât o inflaţie legislativă, cât şi o creştere a numărului de litigii în instanţă pe executare silită, marea majoritate generate de contractele de credit. Iar pe fundalul practicii neunitare remarcate la nivelul instanţelor de judecată se remarcă şi problema digitalizării justiţiei.

Unde se poziţionează semnătura electronică în acest context şi care sunt opiniile specialiştilor pe subiect aflăm din dezbaterea Juridice.ro “Contractul la distanţă”, în cadrul căreia a fost prezent şi Adrian Floarea (CEO certSIGN), care a subliniat un aspect esenţial:

“Există o legislaţie relativ mai nouă în domeniul semnăturii electronice, care practic suprascrie Legea 455/2001 – este vorba de Regulamentul eIDAS 910/2014 […]. Ce este foarte important de reţinut în această lege este faptul că există acolo câteva articole în care se spune foarte clar că un document electronic nu poate fi refuzat ca probă pe motiv că nu este semnat electronic calificat.”

<iframe width="490" height="275" src="https://www.youtube.com/embed/mxRiianvC2g" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Contractele de credit la distanţă şi semnătura electronică

Emanuel Căliman-Habet (Executor judecătoresc, Dobra şi Căliman) a punctat faptul că, în cazul contractelor de credit încheiate la distanţă trimise la încuviinţare, care au aplicată o semnătură electronică calificată, nu apar probleme. În această situaţie este necesară doar proba (documentul) care ar trebui făcută pe un suport CD, pentru a putea fi verificat PDF-ul. Problemele în cazul acestui tip de contract apar atunci când lipseşte semnătură uneia dintre părţi – în cele mai multe situaţii, cea a debitorului.

În această situaţie, după cum a precizat Laurenţiu Modoran (judecător, Secţia a V-a civilă, Tribunalul Bucureşti), apare întrebarea dacă debitorul real a confirmat încheierea contractului, astfel încât să se încuviinţeze executarea silită. Este necesar ca înscrisurile depuse la dosar să confirme fără echivoc acordul de voinţă al părţilor, probe precum e-mail-uri şi SMS-uri putând să intre sub suspiciunea unor fraude electronice. Laurenţiu Modoran a exclus de aici semnătura electronică – Problema nu este legată de această semnătură electronică, nu cred este vreun judecător absurd, […] problema este confirmarea contractului, nu există probe fără echivoc care să ducă în direcţia încheierii contractului.”.

Digitalizarea justiţiei şi securitatea semnăturii electronice

În ceea ce priveşte digitalizarea justiţiei, avocatul Tudor Colţan (Senior Associate, Suciu Popa) a punctat faptul că este necesară, în primul rând, înţelegerea mecanismului de funcţionare a soluţiilor electronice din sfera legal-tech. Acesta a oferit exemplul certSIGN care, prin parteneriatele încheiate cu anumite instituţii de creditare non-bancare, oferă posibilitatea semnării electronice la distanţă a documentelor necesare pentru obţinerea unui credit, cu un certificat digital emis pe loc.

În calitatea sa de prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu Regulamentul UE nr. 910/2014, certSIGN asigură atât verificarea securizată a identităţii persoanei care doreşte să contracteze un credit, cât şi respectarea reglementărilor legislative în vigoare. În plus, identitatea semnatarului şi  valabilitatea certificatului de semnătură electronică emis pentru acesta pot fi cu uşurinţă verificate în Adobe Reader, fără a fi necesare cunoştinţe tehnice avansate sau soft-uri specializate.

În completarea acestor aspecte, Adrian Floarea (CEO certSIGN) a subliniat faptul că potenţialele suspiciuni de fraudă/furt de identitate care pot să apară în mediul electronic nu trebuie să constituie un motiv de respingere a digitalizării. Prestatorii de servicii de încredere calificaţi care emit certificate digitale calificate pentru semnătură electronică sunt supuşi unor reguli şi procese stricte.  Spre exemplu, în cazul certSIGN, este vorba despre efectuarea anuală a unor audituri de conformitate, aplicarea unor standarde de referinţă elaborate de către ETSI, oferirea unei poliţe de asigurare şi utilizarea unor dispozitive securizate omologate de crearea a semnăturii electronice.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii

    We'll call you!

    Thank you for getting in touch with us!


      * campuri obligatorii