IMM-urile pot obţine fonduri de la stat pentru semnătură electronică, arhivare şi securitate cibernetică

Microîntreprinderile şi IMM-urile din orice alte domenii de activitate decât IT&C vor putea obţine fonduri de la stat pentru digitalizare, pentru achiziţionarea – printre altele – de semnătură electronică, arhivare electronică şi servicii de securitate cibernetică. Măsura este stabilită prin HG nr. 677/2020 privind aprobarea Programului național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului operațional Competitivitate 2014-2020.

Fonduri pentru digitalizare

Prin Programul naţional de digitalizare a microîntreprinderilor şi IMM-urilor, în valoare de 150 milioane de euro, vor fi acordate finanţări nerambursabile pentru două categorii de beneficiari, în vederea creșterii competitivității IMM-urilor din România  – companii care activează şi companii care NU activează în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor (IT&C).

În cazul acestora din urmă, banii obţinuţi prin Programul național de digitalizare vor putea fi utilizaţi şi pentru:

• activități aferente achiziționării soluției de semnătură electronică;

• activități de trecere a arhivelor din analog/dosare/hârtie în digital indexabil;

• activități aferente achiziționării de servicii pentru consolidarea securității cibernetice aplicabile pentru software/găzduire/rețele.

Durata de implementare a Programului național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii este până la data de 31 decembrie 2023, în luna octombrie a acestui an urmând a fi publicate regulile de acordare a ajutorului de stat.

De ce digitalizarea IMM-urilor?

Potrivit notei de fundamentare a HG nr. 677/2020, în România, cheltuielile totale ale întreprinderilor mici și mijlocii privind digitalizarea și tehnologia informației și comunicațiilor sunt de 10 ori mai mici decât în statele din vestul Europei. 

Deşi revoluția digitală s-a produs la nivel global, criza cauzată de pandemia COVID-19 a dus la recunoașterea largă a importanței transformării digitale pentru economie, precum și pentru capacitatea  de recuperare și reziliență viitoare a acesteia. În acest context, efectele pozitive ale digitalizării  companiilor este extrem de vizibil, în cazul a aproximativ 90% dintre companiile care au introdus digitalizarea  crescând atât avantajul competitiv, cât și portofoliul de clienți, în timp ce numărul de angajați a rămas relativ constant.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii