Noutăți privind utilizarea semnăturii electronice calificate

Aurel Meiroșu, Manager departament Dezvoltare Afaceri certSIGN, a fost invitat în studioul Radio Guerrilla, unde a prezentat care sunt noutățile din punctul de vedere al utilizării certificatului calificat de semnătură electronică în relația cu instituții ale statului.

Ce instituții permit interacțiunea cu cetățenii pe bază de semnătură electronică calificată? Cât de valoroasă este aceasta?

”Din perspectiva cetățenilor, este foarte important ce s-a întâmplat de pe la sfârșitul primăverii. De pildă, dacă ai o semnătură electronică calificată, poți să îți faci un cont la Casa Națională de Pensii și să-ți verifici plata contribuțiilor. Este foarte interesant pentru că, evident, elimini niște drumuri, însă pentru cazurile unde există foarte mulți angajatori, joburi cu o dinamică foarte mare, din zona HoReCa de exemplu, vezi foarte clar dacă ți-a fost plătită contribuția, dar și tot istoricul.”, a precizat Aurel Meiroșu.

Această informație exista și până acum, putea fi solicitată, însă presupunea o serie de drumuri, completarea unor cereri și un timp considerabil de aşteptare până la primirea răspunsului. În momentul de față însă, această verificare poate fi făcută și exclusiv online, în cazul deţinerii unui certificat calificat de semnătură electronică.

O astfel de interacțiune este, de asemenea, foarte importantă și pentru instituție în sine, pentru că informația transmisă este extrem de sensibilă, iar aceasta trebuie să fie sigură că ajunge la persoana căreia i se adresează.

Care sunt noutățile în ceea ce privește interacțiunea companiilor IMM-uri cu statul, pe baza semnăturii electronice calificate?

Vestea bună este că de la 1 ianuarie 2024 sunt două noi sisteme care vor permite interacțiunea IMM-urilor cu statul în mod electronic.

”Primul este sistemul e-Factura, unde absolut toate facturile se vor emite în format electronic și vor fi încărcate în Spațiul Privat Virtual (SPV), iar accesul în SPV se face numai pe baza unui certificat digital calificat. Acest lucru este încă o dovadă a faptului că semnătura electronică calificată este un instrument pe care toate părțile implicate se pot baza, oferind 100% valoare juridică.

Cel de-al doilea sistem este Autoritatea Vamală Română (AVR), o nouă instituție care se modernizează, iar cel mai probabil de la 1 ianuarie, formalitățile derulate de către operatorii economici, prin birourile vamale, vor putea fi făcute cu certificat calificat pentru semnătura electronică.” a punctat colegul nostru.

Trendul acesta digital este evident de eficientizare a relațiilor cu statul, rezultând în final procese sigure, cu valoare legală.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii