TAMEC. Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate

Scopul proiectului 

Scopul proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”, coordonat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” și derulat în parteneriat cu certSIGN, constă în dezvoltarea aplicației ”Coronavirus COVID-19 România”, ce va realiza o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2, o statistică ce arată evoluția pe zile, informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.

Beneficiarii proiectului

Membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și spitale care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacților celor infectați cu COVID-19 și astfel vor putea efectua mult mai facil anchete epidemiologice și vor putea avertiza și transmite în timp real informațiile adecvate fiecărui cetățean.

De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență cât și Consiliile Județene vor putea gestiona judicios paturile din spitale cât și resursele alocate acestora cu luarea unor decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.

La rândul lor, managerii de spitale pot constitui un grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul de netăgăduit în managementul decizional al resurselor umane și al dotării cu echipamente de protecție și în bugetarea de activități specifice contextului pandemic.

Nu în ultimul rând, cetățenii vor fi principalii beneficiari, aceștia fiind avertizați in timp real de posibilitatea de contaminare într-o anumită zonă. Având în vedere faptul ca infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere, in momentul notificării utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel soluția propusă poate contribui efectiv la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri în comunitate.

Soluția pe care certSIGN a patentat-o și care va fi implementată în acest proiect este criptarea homomorfică, metodă ce permite unui terț să proceseze și să manipuleze datele în format criptat, fără a avea acces la datele în clar. Cu alte cuvinte, această metodă permite unui server să efectueze calcule direct pe date criptate fără posibilitatea decriptării rezultatului și fără a putea să decripteze datele inițiale.

Obiectivele proiectului

• Crearea unui cadru de depistare și de avertizare a contacților cu ajutorul aplicațiilor pentru dispozitive mobile care să respecte confidențialitatea datelor 

• Dezvoltarea hărții cu distribuția tuturor cazurilor confirmate, în funcție de parametrii variați (localitate; forme de boală/severitate; grupă de vârstă; categorii profesionale expuse) 

• Dezvoltarea unui instrument de monitorizare în timp real a locurilor disponibile din spitale, în funcție de parametrii variați (disponibilitate paturi ATI; existența de ventilatoare; resursa umană; aprovizionarea cu echipamente de protecție și dezinfectanți; aprovizionarea cu medicație specifică, etc.). 

Rezultate preconizate

• Sistem de depistare și de avertizare a contacților pacienților confirmați cu SARS-CoV-2, cu ajutorul aplicațiilor pentru dispozitive mobile

• Hartă detaliată cu distribuția în timp real a tuturor cazurilor confirmate, în funcție de variabilele specifice(localitate; forme de boală / severitate, grup de vârstă; categorii profesionale expuse)

• Raport de comunicare publică cu indicatori cuantificabili

• Raport privind tehnicile dezvoltate de procesare și analiza a datelor colectate în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2

• Baza de date pentru monitorizarea disponibilității resurselor spitalicești și pentru centrele de diagnostic

Fondurile necesare sunt asigurate prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării și se ridică la 500.000 lei.

Data de începere a proiectului este 10.06.2020, iar cea de finalizare este 31-05-2021

Codul proiectului: PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0148

Ctr 16Sol/2020

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii