Caută
Close this search box.

Tehnologii de procesare și garantare a conținutului electronic

Numar contract: 10DPST/20.08.2013

Titlul proiectului: Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic – acronim TAPE

Coordonator proiect: certSIGN SA

Director de proiect: Togan Virgiliu-Mihail

Finantat de catre UEFISCDI – Program Inovare – Subprogram Dezvoltare Produse-Sisteme-Tehnologii

Valoare proiect: Valoare totala 4.728.225,00 lei din care 1.878.637,75 lei valoare nerambursabila

Componenta consortiului: CERTSIGN SA

Obiectivele strategice

Obiectivul general al certSIGN este creșterea competitivității sale pe piață, fiind aliniat scopului proiectului de stimulare a inovarii in intreprindere prin dezvoltarea unor “Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic” care sa stea la baza unor produse sau servicii ce vor permite acoperirea unor necesitati aflate la convergenta pietelor de tip eDiscovery combinate cu arhivare electronica pe termen lung si garantare de continut.

Piata eDiscovery se refera intr-un sens mai larg la gasirea, prelucrarea si prezentarea unor informatii stocate sau schimbate in format electronic, in scopul unui management mai bun al informatiei, al pastrarii unor valori trecute sau a folosirii informatiilor in litigii de orice natura. Pe de alta parte, piata arhivarii electronice a informatiilor se refera la produse si servicii ce furnizeaza o stocare pe termen lung, conform unor reguli arhivistice, a continutului electronic, specific unei organizatii. De asemenea, aceste solutii furnizeaza posibilitati de cautare si gasire rapida a informatiilor, permit organizatiilor sa impuna reguli si politici de arhivare a informatiilor, furnizand in acest fel platforma de baza pentru servicii de tipul e-Discovery sau prevenirea pierderilor de date.

Tehnologiile dezvoltate vor constitui fundamentul unui produs software care va fi livrat, in functie de oportunitatile de piata, ca aplicatie stand alone sau ca Software as a Service (SaaS)/Platform as a Service (PaaS).

Informatia electronica este diferita de informatia pe hartie din cauza formei necorporale, volumului, sau a durabilitatii in timp. De asemenea, odata identificata aceasta informatie, in cele mai dese cazuri, aceasta se prezinta cu grade diverse de relevanta, uniformitate si de structura coerenta. Informatia electronica, in momentul in care ia o forma structurata sau indexata, este de obicei insotita de metadate care nu se gasesc in documentul propriu zis dar pot juca un rol important in cazul in care este folosita ca proba in diverse dispute (spre exemplu, data si ora la care a fost emisa informatia este utila in cazul unui litigiu privind drepturile de autor).

Trebuie avut în vedere ca la nivel global industria IT are o direcţie clară către creşterea nivelului de procesare al informatiilor generate de organizatii. Realizarea proiectului de cercetare dezvoltare în acest domeniu va permite, în acest moment, continuarea experienţei acumulate în România şi plasarea în avangarda serviciilor şi aplicaţiilor IT mondiale.

Pe termen mediu, realizarea proiectului va permite certSIGN SA:

 • Sa-si dezvolte capacitatea de proiectare, cercetare-dezvoltare si productie fata de capacitatea existenta, si sa adauge in portofoliu o noua gama de tehnologii ce va sta la baza atacarii de noi nise de piata sau deschiderii de noi piete;
 • Sa valorifice rezultatele de cercetare –dezvoltare prin productia si comercializarea acestora, astfel incat in perioada 2015- 2018 sa fie atins un volum de vanzari cumulat de 18,225,000 Lei
 • Sa-si intareasca echipa de cercetare-dezvoltare cu tineri valorosi, a caror formare sa inceapa inca din perioada studiilor universitare, inclusiv prin schimbul de experienta in domeniul cercetarii cu mediul academic.

Obiectivele specifice

 • Identificarea, colectarea si indexarea continutului electronic pus la dispozitie de client
 • Stabilirea autenticitatii si integritatii acestui continut electronic
 • Garantarea continutului electronic
 • Arhivarea continutului electronic
 • Prezentarea continutului electronic relevant din arhiva sau din alte faze ale prelucrarii

Continutul electronic poate avea ca sursa:

 • Resursele interne sau private ale unei institutii sau companii (colectii comune de informatie – intranet, servere de fisiere sau colectii individuale de informatie – raspandite pe PC-uri, laptopuri etc)
 • Resursele externe sau publice ale acelorasi institutii sau companii (situri web, social media, wiki, blogs etc)

 

Bineinteles, cele doua surse de mai sus pot fi folosite separat sau in acelasi timp.

Ca si pozitionare a solutiilor si servicilor in industria de referinta se foloseste ca reper modelul EDRM.

Modelul EDRM a fost creat în mai 2005 pentru a aborda lipsa de standarde și linii directoare în piata de eDiscovery – o problemă identificată în 2003 și 2004, si care a constituit o preocupare majoră pentru consumatori și furnizorii de acest gen de produse si servicii deopotrivă.

 

Modelul de referință completat oferă un cadru comun, flexibil și extensibil pentru dezvoltarea, selecția, evaluarea și utilizarea produselor electronice și al serviciilor de eDiscovery. Modelul finalizat a fost plasat în domeniul public, în mai 2006.

 

Serviciul certSIGN SA va cuprinde componentele de identificare, colectare, procesare si garantare, arhivare si prezentare on demand.

Ulterior, in masura in care oportunitatile de piata o cer, certSIGN SA va putea dezvolta serviciul si catre alte zone de adiacente de genul business intelligence sau data mining.

Directiile de urmat in aceasta perspectiva vor fi determinate dupa parcurgerea etapei de analiza in cadrul derularii proiectului, etapa in cursul careia se urmareste colectarea cat mai multor informatii inclusiv prin apelarea la servicii de consultanta externa.

Information management

Setarea traseului de circulatie al informatiei de la crearea initiala pana la sfarsitul ciclului de viata a continutului electronic astfel incat sa se reduca riscul si cheltuielile asociate

Identificarea

Localizarea potentialelor surse de informatii electronice si determinarea domeniul lor de relevanta

Colectarea

Colectarea informatiilor electronice pentru folosirea lor ulterioara in diferite faze ale procesului (analiza, prezentare etc)

Prelucrarea

Reducerea volumului de informatie electronica si convertirea ei daca este necesar, la forme mai potrivite pentru recenzie si analiza

Recenzia documentelor

Evaluarea informatiilor electronice din punct de vedere al relevantei si al drepturilor de acces

Analiza

Evaluarea informatiilor electronice din punct de vedere al continutului si contextului in care se afla, inclusiv al subiectelor abordate

Productie

Livrarea informatiei stocate electronic catre urmatoarea faza de prezentare in formele agreate precum si prin folosirea mecanismelor adecvate de livrare

Prezentare

Afisarea continutului electronic relevant in fata beneficiarului sau a tertelor parti.

Rezultatele preconizate ale proiectului

Studii tehnice privind algoritmi, mecanisme si metode tehnice disponibile pentru colectarea, structurarea, arhivarea si garantarea continutului electronic.

 • Studiu tehnic privind metodele de colectare a continutului electronic din cadrul organizatiilor.
 • Studiu tehnic privind algoritmii si metodele existente pentru structurarea si indexarea continutului electronic.
 • Studiu tehnic privind mecanismele tehnice ce pot fi aplicate pentru arhivarea informatiei pe termen lung precum si regulile si reglementarile legale ce trebuiesc aplicate in acest sens.
 • Studiu privind propunerea unui set de proceduri care sa reglementeze cadrul de functionare la nivel national a unui serviciu de tip TTP destinat garantarii continutului web publicat.
 • Studiul consolidat de fezabilitate tehnica pentru cercetarea industriala asupra tehnologiilor de colectare, structurare, arhivare si garantare a continutului electronic.
 • Site web de prezentare a proiectului
 • Articole publicate in presa de specialitate, publicari in site web dedicat proiectului etc

Realizarea de modele experimentale si analiza cerintelor in vederea proiectarii prototipurilor

 • Modelul experimental pentru componentele de colectare de continut ce vor lucra in mod distribuit la client, pentru componentele centralizate de colectare si arhivare si serviciul TTP pentru garantarea continutului web.
 • Documentatia cu cerintele de functionalitate pentru componentele colectare, structurare, arhivare si garantare a continutului electronic
 • Documentatia cu cerintele de functionalitate pentru serviciul TTP de garantare a continutului web
  Un articol publicat in revista sau conferinta internationala.
 • Participare la conferinta internationala.

Proiectarea prototipurilor si elaborarea documentatiei tehnice de realizare.

 • Documentatia de proiectare si realizare a componentele de colectare de continut electronic.
 • Documentatia de proiectare si realizare a componetelor de arhivare si garantare a continutului electronic colectat.
 • Documentatia de proiectare si realizare a serviciului de tip TTP de garantare a continutului web.
 • Un articol publicat in revista sau conferinta internationala.
 • Participare la conferinta internationala.

Dezvoltarea, testarea si validarea prototipurilor

 • Prototipul final pentru componentele de colectare de continut electronic.
 • Prototipul final pentru pentru componetele de arhivare si garantare a continutului electronic colectat.
 • Prototipul final pentru serviciul de tip TTP de garantare a continutului web.
 • Prototipul de produs care care inglobeaza toate componentele tehnice ale prototipurilor realizate anterior.
 • Un articol publicat in revista sau conferinta indexata in baze de date cu recunoastere internationala.
 • Participare la conferinta internationala.

Transferul tehnologic al rezultatelor de dezvoltare experimentala

 • Documentatia de fundamentare a produselor ce vor folosi tehnologiile dezvoltate ca prototip in vederea darii lor in productie.
 • Documentatia de pregatire a fabricatiei si de executie a produselor.
 • Manuale de prezentare, instalare, punere in functiune si de utilizare.
 • Documentatia necesara pentru protejarea drepturilor de proprietate industriala.
 • Realizarea unui workshop tehnic de prezentare

Ai nevoie de mai multe informații?

Selectează un subiect și citește recomandările noastre. Dacă nu ai găsit ce căutai solicită indicații suplimentare. 

  WindowsMac

  *Tipul de fișiere acceptat: pdf, jpg si png. Marime maxima: 5mb

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

  Am luat cunoștință de informațiile cuprinse în “Politica de confidenţialitate”

  Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale în scopuri de marketing
  în conformitate cu “Politica de confidenţialitate”.

  TOKEN-urile pentru semnătura electronică pot fi utilizate în continuare de ORICE deținător de certificat digital, în aceleași condiții ca pana in prezent. Nu este necesara schimbarea tokenului pentru semnătură.

  Mesajul prezent pe site-ul  ANAF privind tokenurile JWT și OPAQUE se adresează EXCLUSIV persoanelor din domeniul tehnic IT: dezvoltatorilor de aplicații  ce utilizează servicii web ce folosesc protocolul OAUTH. Daca nu faceți parte din aceasta categorie va rugăm ignorați mesajul. 

   Pentru verificarea informației vedeți si manualul de utilizare din mesajul de pe site-ul ANAF, pagina 2.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura.

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

   

  Detalii legate de modalitatea de personalizare semnăturii astfel încât în aspectul acesteia să fie incluse și informațiile solicitate de OUG 140/2020  cu privire la specialiștii din domeniile construcții, arhitectură și urbanism sunt disponibile pe pagina Creare aspect semnătură OUG 140/2020

  De asemenea, alte informații legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu 

  Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Pentru a obține de la certSIGN certificatul calificat de semnătură electronică, pentru semnarea documentelor din domeniile construcţii, arhitectură şi urbanism în conformitate cu OUG 140, sunt necesare:

  • identificarea viitorul titular de certificat pentru semnătură electronică;
  • completarea și prezentarea documentelor specifice;
  • plata proformei primite din partea certSIGN.

   DOCUMENTELE

  Transmite-ne un mesaj și solicită documentele necesare pentru achiziția Kit-ului de semnătură. Vei primi din partea certSIGN un set de documente pe care trebuie să le completezi cu datele viitorului titular de certificat pentru semnătură.

  Documentele originale semnate (2 exemplare) alături de copiile documentelor ce atestă încadrarea profesională trebuie prezentate către certSIGN. Pe scurt, sunt necesare:

  ORIGINAL (2 exemplare, semnate): “Contract”, “Termeni și condiții generale”.

  Pentru cazul documentelor transmise prin curier: “Declarația” completată după modelul certSIGN

  • autentificată la notar SAU
  • atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995

  COPIE pentru: Cartea de identitate a titularului, Certificatul de Înregistrare Fiscală, Documentul atestare profesională,

  IDENTIFICAREA

  În vederea identificării, persoana pe numele căreia certSIGN va emite certificatul digital calificat se va prezenta personal, cu actul de identitate original, la unul din reprezentanții certSIGN la nivel național sau la sediile certSIGN.

  Alternativ, identificarea titularului de certificat se mai poate efectua și transmițând documentele de mai sus la sediul certSIGN însoțite obligatoriu de “Declarația” completată după modelul certSIGN (autentificată la notar sau atestată de un avocat în temeiul art.3 al.3 din legea 51/1995)

  ATENTIE! Pentru fiecare Entitate emitentă ( ex. OAR, ISCIR etc) se emite câte un certificat pentru semnătură electronică!

  Citește despre Semnătura electronică în construcţii, arhitectură şi urbanism

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Detalii despre descărcarea certificatului titularului și a certificatului intermediar solicitate la înregistrarea pentru depunerea declarațiilor vamale folosind semnătura electronică sunt disponibile pe pagina Utilizarea certificatului de semnătură electronică în platforma Sistemul Informatic Integrat Vamal

  Pentru acces în Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV) la secțiunile AES și NCTS5 RO UMG Trader Producție trebuie să încărci în platforma UMG Trader, într-unul dintre formatele .cer/.der/.crt, certificatul tău calificat și certificatul intermediar al autorității care a emis certificatul.

  CUM OBȚIN CERTIFICATUL PERSONAL ÎN FORMATUL SOLICITAT?

  Conectează token-ul sau deschide aplicația Paperless vToken și urmează acești pași.

  Nu ai tokenul/ aplicația la dispoziție?

  Accesează link-ul https://registru.certsign.ro/cgi-bin/pubra/pubra/get_cert , completează datele din certificatul calificat (nume și prenume complet sau adresa de email), identifică certificatul cu care dorești înregistrarea și apasă butonul „Descarcă DER”.

  Certificatul calificat se va descărca în mod automat în format .crt.

  CUM OBȚIN CERTIFICATUL INTERMEDIAR ÎN FORMATUL SOLICITAT?

  Pentru descărcarea certificatului autorității intermediare certSIGN accesează unul dintre link-urile:

  Certificatul intermediar se va descărca în mod automat în format .crt.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  IDENTIFICAREA VIDEO NEASISTATĂ este un element important în procesul de obținere a semnăturii electronice cu certificat digital calificat.

  Procedura de identificare este simplă, dar strictă. Ea poate fi făcută după efectuarea plății certificatului și doar urmând indicațiile furnizate de certSIGN, astfel:

  • Efectuează plata și apoi se vor afișa pagina și link-ul ce trebuie accesat pentru identificarea video;
  • Pregătește documentul de identitate original și telefonul înainte de a începe. Verifică descrierea detaliată a condițiilor
  • Urmărește indicațiile afișate pe ecran.

   

  AI FINALIZAT IDENTIFICAREA VIDEO, DAR N-AI PRIMIT NICIUN EMAIL?

  În maxim 24 ore, după parcurgerea procesului de identificare video, vei fi informat pe e-mail cu privire la validarea/respingerea acestuia.

  IDENTIFICAREA VIDEO A FOST RESPINSĂ?

  Din partea certSIGN vei primi un email cu un nou link pentru reluarea procedurii de identificare video. Condițiile ce trebuie respectate sunt aceleași.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Codurile PIN/PUK reprezintă elemente de siguranță cu ajutorul cărora se folosește TOKEN-ul. Aceste coduri sunt confidențiale și nu trebuie dezvăluite nimănui, în nicio situație.

  Codul PIN = Token Password este parola cu care se utilizează tokenul.

  Codul PUK = Administrator Password este parola cu care se poate debloca tokenul.

  NU AI PRIMIT CODUL PIN/PUK?

  Transmiterea codurilor PIN/PUK pentru certificatul calificat PE TOKEN se poate face în 2 moduri:

  ELECTRONIC – dacă adresa de e-mail asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică a fost validată și este una personală (are elemente în componența sa ce pot face legătura cu titularul certificatului – ex: ion.popescu@).

  Are 2 componente:

  • LINK transmis pe e-mail. Atenție! Prin accesarea link-ului se pot genera codurile PIN/PUK cu ajutorul codului de generare primit în plicul cu tokenul. Pentru generare aveți disponibile 3 încercări, după care se blochează link-ul, situație care trebuie semnalată către certSIGN;
  • Document ce însoțește kitul de semnătură electronică care include și tokenul fizic. În acest document se regăsește codul de generare.

  FZIC – în plic, prin curier – dacă adresa de e-mail asociată certificatului digital calificat pentru semnătura electronică NU a fost validată la completarea cererii de certificat sau dacă NU este una personală (nu are elemente în componența sa ce pot face legătura cu titularul certificatului – ex: office@).

   AI UITAT CODUL PIN?

  Pentru recuperarea codului PIN este nevoie de codul PUK al tokenului.

  • Accesează link-ul www.certsign.ro/ro/suport/ și urmează pașii descriși în secțiunea “Deblocarea dispozitivului”, ținând cont de modelul tokenului și de sistemul de operare al PC-ului / laptopului;
  • Încearcă o singură dată, notând codul PUK într-un New Text Document/ Notes pentru a avea posibilitatea să îl transferi în aplicația tokenului cu COPY/PASTE (fără spații).

  AI MACOS SI VREI SA SCHIMBI CODUL PIN AL TOKENULUI?

  Urmează instrucțiunile de Schimbare a codului PIN pe MacOS

  ATENŢIE! Sistemele de operare macOS Sonoma, Ventura și Monterey acceptă doar parole de maxim 8 caractere. Prin urmare, dacă folosești unul sin aceste sisteme de operare, la schimbarea codului PIN al TOKEN-ului, trebuie să pui o parolă de maxim 8 caractere.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura.

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Pentru obținerea documentului de confirmare trebuie sa parcurgi următoarele etape, în această ordine:

  • instalează aplicația pentru TOKEN sau configurează accesul în Paperless webSIGN dacă ai certificat în CLOUD;
  • conectează TOKEN-ul la calculator sau deschide aplicația vToken dacă ai certificatul în CLOUD;
  • autentifică-te în pagina https://confirmare.certsign.ro și descarcă documentul de confirmare precompletat. Păstrează browser-ul deschis pentru a putea continua procedura;
  • semnează electronic documentul în aplicația Adobe Reader folosind certificatul digital de la certSIGN;
  • încarcă documentul înapoi pe pagina certSIGN de la butonul Încarcă;
  • descarcă documentul procesat de certSIGN, din aceeași pagină, în mai puțin de 5 minute;
  • depune documentul în SPV urmând instrucțiunile ANAF de la adresa:
   https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/#tabs-2.

  Urmărește unul dintre aceste tutoriale, în funcție de tipul de semnătură pe care îl ai.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Dacă ai nevoie și de alte informații pentru a alege ce tip de certificat calificat pentru semnătură electronică ți se potrivește verifică și informațiile din secțiunea: Ce semnătură aleg

  Detalii legate de semnătura electronică sunt disponibile pe pagina cu Răspunsurile pentru cele mai frecvente întrebări ale clienților.

  Rapid pot fi aflate informații utile despre costuri, modalități de obținere, achiziție online, identificare video, instalare şi utilizare:

  • Pașii pentru e-Factura;
  • Ce semnătură aleg;
  • Cum cumpăr online;
  • Cum folosesc semnătura:

  Sunt descrise și:

  • Modalitatea de obținere a documentului de confirmare pentru ANAF/ SPV;
  • Pașii pentru obținerea unui certificat de semnătură electronică utilizat în SPV/e-Factura.

  Nu ai găsit ce căutai? Descrie cât mai detaliat situația pentru care ai nevoie de un răspuns.

  Cum obții semnătura electronică în CLOUD?

  Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat iar pentru obținerea certificatului în CLOUD trebuie parcurse etapele:

  • Accesează paperless.certsign.ro
  • Alege certificatul în funcție de valabilitatea lui: 1, 2 sau 3 ani;
  • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei dacă este cazul;
  • Efectuează plata;
  • Parcurge etapa de identificare video la distanță;
  • Verifică mesajul transmis de certSIGN la adresa e-mail indicată în formularul de înregistrare pentru a afla dacă a fost validat tot acest proces.

  În cazul în care informațiile primite sunt corecte și complete, la adresa de email indicată în formularul de înregistrare, certSIGN va trimite două invitații:

  • pentru configurarea mecanismului de autorizare;
  • pentru crearea contului în platforma de semnare Paperless webSIGN. Din invitația de creare cont poate fi descărcată și aplicația tokenului virtual Paperless vToken.

  Cu ajutorul acestor componente vei putea configura și utiliza semnătura electronică calificată în CLOUD. Dreptul de utilizare al semnăturii electronice în cloud va fi acordat după configurarea mecanismului de autorizare și crearea contului de utilizator în platforma de semnare Paperless webSIGN.

  După realizarea pașilor din cele două invitații, la prima logare în contul tău din platforma de cloud, se emite certificatul digital.

  * ATENŢIE! Dacă dorești să folosești certificatul în cloud la instituții precum ANAF, SPV, AFM etc. pentru semnarea documentelor / autentificarea la platforme web ce solicită acest lucru, o poți face local, nu în cloud, pe sistem de operare Windows. În afară de certificatul în cloud și Windows (versiuni 8.1, 10 sau 11) ai nevoie de aplicația tokenului virtual Paperless vToken (inclusă în pachet).

  Cum obții semnătura electronică cu TOKEN?Semnătura electronică se realizează cu ajutorul unui certificat digital calificat, iar pentru obținerea certificatului pe TOKEN trebuie parcurse etapele:
  • Accesează emitere2.certsign.ro
  • Alege certificatul în funcție de valabilitatea lui: 1, 2 sau 3 ani;
  • Completează formularul de înregistrare, inclusiv datele firmei dacă este cazul;
  • Efectuează plata;
  • Parcurge etapa de identificare video la distanță;
  • Verifică mesajul transmis de certSIGN la adresa de e-mail indicată în formularul de înregistrare pentru a afla dacă a fost validat tot acest proces.
  În cazul în care informațiile primite sunt corecte și complete, la adresa poștală indicată în formularul de înregistrare, certSIGN va transmite un plic conținând:
  • TOKEN-ul cu certificatul digital calificat;
  • Documentul conținând certificatul digital în formă printată.
  Codurile PIN / PUK și instrucțiunile vor fi livrate independent de plicul ce conține TOKENUL. Livrarea acestor coduri se poate face: 
  • electronic (pe email va fi transmis un mesaj ce conține un link de generare a documentului cu aceste coduri);
  sau
  • fizic (prin curier va fi transmis un plic cu documentul securizat).
  Pentru mai multe informații poți vizita și pagina Semnătură electronică cu token.