Numar contract: 10DPST/20.08.2013
Titlul proiectului: Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic – acronim TAPE
Coordonator proiect: certSIGN SA
Director de proiect: Togan Virgiliu-Mihail
Finantat de catre UEFISCDI – Program Inovare – Subprogram Dezvoltare Produse-Sisteme-Tehnologii
Valoare proiect: Valoare totala 4.728.225,00 lei din care 1.878.637,75 lei valoare nerambursabila
Componenta consortiului: CERTSIGN SA
Obiectivul general al certSIGN este creșterea competitivității sale pe piață, fiind aliniat scopului proiectului de stimulare a inovarii in intreprindere prin dezvoltarea unor “Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic” care sa stea la baza unor produse sau servicii ce vor permite acoperirea unor necesitati aflate la convergenta pietelor de tip eDiscovery combinate cu arhivare electronica pe termen lung si garantare de continut.
Piata eDiscovery se refera intr-un sens mai larg la gasirea, prelucrarea si prezentarea unor informatii stocate sau schimbate in format electronic, in scopul unui management mai bun al informatiei, al pastrarii unor valori trecute sau a folosirii informatiilor in litigii de orice natura. Pe de alta parte, piata arhivarii electronice a informatiilor se refera la produse si servicii ce furnizeaza o stocare pe termen lung, conform unor reguli arhivistice, a continutului electronic, specific unei organizatii. De asemenea, aceste solutii furnizeaza posibilitati de cautare si gasire rapida a informatiilor, permit organizatiilor sa impuna reguli si politici de arhivare a informatiilor, furnizand in acest fel platforma de baza pentru servicii de tipul e-Discovery sau prevenirea pierderilor de date.
Tehnologiile dezvoltate vor constitui fundamentul unui produs software care va fi livrat, in functie de oportunitatile de piata, ca aplicatie stand alone sau ca Software as a Service (SaaS)/Platform as a Service (PaaS).
Informatia electronica este diferita de informatia pe hartie din cauza formei necorporale, volumului, sau a durabilitatii in timp. De asemenea, odata identificata aceasta informatie, in cele mai dese cazuri, aceasta se prezinta cu grade diverse de relevanta, uniformitate si de structura coerenta. Informatia electronica, in momentul in care ia o forma structurata sau indexata, este de obicei insotita de metadate care nu se gasesc in documentul propriu zis dar pot juca un rol important in cazul in care este folosita ca proba in diverse dispute (spre exemplu, data si ora la care a fost emisa informatia este utila in cazul unui litigiu privind drepturile de autor).
Trebuie avut în vedere ca la nivel global industria IT are o direcţie clară către creşterea nivelului de procesare al informatiilor generate de organizatii. Realizarea proiectului de cercetare dezvoltare în acest domeniu va permite, în acest moment, continuarea experienţei acumulate în România şi plasarea în avangarda serviciilor şi aplicaţiilor IT mondiale.
Pe termen mediu, realizarea proiectului va permite certSIGN SA:
Continutul electronic poate avea ca sursa:
Bineinteles, cele doua surse de mai sus pot fi folosite separat sau in acelasi timp.
Ca si pozitionare a solutiilor si servicilor in industria de referinta se foloseste ca reper modelul EDRM.
Modelul EDRM a fost creat în mai 2005 pentru a aborda lipsa de standarde și linii directoare în piata de eDiscovery – o problemă identificată în 2003 și 2004, si care a constituit o preocupare majoră pentru consumatori și furnizorii de acest gen de produse si servicii deopotrivă.
Modelul de referință completat oferă un cadru comun, flexibil și extensibil pentru dezvoltarea, selecția, evaluarea și utilizarea produselor electronice și al serviciilor de eDiscovery. Modelul finalizat a fost plasat în domeniul public, în mai 2006.
Serviciul certSIGN SA va cuprinde componentele de identificare, colectare, procesare si garantare, arhivare si prezentare on demand.
Ulterior, in masura in care oportunitatile de piata o cer, certSIGN SA va putea dezvolta serviciul si catre alte zone de adiacente de genul business intelligence sau data mining.
Directiile de urmat in aceasta perspectiva vor fi determinate dupa parcurgerea etapei de analiza in cadrul derularii proiectului, etapa in cursul careia se urmareste colectarea cat mai multor informatii inclusiv prin apelarea la servicii de consultanta externa.
Studii tehnice privind algoritmi, mecanisme si metode tehnice disponibile pentru colectarea, structurarea, arhivarea si garantarea continutului electronic.
Realizarea de modele experimentale si analiza cerintelor in vederea proiectarii prototipurilor
Proiectarea prototipurilor si elaborarea documentatiei tehnice de realizare.
Dezvoltarea, testarea si validarea prototipurilor
Transferul tehnologic al rezultatelor de dezvoltare experimentala