Siguranța copiilor este un subiect extrem de important, iar în mediul online, deși nu există un contact fizic cu cei din jur, este la fel de periculos dacă lucrurile nu sunt ținute sub control. Victor Truică, Ofițer Securitatea Informației certSIGN, a discutat în studioul Radio Guerrilla despre modul în care copiii pot fi protejați pe internet.
Care sunt top 3 probleme de securitate online pentru cei mici?
”Un top 3 zone ar fi social-media, platformele de chat și jocurile, iar un top 3 probleme asociate cu aceste 3 zone: acele link-uri suspecte care sunt primite din când în când și care te redirecționează către alte site-uri nesigure; fraudele, care îndeamnă copiii să cheltuie banii părinților; iar a 3-a ar fi acele ”ispite” care te îndeamnă să postezi anumite lucruri sau să divulgi unele informații confidențiale.”
Pentru că am vorbit un pic de social media, ai vreo recomandare legată de social media la modul concret? E bine sau nu să ai Facebook, Instagram, TikTok și altele?
”Este o zonă sensibilă, există păreri pro și contra, însă din experiența personală sau a copiilor din jurul meu, pot să spun că expunerea la rețelele social media este OK doar într-o anumită măsură. Dacă adultul sau copilul ajung să dea scroll câteva ore pe zi în fiecare zi, este o problemă. O expunere de 10-30 de minute pe zi aș zice că este OK, mai ales dacă feed-ul este setat astfel încât să fie util, iar părinții ar putea să ajute mult în situația asta.”
Cum ar trebui să abordeze părinții discuția asta cu copilul în legătură cu securitatea online?
”Din două unghiuri – unul socio-uman și unul tehnic. Pe partea socio-umană, trebuie să înțelegem că sunt copii și trebuie să ne adaptăm universului lor atunci când discutăm asta și să înțelegem deopotrivă și tendințele/dorințele lor, pentru că fiind copii sunt curioși, vor să afle multe lucruri. Să înțelegem curiozitatea lor și să le explicăm cu exemple concrete.”
Este foarte important ca atunci când abordăm subiecte mai tehnice, pe care cei mici nu au cum să le înțeleagă ușor, să le prezentăm lucrurile tehnice într-un limbaj pe înțelesul lor și de preferat cu exemple, pentru a reuși să își facă o imagine cât mai clară a situației.
”În ceea ce ține de partea tehnică, în funcție de buget și de capacități sau cunoștințe este important a segrega dispozitivele și conturile copiilor, astfel încât noi, ca părinți, să reducem impactul.”
Este important ca dispozitivele părinților să nu fie lăsate copiilor fără ca aceștia să fie supravegheați, pentru că sunt multe informații importante acolo, cum ar fi e-mailul, aplicația de banking sau alte date sensibile.
”Dacă bugetul permite, alocăm un dispozitiv separat și mai departe, dacă timpul sau capacitățile permit, aș restricționa dispozitivul acela pe cât posibil, în sensul în care există diverse aplicații, nu neapărat de monitorizare, dar de restricționare a dispozitivului, pentru a avea control asupra tipurilor de site-uri sau aplicații pe care cei mici intră.”
Cum i-ai explica unui copil problema link-urilor periculoase?
”Un mod facil de a ajunge la copii este prin discuția transparentă, prin vulnerabilizarea proprie și voi da și un exemplu personal, de când aveam 9 ani. Pe atunci era televizorul cu emisiuni cu autotaxare – câștigai o sumă de bani dacă dacă sunai. Iau telefonul și sun, stau vreo 10 minute și aflu la sfârșitul lunii, când vine mama furioasă, că acele 10 minute însemnau câteva milioane de lei la vremea aceea sau câteva sute în banii de acum. Eu am fost păcălit de o reclamă, pentru a mi se lua banii, la fel poți păți și tu. Am povestit asta și copiilor rudelor.”
Cu cât înțelegem mai bine de ce și ce anume caută pe dispozitive, care le sunt curiozitățile, putem să îi ghidăm mai bine spre a ajunge la informații, fără a exista riscul de a fi în pericol.