În intervenția anterioară din cadrul emisiunii „UPDATE” de la Radio Guerrilla, Aurel Meiroșu (Manager departament Dezvoltare Afaceri, BU Servicii de Încredere eIDAS, certSIGN), a discutat despre noutățile privind sistemele statului care permit o interacțune digitală cu cetățenii sau cu IMM-urile, prin intermediul certificatelor digitale și ale semnăturii electronice calificate. De această dată, colegul nostru a făcut o retrospectivă a tuturor informațiilor din zona semnăturii electronice în raport cu statul.
1. În calitate de cetățean, îmi cumpăr o semnătură electronică calificată. Unde o pot utiliza și cum mă poate ea ajuta?
”În primul rând poți intra pe net într-o pauză de emisie, intri în procesul de achiziție online, te identifici video și în 10 minute ai semnătura electronică calificată. Acesta este primul pas.
Cred că primul lucru pe care poți și ar trebui să-l faci apoi este să te înrolezi la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și să îți verifici cotizațiile de-a lungul timpului. Tot în calitate de cetățean este importantă interacțiunea cu Spațiul Privat Virtual (SPV), al ANAF, unde poți să afli și să și transmiți informații cu privire la situația ta fiscală.
ONRC este o altă instituție unde se poate utiliza certificatul digital pentru semnătura electronică calificată, fiind util în cazul în care dorești să îți deschizi o firmă.”, a explicat Aurel Meiroșu.
De asemenea, certificatul calificat pentru semnătură electronică poate fi folosit și în scop personal. De exemplu, dacă ai un apartament de închiriat, poți semna contractul cu agenția imobiliară sau cu viitorul chiriaș. Semnătura electronică mai poate fi folosită în relația cu banca sau pentru a semna un contract de drepturi de autor etc.. Practic, orice document poate fi semnat cu valoare legală, cu un certificat digital pentru semnătură electronică calificată.
2. În calitatea mea de administrator sau împuternicit al unei companii, IMM etc., cum folosesc certificatul digital pentru semnătură electronică, unde mă ajută?
”Cred că, în continuare, cel mai important și mai prezent în viața unui IMM rămâne ANAF-ul, [….] unde poți să depui declarațiile fiscale, poți să accesezi Spațiul Privat Virtual pentru a verifica alte informații și foarte important, de la 1 ianuarie 2024, toate facturile care se vor emite vor trece prin SPV. Iar ca să poți să îndeplinești condiția legală de a transmite facturile acolo, îți trebuie o semnătură electronică calificată.”, a mai precizat Aurel Meiroșu.
Pentru contabili, de asemenea, certificatul digital este un instrument extrem de valoros, deoarece a eliminat practic drumurile pe care aceștia le făceau regulat și cozile la care se pierdea extrem de mult timp pentru depunerea declarațiilor și nu numai.
”Aș continua mai nișat în zona achizițiilor publice, unde sistemul obligă ca tot ce înseamnă documentație încărcată pentru a participa la o procedură de achiziție să fie semnată electronic calificat. Apoi ar fi ONRC-ul, unde poți face foarte multe operațiuni. Ne mai putem uita la ITM, apoi la Autoritatea Vamală Română despre care am discutat săptămâna trecută sau la fondurile europene.
N-aș încheia această trecere în revistă fără să menționez faptul că, iată, discutăm despre o companie, despre un IMM care în raport cu modelul său de business interacționează, pe de-o parte cu anumite sisteme informatice ale statului într-un mod, putem să-i spunem obligatoriu, cu semnătură electronică. Dar pe de altă parte, în final, acea semnătură electronică trebuie folosită în viața de zi cu zi a companiei. O companie există în primul rând prin angajații săi și prin parteneri, colaboratori, furnizori.” a menţionat la final colegul nostru.