certME, prima soluție de identitate în blockchain dezvoltată integral în România de echipa certSIGN, se distinge prin multitudinea scenariilor de utilizare, securitate şi sustenabilitate, aspecte prezentate pe larg aici. Însă care sunt concret avantajele oferite?
Augustin Jianu, Product Owner certME, a explicat în cadrul unei noi intervenții la Radio Guerrilla care sunt beneficiile pe care soluția le aduce atât utilizatorilor, cât și furnizorilor de servicii, dar și care este aportul acesteia în ceea ce privește sustenabilitatea.
Cum ajută certME la simplificarea proceselor de autentificare și înrolare, atât pentru utilizatori cât și pentru furnizorii de servicii?
În ceea ce privește utilizatori, aceștia ”nu trebuie să se mai deplaseze undeva pentru a beneficia de un serviciu. Dacă vor să încheie un contract de utilități, nu mai e nevoie să se ducă la un ghișeu al furnizorului de utilități, de energie ș.a.m.d. Dacă au nevoie de un credit nu mai e nevoie să se ducă până la bancă. Dacă au nevoie, în raport cu o instituție a statului, să obțină o autorizație de construcție sau un act ceva mai sofisticat, mai complex, iarăși, nu e nevoie să se deplaseze la un ghișeu, pot face totul de acasă”, a precizat Augustin Jianu.
Practic reducerea timpului și a efortului pe care oricine îl depunea pentru a ajunge la sediul unui furnizor de servicii, fie că ne referim la furnizori din zona privată sau publică, este unul dintre cele mai mari beneficii pe care certME le oferă.
Din partea utilizatorului este clar, dar instituțiile statului sunt integrate în sistem?
certME este deja implementat la Primăria Sibiu, iar în curs de implementare sunt încă 7 primării, printre care Primăria Bacău.
Furnizori de servicii online au, de asemenea, de câștigat, deoarece activitatea lor se simplifică în mai multe feluri.
”În primul rând, la fel și pentru ei, nu mai este nevoie să se vadă față în față cu clienții sau cu cetățenii pentru a interacționa cu ei cu valoare juridică. Pot face totul online, ceea ce înseamnă costuri mai mici, mai puțină hârtie, o amprentă de carbon mai mică. Şi tot în linie cu simplificarea, este evident că dacă începem un proces 100% digital putem să-l continuăm 100% digital și nu mai este nevoie mai departe de hârtii în aceste procese, nu mai este nevoie de arhivare. Practic se simplifică tot ceea ce ține de aceste fluxuri și de această gestiune a relației cu clientul sau cu cetățeanul”, a punctat Augustin Jianu.
Cum contribuie certME la reducerea de resurse materiale – de exemplu hârtia și energia?
Tehnologia blockchain, care a stat la baza dezvoltării soluției certME, vine în întâmpinarea nevoilor sistemului economic, oferind o soluție de vârf pentru gestionarea identității într-un mod descentralizat și sigur. Cu ajutorul acestei tehnologii, organizațiile pot să își ofere serviciile online în siguranță, minimizând eforturile de verificare a identității clienților.
Este practic o situație în care utilizatorul, în momentul de față, poate să facă acceseze diverse servicii fără să avea nevoie de buletin. Așa cum acum se poate plăti cu telefonul, în foarte scurt timp o să ne putem și identifica cu telefonul, fără a mai fi nevoie să avem asupra noastra, fizic, documentele necesare.
În acest moment, în portofelul digital certME există doar buletinul de identitate, dar urmează și alte documente de identitate, în așa fel încât pe viitor nu vom mai avea nevoie de hârtii sub nicio formă și toate adeverințele, diplomele etc. le vom ține în telefonul mobil în siguranță.
”În ceea ce privește energia, să ne gândim în felul următor – un furnizor de servicii, în momentul în care vrea să digitalizeze un proces, să scape de hârtie, are posibilitatea să implementeze «in-house» o soluție de identificare. Dar asta ar duce de fapt la un consum mai mare de energie, pentru că dacă am 10 furnizori de servicii și fiecare dintre ei își implementează «in-house» soluția, practic consum de 10 ori resursele. Dacă folosesc o soluție precum certME, nu e nevoie să implementeze nimic «in-house», folosesc ceva ce deja există și practic împart energia respectivă la toți cei 10 furnizori care folosesc această singură, unică soluție.”, a specificat Augustin.
Cum poate certME facilita adoptarea unor practici sustenabile și în cadrul organizațiilor sau a companiilor?
”Această problematică a sustenabilității și a reducerii amprentei de carbon este din ce în ce mai des întâlnită și este o preocupare la nivel European. Există și o directivă europeană care spune că instituțiile publice și companiile listate la bursă trebuie să publice rapoarte de sustenabilitate. Aceasta nu este implementată încă la nivel național, dar este cert faptul că încă de pe acum companiile pot adopta o astfel de tehnologie pentru a-și reduce amprenta de carbon. Nu doar procesele de identificare sunt digitalizate sau digitalizabile, ci toate celelalte procese care decurg”, a precizat în încheiere Augustin Jianu.