Semnătură electronică avansată vs calificată? Mai întâi să înţelegem cum funcţionează (video webinar)

Semnătură electronică avansată SAU calificată? Ce riscuri şi beneficii implică fiecare? Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să înţelegem în primul rând aspectele tehnice care se află în spatele celor două categorii de semnătură, respectiv modul în care acestea funcţionează, astfel cum este stabilit prin Regulamentul eIDAS nr. 910/2014.

Iar pentru a risipi miturile create în jurul documentelor digitale semnate electronic, Constantin Burdun (Deputy CEO certSIGN) a prezentat în cadrul webinarului “Riscuri vs beneficii în utilizarea diverselor tipuri de semnătură electronică” – organizat în data de 10 iunie 2021 de certSIGN în parteneriat cu STOICA & Asociaţii, tocmai aceste aspecte tehnice în vederea clarificării noțiunii de “semnătură electronică avansată”, prin comparație cu noțiunea de “semnătură electronică calificată”.

De ce este necesară o astfel de abordare? Deoarece, astfel cum a punctat şi speaker-ul certSIGN în primul eveniment din seria “Dreptul şi transformarea digitală”, există o serie de riscuri de ordin practic care pot să apară:

“Nu avem un mecanism standardizat, uniformizat pe care soft-urile folosite la nivel worldwide să îl cunoască pentru a afişa o informaţia de genul «această semnătură este o semnătură avansată». Trebuie să mergi tu mai departe ca utilizator să încerci să identifici cum se verifică cele patru condiţii pentru a şti dacă într-adevăr o semnătură este avansată sau nu.

Lucrurile nu stau la fel cu semnătura calificată. […] Cu Adobe scrie foarte clar faptul că este semnătură calificată conform Regulamentului 910/2014 şi sursa este European Trusted List. Dacă nu vezi aşa ceva pe un document, poţi să fii sigur că semnătura din documentul respectiv nu e calificată dar nu ştii şi nu ai informaţii suplimentare dacă este avansată sau dacă nu este avansată, decât dacă treci printr-un anumit proces [n.a. de verificare] care poate fi mai greu sau mai uşor în funcţie de modalitatea tehnică şi procedurală prin care s-a creat acea semnătură.”

Vă invităm să urmăriţi integral intervenţia dlui. Constantin Burdun, în care veţi regăsi explicate într-o manieră uşor de înţeles, cu exemple concrete, particularitățile și efectele fiecărui tip de semnătură electronică, respectiv:

  • definițiile conform Regulamentului 910/2014;
  • tipuri vs categorii de semnături electronice;
  • mecanismele tehnice şi procedurale (tehnologia) prin care se realizează o semnătură electronică şi importanţa acestora;
  • exemple de tipuri de semnătură electronică
  • riscurile utilizării unui tip de semnătură electronică ne-avansată (“simplă”) şi avansată;
  • analiză comparativă categorie – tip – riscuri – beneficii semnătură electronică;
  • ce îşi doreşte Comisia Europeană prin propunerile de modificări la Regulamentul eIDAS nr. 910/2014 prezentate la începutul lunii iunie, cu accent pe facilitarea utilizării serviciilor de încredere calificate în toate statele membre UE și crearea unor condiții uniforme de prestare a lor.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii