Tehnologii de procesare și garantare a conținutului electronic

Numar contract: 10DPST/20.08.2013

Titlul proiectului: Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic – acronim TAPE

Coordonator proiect: certSIGN SA

Director de proiect: Togan Virgiliu-Mihail

Finantat de catre UEFISCDI – Program Inovare – Subprogram Dezvoltare Produse-Sisteme-Tehnologii

Valoare proiect: Valoare totala 4.728.225,00 lei din care 1.878.637,75 lei valoare nerambursabila

Componenta consortiului: CERTSIGN SA

Obiectivele strategice

Obiectivul general al certSIGN este creșterea competitivității sale pe piață, fiind aliniat scopului proiectului de stimulare a inovarii in intreprindere prin dezvoltarea unor “Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic” care sa stea la baza unor produse sau servicii ce vor permite acoperirea unor necesitati aflate la convergenta pietelor de tip eDiscovery combinate cu arhivare electronica pe termen lung si garantare de continut.

Piata eDiscovery se refera intr-un sens mai larg la gasirea, prelucrarea si prezentarea unor informatii stocate sau schimbate in format electronic, in scopul unui management mai bun al informatiei, al pastrarii unor valori trecute sau a folosirii informatiilor in litigii de orice natura. Pe de alta parte, piata arhivarii electronice a informatiilor se refera la produse si servicii ce furnizeaza o stocare pe termen lung, conform unor reguli arhivistice, a continutului electronic, specific unei organizatii. De asemenea, aceste solutii furnizeaza posibilitati de cautare si gasire rapida a informatiilor, permit organizatiilor sa impuna reguli si politici de arhivare a informatiilor, furnizand in acest fel platforma de baza pentru servicii de tipul e-Discovery sau prevenirea pierderilor de date.

Tehnologiile dezvoltate vor constitui fundamentul unui produs software care va fi livrat, in functie de oportunitatile de piata, ca aplicatie stand alone sau ca Software as a Service (SaaS)/Platform as a Service (PaaS).

Informatia electronica este diferita de informatia pe hartie din cauza formei necorporale, volumului, sau a durabilitatii in timp. De asemenea, odata identificata aceasta informatie, in cele mai dese cazuri, aceasta se prezinta cu grade diverse de relevanta, uniformitate si de structura coerenta. Informatia electronica, in momentul in care ia o forma structurata sau indexata, este de obicei insotita de metadate care nu se gasesc in documentul propriu zis dar pot juca un rol important in cazul in care este folosita ca proba in diverse dispute (spre exemplu, data si ora la care a fost emisa informatia este utila in cazul unui litigiu privind drepturile de autor).

Trebuie avut în vedere ca la nivel global industria IT are o direcţie clară către creşterea nivelului de procesare al informatiilor generate de organizatii. Realizarea proiectului de cercetare dezvoltare în acest domeniu va permite, în acest moment, continuarea experienţei acumulate în România şi plasarea în avangarda serviciilor şi aplicaţiilor IT mondiale.

Pe termen mediu, realizarea proiectului va permite certSIGN SA:

  • Sa-si dezvolte capacitatea de proiectare, cercetare-dezvoltare si productie fata de capacitatea existenta, si sa adauge in portofoliu o noua gama de tehnologii ce va sta la baza atacarii de noi nise de piata sau deschiderii de noi piete;
  • Sa valorifice rezultatele de cercetare –dezvoltare prin productia si comercializarea acestora, astfel incat in perioada 2015- 2018 sa fie atins un volum de vanzari cumulat de 18,225,000 Lei
  • Sa-si intareasca echipa de cercetare-dezvoltare cu tineri valorosi, a caror formare sa inceapa inca din perioada studiilor universitare, inclusiv prin schimbul de experienta in domeniul cercetarii cu mediul academic.

Obiectivele specifice

  • Identificarea, colectarea si indexarea continutului electronic pus la dispozitie de client
  • Stabilirea autenticitatii si integritatii acestui continut electronic
  • Garantarea continutului electronic
  • Arhivarea continutului electronic
  • Prezentarea continutului electronic relevant din arhiva sau din alte faze ale prelucrarii

Continutul electronic poate avea ca sursa:

  • Resursele interne sau private ale unei institutii sau companii (colectii comune de informatie – intranet, servere de fisiere sau colectii individuale de informatie – raspandite pe PC-uri, laptopuri etc)
  • Resursele externe sau publice ale acelorasi institutii sau companii (situri web, social media, wiki, blogs etc)

 

Bineinteles, cele doua surse de mai sus pot fi folosite separat sau in acelasi timp.

Ca si pozitionare a solutiilor si servicilor in industria de referinta se foloseste ca reper modelul EDRM.

Modelul EDRM a fost creat în mai 2005 pentru a aborda lipsa de standarde și linii directoare în piata de eDiscovery – o problemă identificată în 2003 și 2004, si care a constituit o preocupare majoră pentru consumatori și furnizorii de acest gen de produse si servicii deopotrivă.

 

Modelul de referință completat oferă un cadru comun, flexibil și extensibil pentru dezvoltarea, selecția, evaluarea și utilizarea produselor electronice și al serviciilor de eDiscovery. Modelul finalizat a fost plasat în domeniul public, în mai 2006.

 

Serviciul certSIGN SA va cuprinde componentele de identificare, colectare, procesare si garantare, arhivare si prezentare on demand.

Ulterior, in masura in care oportunitatile de piata o cer, certSIGN SA va putea dezvolta serviciul si catre alte zone de adiacente de genul business intelligence sau data mining.

Directiile de urmat in aceasta perspectiva vor fi determinate dupa parcurgerea etapei de analiza in cadrul derularii proiectului, etapa in cursul careia se urmareste colectarea cat mai multor informatii inclusiv prin apelarea la servicii de consultanta externa.

Information management

Setarea traseului de circulatie al informatiei de la crearea initiala pana la sfarsitul ciclului de viata a continutului electronic astfel incat sa se reduca riscul si cheltuielile asociate

Identificarea

Localizarea potentialelor surse de informatii electronice si determinarea domeniul lor de relevanta

Colectarea

Colectarea informatiilor electronice pentru folosirea lor ulterioara in diferite faze ale procesului (analiza, prezentare etc)

Prelucrarea

Reducerea volumului de informatie electronica si convertirea ei daca este necesar, la forme mai potrivite pentru recenzie si analiza

Recenzia documentelor

Evaluarea informatiilor electronice din punct de vedere al relevantei si al drepturilor de acces

Analiza

Evaluarea informatiilor electronice din punct de vedere al continutului si contextului in care se afla, inclusiv al subiectelor abordate

Productie

Livrarea informatiei stocate electronic catre urmatoarea faza de prezentare in formele agreate precum si prin folosirea mecanismelor adecvate de livrare

Prezentare

Afisarea continutului electronic relevant in fata beneficiarului sau a tertelor parti.

Rezultatele preconizate ale proiectului

Studii tehnice privind algoritmi, mecanisme si metode tehnice disponibile pentru colectarea, structurarea, arhivarea si garantarea continutului electronic.

  • Studiu tehnic privind metodele de colectare a continutului electronic din cadrul organizatiilor.
  • Studiu tehnic privind algoritmii si metodele existente pentru structurarea si indexarea continutului electronic.
  • Studiu tehnic privind mecanismele tehnice ce pot fi aplicate pentru arhivarea informatiei pe termen lung precum si regulile si reglementarile legale ce trebuiesc aplicate in acest sens.
  • Studiu privind propunerea unui set de proceduri care sa reglementeze cadrul de functionare la nivel national a unui serviciu de tip TTP destinat garantarii continutului web publicat.
  • Studiul consolidat de fezabilitate tehnica pentru cercetarea industriala asupra tehnologiilor de colectare, structurare, arhivare si garantare a continutului electronic.
  • Site web de prezentare a proiectului
  • Articole publicate in presa de specialitate, publicari in site web dedicat proiectului etc

Realizarea de modele experimentale si analiza cerintelor in vederea proiectarii prototipurilor

  • Modelul experimental pentru componentele de colectare de continut ce vor lucra in mod distribuit la client, pentru componentele centralizate de colectare si arhivare si serviciul TTP pentru garantarea continutului web.
  • Documentatia cu cerintele de functionalitate pentru componentele colectare, structurare, arhivare si garantare a continutului electronic
  • Documentatia cu cerintele de functionalitate pentru serviciul TTP de garantare a continutului web
    Un articol publicat in revista sau conferinta internationala.
  • Participare la conferinta internationala.

Proiectarea prototipurilor si elaborarea documentatiei tehnice de realizare.

  • Documentatia de proiectare si realizare a componentele de colectare de continut electronic.
  • Documentatia de proiectare si realizare a componetelor de arhivare si garantare a continutului electronic colectat.
  • Documentatia de proiectare si realizare a serviciului de tip TTP de garantare a continutului web.
  • Un articol publicat in revista sau conferinta internationala.
  • Participare la conferinta internationala.

Dezvoltarea, testarea si validarea prototipurilor

  • Prototipul final pentru componentele de colectare de continut electronic.
  • Prototipul final pentru pentru componetele de arhivare si garantare a continutului electronic colectat.
  • Prototipul final pentru serviciul de tip TTP de garantare a continutului web.
  • Prototipul de produs care care inglobeaza toate componentele tehnice ale prototipurilor realizate anterior.
  • Un articol publicat in revista sau conferinta indexata in baze de date cu recunoastere internationala.
  • Participare la conferinta internationala.

Transferul tehnologic al rezultatelor de dezvoltare experimentala

  • Documentatia de fundamentare a produselor ce vor folosi tehnologiile dezvoltate ca prototip in vederea darii lor in productie.
  • Documentatia de pregatire a fabricatiei si de executie a produselor.
  • Manuale de prezentare, instalare, punere in functiune si de utilizare.
  • Documentatia necesara pentru protejarea drepturilor de proprietate industriala.
  • Realizarea unui workshop tehnic de prezentare
Pentru a afla mai multe informaţii despre acest proiect, puteţi să accesaţi si:

Contact

Cristina Banu

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii