Criptarea homomorfică certSIGN, utilizată în dezvoltarea aplicației “Coronavirus COVID-19 România”

Soluţia de criptare homomorfică certSIGN pentru protecţia datelor sensibile va fi utilizată în dezvoltarea aplicaţiei “Coronavirus COVID-19 România” care va monitoriza şi centraliza datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2, la nivel național.

Aplicaţia – rezultatul unei colaborări între Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” şi certSIGN în cadrul proiectului TAMEC (Tehnici Avansate de Management al Epidemiei în Comunitate) – va realiza o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. De asemenea, aceasta va cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Cum funcţionează?

Soluția va conține un sistem de depistare a contacților pacienților confirmați cu SARS-CoV-2 folosind dispozitive mobile, un sistem de management și de mapare a distribuției cazurilor confirmate precum și un sistem de colectare, monitorizare în timp real și de management al resurselor spitalicești. 

De ce criptarea homomorfică certSIGN?

Soluţia de criptare homomorfică, dezvoltată şi patentată de certSIGN în S.U.A., reprezintă o inovaţie pentru asigurarea protecției datelor cu caracter personal. Mai exact, aceasta permite procesarea informațiilor direct în formă criptată, fără a fi accesate de entitatea care le procesează. Dacă în cazul soluțiilor clasice de criptare, datele care trebuie prelucrate sunt mai întâi decriptate, apoi analizate și procesate și, în final, criptate din nou – proces care poate da naștere unor breșe de securitate, în cazul criptării homomorfice datele rămân criptate pe toată durata prelucrării.

Beneficiari şi avantaje

Cetățenii: prin avertizarea acestora, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Deoarece infectarea nu se face instantaneu (fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere) în momentul notificării utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluția propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute în comunitate;

Membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale: prin identificarea rapidă ale contacților celor infectați cu COVID-19 și efectuarea mult mai facilă a anchetelor epidemiologice; 

Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență și Consiliile Județene: prin o mai bună gestionare atât a paturile din spitale, cât și a resursele alocate acestora, favorizând astfel luarea unor decizii manageriale adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale;

Managerii de spitale: în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea de activităților specifice contextului pandemic.

Cei doi parteneri au câștigat, cu aplicația "Coronavirus COVID-19 România", concursul de proiecte inițiat recent de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovări, la care au fost înscrise 33 de proiecte, elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic. 

Finanțarea și bugetul proiectului în valoare de 500.000 lei este asigurată prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovări, iar durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” (TAMEC) este de 12 luni. 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii