Caută
Close this search box.

Angajări digitale. Interviu cu Ana Teodorescu, HR Manager certSIGN

1. Ce înseamnă semnarea electronică a actelor aferente proceselor de resurse umane?

Este minunat faptul că astăzi putem semna electronic orice tip de documente în relația cu angajații noştri. Acest lucru permite semnarea la distanță, fără a mai fi nevoie de deplasare și întalnire propriu-zisă sau fără a mai apela la serviciile de curierat pentru transmiterea actelor pe hârtie. În condițiile actuale, procesele online de semnare electronică ne-au ajutat foarte mult, permițând atât angajatorului, cât și angajatului să semneze rapid și de oriunde actele necesare.

Cred că cel mai important aspect constă în faptul că toate documentele au aceeași valoare din punct de vedere legal ca și semnătura olografă datorită utilizării în acest proces a semnăturii electronice calificate. Astfel, departamentul de Resurse Umane al certSIGN a putut sa lucreze în foarte mare măsură de acasă, gestionând procesele complet și corect și, mai ales, foarte rapid. Ne-am bucurat de confortul oferit de semnătura electronică, am minimizat deplasările și ne-am simțit mai protejați.

Referindu-mă la toate procesele de resurse umane desfășurate în mod tradițional pe hârtie, inclusiv la procesul de angajare și derulare a relațiilor de muncă, știm cu toții că toate actele (de exemplu contract individual de muncă, fișa de post, obiective de performață, acte adiționale, evaluări, cereri de concediu etc.) sunt redactate electronic, apoi sunt printate și semnate olograf de ambele părți. Unele companii mai fac un pas în plus și scanează documentele semnate, dublând astfel dosarul de personal fizic cu unul electronic.

Prin semnarea electronică cu semnătură calificată, actele redactate în mediul electronic sunt semnate electronic și ramân arhivate în mediul electronic la dosarul electronic de personal al angajatului, având valoare de original. Astfel, optimizăm procesele de resurse umane, acestea devenind mai rapide și mai facile, iar angajații beneficiază de fluxuri moderne, adaptate nevoilor societății tehnologice ale anului 2021.

Pentru semnarea electronică avem nevoie de un certificat calificat și o conexiune la intenet. Certificatul calificat poate fi pus pe un token pe care îl introducem în laptop și se realizează semnarea electronică a documentelor sau poate fi emis în cloud, caz în care semnăm electronic documentele printr-o aplicație – de exemplu aplicația noastă Paperless flowSIGN.

2. Care sunt etapele unui proces de angajare 100% digital?

Principala condiție pentru a semna electronic actele aferente procesului de angajare este ca ambele părți să aibă un certificat calificat. Actele sunt redactate și semnate de angajator, apoi transmise angajatului spre semnare prin email sau printr-o aplicație de tip Paperless flowSIGN. Ulterior se arhivează electronic și asta este tot.

3. Care este modalitatea prin care viitorul angajat intră în posesia certificatului calificat, pentru a semna electronic documentele?

Cea mai rapidă este modalitatea online, prin care viitorul angajat intră într-un apel video cu un reprezentant certSIGN, iar în baza actului de identitate trece printr-o procedură de identificare live cu un operator instruit special pentru astfel de procese. Acesta este un pas obligatoriu în vederea emiterii certificatului calificat pe care viitorul angajat îl va utiliza pe loc la crearea semnăturii calificate necesare documentelor de angajare

Mai există și modalitatea offline, prin care persoana poate veni cu cartea de identitate la sediul nostru sau la unul din sediile partenere unde un reprezentant certSIGN va face identificarea fizică și va înregistra datele necesare eliberării certificatului digital.

4. Câte persoane au fost sau urmează să fie angajate la certSIGN în acest mod?

În ultimii 4 ani, orice nou angajat a putut opta între a semna actele în formatul clasic, fizic, pix – hârtie sau a semna electronic. Este întotdeauna la alegerea acestora, însă vă pot spune că majoritatea a optat pentru semnare electronică. Și când spun majoritatea, mă refer la un procent de peste 95% din angajați.

5. Cât timp durează procesul de angajare în format digital spre deosebire de varianta clasică?

Desigur, avantajele semnării electronice sunt incontestabile deoarece din punct de vedere al timpului şi al celorlalte resurse implicate (hârtie, imprimantă, curier, mapa internă, săli libere disponibile, disponibilitate de deplasare etc.) avantajele primează aici. Practic, din momentul în care avem fișa de aptitudine eliberată de medicina muncii și actele personale ale angajatului, se întocmesc actele de angajare și se transmit pe fluxul de semnare. Mai întâi la angajator, apoi la angajat. Transmiterea actelor pe fluxul de semnare și semnarea efectivă a acestora durează câteva minute iar la final toate documentele au aceeași valoare juridică cu cele semnate olograf.

6. Care sunt avantajele pe care le aduce soluția de semnare Paperless flowSIGN în procesul de angajare?

Așa cum spuneam, barierele distanței sunt inexistente. Cu o conexiune la internet şi un laptop sau telefon mobil, putem semna de oriunde, fie că suntem la birou, fie că suntem în orice alt colț al lumii.

Timpul de semnare este foarte rapid. Costurile cu hârtia, curierul, arhivarea documentelor etc. dispar.

După semnare, angajatul păstrează actele în arhiva electronică personală, iar angajatorul salvează actele la dosarul electronic al angajatului, ceea ce reprezintă practic o arhivă electronică. Astfel, avem acces ultra-rapid oricând și de oriunde la documente și, poate cel mai important lucru, acestea sunt considerate documente originale, având valoarea legală a unui document semnat olograf.

Siguranță și opozabilitate – nu este necesar să semnezi pe fiecare pagină! Documentul semnat electronic o singură dată devine opozabil fiecărei părți și asigură din punct de vedere tehnic ca orice modificare adusă acestuia este detectabilă, așadar nu poți să modifici un document fără ca cealaltă parte să nu își dea seama.

În plus, aplicația Paperless flowSIGN aduce și un alt mare avantaj – faptul că se pot crea fluxuri de semnare.

Dacă ar fi să dăm un singur exemplu – semnarea notei de lichidare la plecarea unui angajat – vedem cum se eficientizează substanțial timpul și munca efectivă. Numărul de semnături ce trebuie stânse pe o notă de lichidare crește proporțional cu mărimea companiei și mutitudinea de procese în care poate fi implicat un angajat. Astfel, putem ajunge și la 15 – 20 de semnături.

Cu ajutorul Paperless flowSIGN se crează un flux prin care documentul este purtat automat de aplicație de la primul la ultimul semnatar, optim, fără intervenție umană.

7. Cum se efectuează instructajele de tip SSM sau SU de exemplu, în format digital?

În ceea ce privește instructajele obligatorii la angajare sau cele periodice pe linie de Sănătate și Securitate în muncă sau Situații de Urgență, acestea se pot desfășura online. Materialele aferente se pot transmite de asemenea, online.

În ceea ce privește semnarea Fişelor de SSM și SU, cărticelele albastre și roșii, din păcate acestea au rămas în continuare pentru semnare în format fizic. Așteptam o reglementare legislativă în acest sens la finalul anului trecut, însă deocamdată aceasta nu a venit.

8. Care sunt limitările utilizării semnăturii electronice?

 • în cazul utilizării soluţiei de semnătură electronică la distanţă este necesară conexiune la internet;
 • toți semnatarii trebuie să dețină o semnătură electronică calificată iar documentul să fie semnat de aceştia în formă electronică.

9. Se poate acorda viitorului angajat drept de semnătură doar pentru o zi (sau altă perioadă limitată de timp) cât să poată semna doar contractul de muncă?

Da, există posibilitatea de a utiliza certificate calificate cu valabilități dinamice. De exemplu, ar putea avea o valabilitate de scurtă durată, doar pentru momentul semnării documentelor respective, de ordinul minutelor. Apoi certificatul calificat va expira însă semnătura de pe document rămâne valabilă în timp.

10. Se poate acorda unui angajat existent drept de semnătură doar pentru anumite documente (ex. un act adițional la contractul de muncă) astfel încât să nu poată semna și alte documente în numele firmei?

Da, poți să limitezi scopul utilizării certificatului calificat. Practica însă ne-a arătat că o astfel de limitare nu ajută, deoarece există alte modalități tehnice prin care poți să te protejezi de acest aspect. Ideea de bază a proiectelor începute din zona de HR a companiei este extinderea abordării semnăturii electronice către urmatoarele procese. Această etapă apare în mod natural când realizezi că ai redus de la minimum 3 zile la câteva minute o semnare de act adițional sau contract de muncă.

Te întrebi, și aici stau mărturie clienții noștri, de ce să nu optimizezi și zona de procurement? Sau zona de parteneriate și colaboratori? Așadar, iată principalul motiv pentru care limitarea scopului certificatului nu ajută neapărat.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Ai nevoie de mai multe informații?

Selectează un subiect și citește recomandările noastre. Dacă nu ai găsit ce căutai solicită indicații suplimentare. 

  WindowsMac

  TokenCloud

  *Tipul de fișiere acceptat: pdf, jpg si png. Marime maxima: 5mb

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

  Am luat cunoștință de informațiile cuprinse în “Politica de confidenţialitate”

  Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale în scopuri de marketing
  în conformitate cu “Politica de confidenţialitate”.

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura.

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  În acest domeniu, certSIGN furnizează servicii precum:

  • servicii pentru garantarea identității în blockchain, certME. Acesta a fost primul serviciu de acest tip din România.

   Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Nu ai găsit ce căutai?

  Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns și transmite-ne un mesaj.

  TOKEN-urile pentru semnătura electronică pot fi utilizate în continuare de ORICE deținător de certificat digital, în aceleași condiții ca pana in prezent. Nu este necesara schimbarea tokenului pentru semnătură.

  Mesajul prezent pe site-ul  ANAF privind tokenurile JWT și OPAQUE se adresează EXCLUSIV persoanelor din domeniul tehnic IT: dezvoltatorilor de aplicații  ce utilizează servicii web ce folosesc protocolul OAUTH. Daca nu faceți parte din aceasta categorie va rugăm ignorați mesajul. 

   Pentru verificarea informației vedeți si manualul de utilizare din mesajul de pe site-ul ANAF, pagina 2.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Produse şi servicii

  • Suntem cunoscuți mai ales pentru serviciile de semnătură electronică, însă expertiza noastră acoperă domenii precum identitate digitală, securitatea organizațiilor și a dispozitivelor de lucru, arhivare.

  Cercetare și inovare

  • La certSIGN, aliniem aspectele teoretice ale tehnicii la nevoile societății, prin programe de cercetare naționale și europene și, în același timp, prin programe de investiții private.

  Citește mai multe detalii sau transmite-ne un mesaj.

  În domeniul arhivării, certSIGN oferă servicii precum: prelucrare arhivistică, digitizarea documentelor, restaurare, depozitarea documentelor, eliberarea de adeverințe, lucrări de selecționare, distrugerea confidențială a informațiilor, procesarea şi stocarea documentelor electronice.

  Sunt disponibile:

  • Servicii de prelucrare arhivistică: pregătirea documentelor pentru transport, transportul la centrul de procesare certSIGN, asigurarea materialelor necesare pentru prelucrarea arhivei, prelucrarea arhivistică și returul la sediul beneficiarului.
  • Servicii de arhivare electronică: setup inițial, încărcarea documentelor în platformă în proces manual, de client, acces în platforma de arhivare electronică 24/24h 7/7 zile la documentele încărcate.
  • Servicii de depozitare documente: asigurarea cutiilor necesare pentru depozitarea arhivei, sigilarea cutiilor, transportul la sediul depozitului de arhivă certSIGN, inițializarea cutiilor de arhivă în sistemul de depozitare, acces cutii cu documente din arhiva, în limita a 5 cutii/lună.

  Citește mai multe detalii.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Serviciile și soluțiile certSIGN de securitate cibernetică acoperă toate scenariile pentru protejarea asset-urilor digitale în fața amenințărilor cibernetice, în concordanță cu reglementările legislative în vigoare și cu bunele practici din domeniu.

   

  Află detalii despre:

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   

  Detalii legate de modalitatea de personalizare semnăturii astfel încât în aspectul acesteia să fie incluse și informațiile solicitate de OUG 140/2020  cu privire la specialiștii din domeniile construcții, arhitectură și urbanism sunt disponibile pe pagina Creare aspect semnătură OUG 140/2020

  De asemenea, alte informații legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu 

  Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Pentru a obține de la certSIGN certificatul calificat de semnătură electronică, pentru semnarea documentelor din domeniile construcţii, arhitectură şi urbanism în conformitate cu OUG 140, sunt necesare:

  • identificarea viitorul titular de certificat pentru semnătură electronică;
  • completarea și prezentarea documentelor specifice;
  • plata proformei primite din partea certSIGN.

   DOCUMENTELE

  Transmite-ne un mesaj și solicită documentele necesare pentru achiziția Kit-ului de semnătură. Vei primi din partea certSIGN un set de documente pe care trebuie să le completezi cu datele viitorului titular de certificat pentru semnătură.

  Documentele originale semnate (2 exemplare) alături de copiile documentelor ce atestă încadrarea profesională trebuie prezentate către certSIGN. Pe scurt, sunt necesare:

  ORIGINAL (2 exemplare, semnate): “Contract”, “Termeni și condiții generale”.

  Pentru cazul documentelor transmise prin curier: “Declarația” completată după modelul certSIGN

  • autentificată la notar SAU
  • atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995

  COPIE pentru: Cartea de identitate a titularului, Certificatul de Înregistrare Fiscală, Documentul atestare profesională,

  IDENTIFICAREA

  În vederea identificării, persoana pe numele căreia certSIGN va emite certificatul digital calificat se va prezenta personal, cu actul de identitate original, la unul din reprezentanții certSIGN la nivel național sau la sediile certSIGN.

  Alternativ, identificarea titularului de certificat se mai poate efectua și transmițând documentele de mai sus la sediul certSIGN însoțite obligatoriu de “Declarația” completată după modelul certSIGN (autentificată la notar sau atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995)

  ATENTIE! Pentru fiecare Entitate emitentă ( ex. OAR, ISCIR etc) se emite câte un certificat pentru semnătură electronică!

  Citește despre Semnătura electronică în construcţii, arhitectură şi urbanism

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Detalii despre descărcarea certificatului titularului și a certificatului intermediar solicitate la înregistrarea pentru depunerea declarațiilor vamale folosind semnătura electronică sunt disponibile pe pagina Utilizarea certificatului de semnătură electronică în platforma Sistemul Informatic Integrat Vamal

  Pentru acces în Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV) la secțiunile AES și NCTS5 RO UMG Trader Producție trebuie să încărci în platforma UMG Trader, într-unul dintre formatele .cer/.der/.crt, certificatul tău calificat și certificatul intermediar al autorității care a emis certificatul.

  CUM OBȚIN CERTIFICATUL PERSONAL ÎN FORMATUL SOLICITAT?

  Conectează token-ul sau deschide aplicația Paperless vToken și urmează acești pași.

  Nu ai tokenul/ aplicația la dispoziție?

  Accesează link-ul https://registru.certsign.ro/cgi-bin/pubra/pubra/get_cert , completează datele din certificatul calificat (nume și prenume complet sau adresa de email), identifică certificatul cu care dorești înregistrarea și apasă butonul „Descarcă DER”.

  Certificatul calificat se va descărca în mod automat în format .crt.

  CUM OBȚIN CERTIFICATUL INTERMEDIAR ÎN FORMATUL SOLICITAT?

  Pentru descărcarea certificatului autorității intermediare certSIGN accesează unul dintre link-urile:

  Certificatul intermediar se va descărca în mod automat în format .crt.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  IDENTIFICAREA VIDEO NEASISTATĂ este un element important în procesul de obținere a semnăturii electronice cu certificat digital calificat.

  Procedura de identificare este simplă, dar strictă. Ea poate fi făcută după efectuarea plății certificatului și doar urmând indicațiile furnizate de certSIGN, astfel:

  • Efectuează plata și apoi se vor afișa pagina și link-ul ce trebuie accesat pentru identificarea video;
  • Pregătește documentul de identitate original și telefonul înainte de a începe. Verifică descrierea detaliată a condițiilor
  • Urmărește indicațiile afișate pe ecran.

   

  AI FINALIZAT IDENTIFICAREA VIDEO, DAR N-AI PRIMIT NICIUN EMAIL?

  În maxim 24 ore, după parcurgerea procesului de identificare video, vei fi informat pe e-mail cu privire la validarea/respingerea acestuia.

  IDENTIFICAREA VIDEO A FOST RESPINSĂ?

  Din partea certSIGN vei primi un email cu un nou link pentru reluarea procedurii de identificare video. Condițiile ce trebuie respectate sunt aceleași.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Codurile PIN/PUK reprezintă elemente de siguranță cu ajutorul cărora se folosește TOKEN-ul. Aceste coduri sunt confidențiale și nu trebuie dezvăluite nimănui, în nicio situație.

  Codul PIN = Token Password este parola cu care se utilizează tokenul.

  Codul PUK = Administrator Password este parola cu care se poate debloca tokenul.

  NU AI PRIMIT CODUL PIN/PUK?

  Transmiterea codurilor PIN/PUK pentru certificatul calificat PE TOKEN se poate face în 2 moduri:

  ELECTRONIC – dacă adresa de e-mail asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică a fost validată și este una personală (are elemente în componența sa ce pot face legătura cu titularul certificatului – ex: ion.popescu@).

  Are 2 componente:

  • LINK transmis pe e-mail. Atenție! Prin accesarea link-ului se pot genera codurile PIN/PUK cu ajutorul codului de generare primit în plicul cu tokenul. Pentru generare aveți disponibile 3 încercări, după care se blochează link-ul, situație care trebuie semnalată către certSIGN;
  • Document ce însoțește kitul de semnătură electronică care include și tokenul fizic. În acest document se regăsește codul de generare.

  FZIC – în plic, prin curier – dacă adresa de e-mail asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică NU a fost validată la completarea cererii de certificat sau dacă NU este una personală (nu are elemente în componența sa ce pot face legătura cu titularul certificatului – ex: office@).

   AI UITAT CODUL PIN?

  Pentru recuperarea codului PIN este nevoie de codul PUK al tokenului.

  • Accesează link-ul www.certsign.ro/ro/suport/ și urmează pașii descriși în secțiunea “Deblocarea dispozitivului”, ținând cont de modelul tokenului și de sistemul de operare al PC-ului / laptopului;
  • Încearcă o singură dată, notând codul PUK într-un New Text Document/ Notes pentru a avea posibilitatea să îl transferi în aplicația tokenului cu COPY/PASTE (fără spații).

  AI MACOS SI VREI SA SCHIMBI CODUL PIN AL TOKENULUI?

  Urmează instrucțiunile de Schimbare a codului PIN pe MacOS

  ATENŢIE! Sistemele de operare macOS Sonoma, Ventura și Monterey acceptă doar parole de maxim 8 caractere. Prin urmare, dacă folosești unul sin aceste sisteme de operare, la schimbarea codului PIN al TOKEN-ului, trebuie să pui o parolă de maxim 8 caractere.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura.

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Pentru obținerea documentului de confirmare trebuie sa parcurgi următoarele etape, în această ordine:

  • instalează aplicația pentru TOKEN sau configurează accesul în Paperless webSIGN dacă ai certificat în CLOUD;
  • conectează TOKEN-ul la calculator sau deschide aplicația vToken dacă ai certificatul în CLOUD;
  • autentifică-te în pagina https://confirmare.certsign.ro și descarcă documentul de confirmare precompletat. Păstrează browser-ul deschis pentru a putea continua procedura;
  • semnează electronic documentul în aplicația Adobe Reader folosind certificatul digital de la certSIGN;
  • încarcă documentul înapoi pe pagina certSIGN de la butonul Încarcă;
  • descarcă documentul procesat de certSIGN, din aceeași pagină, în mai puțin de 5 minute;
  • depune documentul în SPV urmând instrucțiunile ANAF de la adresa:
   https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/#tabs-2.

  Urmărește unul dintre aceste tutoriale, în funcție de tipul de semnătură pe care îl ai.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Dacă ai nevoie și de alte informații pentru a alege ce tip de certificat calificat pentru semnătură electronică ți se potrivește verifică și informațiile din secțiunea: Ce semnătură aleg

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura:

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Cum obții semnătura electronică în CLOUD?

  Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat iar pentru obținerea certificatului în CLOUD trebuie parcurse etapele:

  • Accesează paperless.certsign.ro
  • Alege certificatul în funcție de valabilitatea lui: 1, 2 sau 3 ani;
  • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei dacă este cazul;
  • Efectuează plata;
  • Parcurge etapa de identificare video la distanță;
  • Verifică mesajul transmis de certSIGN la adresa e-mail indicată în formularul de înregistrare pentru a afla dacă a fost validat tot acest proces.

  În cazul în care informațiile primite sunt corecte și complete, la adresa de email indicată în formularul de înregistrare, certSIGN va trimite două invitații:

  • pentru configurarea mecanismului de autorizare;
  • pentru crearea contului în platforma de semnare Paperless webSIGN. Din invitația de creare cont poate fi descărcată și aplicația tokenului virtual Paperless vToken.

  Cu ajutorul acestor componente vei putea configura și utiliza semnătura electronică calificată în CLOUD. Dreptul de utilizare al semnăturii electronice în cloud va fi acordat după configurarea mecanismului de autorizare și crearea contului de utilizator în platforma de semnare Paperless webSIGN.

  După realizarea pașilor din cele două invitații, la prima logare în contul tău din platforma de cloud, se emite certificatul digital.

  * ATENŢIE! Dacă dorești să folosești certificatul în cloud la instituții precum ANAF, SPV, AFM etc. pentru semnarea documentelor / autentificarea la platforme web ce solicită acest lucru, o poți face local, nu în cloud, pe sistem de operare Windows. În afară de certificatul în cloud și Windows (versiuni 8.1, 10 sau 11) ai nevoie de aplicația tokenului virtual Paperless vToken (inclusă în pachet).

  Cum obții semnătura electronică cu TOKEN?Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat, iar pentru obținerea certificatului pe TOKEN trebuie parcurse etapele:
  • Accesează emitere2.certsign.ro
  • Alege certificatul în funcție de valabilitatea lui: 1, 2 sau 3 ani;
  • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei dacă este cazul;
  • Efectuează plata;
  • Parcurge etapa de identificare video la distanță;
  • Verifică mesajul transmis de certSIGN la adresa de e-mail indicată în formularul de înregistrare pentru a afla dacă a fost validat tot acest proces.
  În cazul în care informațiile primite sunt corecte și complete, la adresa poștală indicată în formularul de înregistrare, certSIGN va transmite un plic conținând:
  • TOKEN-ul cu certificatul digital calificat;
  • Documentul conținând certificatul digital în formă printată.
  Codurile PIN / PUK și instrucțiunile vor fi livrate independent de plicul ce conține TOKENUL. Livrarea acestor coduri se poate face: 
  • electronic (pe email va fi transmis un mesaj ce conține un link de generare a documentului cu aceste coduri);
  sau
  • fizic (prin curier va fi transmis un plic cu documentul securizat).
  Pentru mai multe informații poți vizita și pagina Semnătură electronică cu token.