Cyber4Kids. Cum ne ferim de identităţile false on-line (ep.3)

Asumarea unor identităţi false de către infractorii cibernetici implică riscuri pronunţate, mai ales în cazul celor mici care îşi fac mulţi prieteni on-line, de multe ori fără a cunoaşte persoanele din spatele conturilor virtuale şi adevăratele intenţii ale acestora. Iar ţinând cont de faptul că numărul copiilor din România, cu vârste între 9 şi 16 ani, care vorbesc cu necunoscuţi pe Internet este în continuă creştere – procentajul ajungând la 38% conform studiului EU Kids Online 2020 – nu puteam omite acest subiect extrem de important în cadrul campaniei de educaţie cibernetică pentru copii Cyber4Kids.

Din aceste motive, venim în sprijinul copiilor şi părinţilor cu o serie de sfaturi utile privind identităţile false on-line, mai exact vorbim concret despre o conduită corectă în cazul cererilor de prietenie şi a conversaţiilor purtate cu persoane în mediul digital, în:

Animaţia video "Cyber4Kids. Cine te păcăleşte on-line (ep.3)"

Ghidul PDF "Cyber4Kids. Lecţia 3. Cine te păcăleşte on-line? Identităţi false"

Important de reţinut?

• Copiii trebuie să fie atenţi la persoanele care le cer prietenie sau încep să discute cu ei prin mesaje on-line pe Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp, TikTok sau în chat-urile din jocuri. Pot fi infractori care mint despre cine sunt şi vârsta lor. 

• Măsuri de prevenţie – să nu accepte cererile de prietenie şi nu răspundă la mesajele şi comentariile necunoscuţilor, să nu ofere on-line date personale, poze, filmuleţe şi orice alte informaţii despre ei sau familie.

• Pot fi realizate împreună cu cei mici “exerciţii” de recunoaştere a conturilor false care să ia în calcul fotografia de profil, vechimea şi conţinutul acestuia, existenţa unui cerc de prieteni comuni, verificarea informaţiilor publicate sau furnizate etc.

• Conturile pe platformele de social media trebuie realizate împreună cu un adult şi setate ca private, limitând publicul care poate transmite cereri de prietenie, mesaje directe, distribui sau comenta, doar la lista de prieteni (sau nimeni).   

• În cadrul unor discuţii de educaţie cibernetică în familie, oferiţi copiilor exemple concrete de mesaje periculoase la care nu trebuie să răpundă, precum “Bună, postările tale sunt super, îmi dai numărul tău de telefon să vorbim pe WhatsApp?”, “Hei, sunt fratele colegei tale de clasă/prietenei tale (+nume din lista de prieteni). Îmi poţi da adresa ta? Am ceva să îţi dau de la ea.” etc.

Despre Cyber4Kids. Campania certSIGN de educaţie cibernetică pentru copii

Timp de 8 săptămâni, pe canalul de YouTube certSIGN, copiii și părinții sunt conectați împreună la noile aventuri din Cyber City – capitala ţării Internet – în cadrul campaniei Cyber4Kids. O serie de clipuri video animate, create special să fie pe placul celor mici dar și să-i facă pe adulți să conștientizeze pericolele nevăzute din mediul on-line, vor conține sfaturi și reguli de accesare a site-urilor sau jocurilor online, a descărcării aplicațiilor sau a modului de construire a parolelor cu grad ridicat de securitate, precum și multe alte lucruri interesante. 

Acțiunea se desfășoară în Cyber City iar personajul principal este chiar copilul tău, un Super Cyber-Erou, care va aduna pe parcursul campaniei o grămadă de “obiecte magice”, care să-l ajute să crească în siguranță și să depășească toate obstacolele din mediul virtual.

Aventurile din orașul super eroilor pot fi urmărite pe cyber4kids.ro și pe canalele de socializare certSIGN – YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter). Filmele sunt însoțite de ghiduri cu sfaturi pentru copii și părinți și de un concurs cu premii LEGO care începe din 28 septembrie 2020, în emisiunea Guerrilla de Dimineață.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii