Nu îi vom spune “dependenţă” de Internet, dar realitatea este că ne-ar fi din ce în ce mai greu să ne concepem viaţa doar în offline. Iar copiii par a fi şi mai ancoraţi decât noi în mediul virtual, 2 din 3 simţindu-se deranjaţi atunci când nu pot accesa Internetul, potrivit datelor statistice furnizate de studiul EU Kids Online România 2018. În aceste condiţii, nu ar trebui să ne mire faptul că WiFi-urile publice gratuite pot deveni atât de atractive în rândul copiilor, în ciuda riscurilor de securitate cibernetică pe care le implică.
De aceea, în cel mai nou episod din cadrul campaniei de educaţie cibernetică Cyber4Kids by certSIGN este abordată problema accesării reţelelor publice de WiFi, cu sfaturi utile pentru copii (şi părinţi) pentru o conectare on-line în siguranţă:
• Animaţia video “Cyber4Kids. WiFi sau nu? (ep.7)”
• Ghidul PDF “Cyber4Kids. Lecţia 7. WiFi sau nu?”
Important de reţinut?
• Copilul trebuie să înţeleagă diferenţele între WiFi-ul privat, de acasă (plătit, securizat, care poate fi accesat doar de către voi), WiFi-ul din locuri publice precum muzee, parcuri, restaurante, magazine, aeroporturi sau hoteluri (deschis pentru oricine care cunoaşte parola, atunci când aceasta există, şi nu la fel de sigur) şi datele mobile (conexiune pentru telefoane, tablete, plătită şi limitată, care poate genera costuri suplimentare).
• O reţea WiFi cu acces liber poate fi, de fapt, un hotspot maliţios setat de un infractor cibernetic într-un loc public, denumit “WiFi Public” sau după o cafenea, un magazin ori sediul unei firme din apropiere.
• În cazul conectării la un WiFi public, se recomandă o navigare precaută pe Internet – fără instalare de aplicaţii, accesare de site-uri şi linkuri necunoscute (întotdeaună linkurile să înceapă cu https şi să aibă în faţă un lacăt închis) sau introducere de date personale în site-uri.
• Atacatorii îi pot păcăli pe cei mici să descarce conținut de tip malware atunci când se conectează la un WiFi public, pericolul programelor maliţioase (viruşi, viermi informatici, spyware, adware, troiani) putând varia de la infectarea dispozitivelor, furtul de informaţii personale, până la vizualizarea fişierelor stocate pe dispozitiv.
Despre Cyber4Kids. Campania certSIGN de educaţie cibernetică pentru copii
Timp de 8 săptămâni, pe canalul de YouTube certSIGN, copiii și părinții sunt conectați împreună la noile aventuri din Cyber City – capitala ţării Internet – în cadrul campaniei Cyber4Kids. O serie de clipuri video animate, create special să fie pe placul celor mici dar și să-i facă pe adulți să conștientizeze pericolele nevăzute din mediul on-line, vor conține sfaturi și reguli de accesare a site-urilor sau jocurilor online, a descărcării aplicațiilor sau a modului de construire a parolelor cu grad ridicat de securitate, precum și multe alte lucruri interesante.
Acțiunea se desfășoară în Cyber City iar personajul principal este chiar copilul tău, un Super Cyber-Erou, care va aduna pe parcursul campaniei o grămadă de “obiecte magice”, care să-l ajute să crească în siguranță și să depășească toate obstacolele din mediul virtual.
Aventurile din orașul super eroilor pot fi urmărite pe cyber4kids.ro și pe canalele de socializare certSIGN – YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter. Filmele sunt însoțite de ghiduri cu sfaturi pentru copii și părinți.