Dacă în primul episod al campaniei de educaţie cibernetică pentru copii Cyber4Kids am venit în sprijinul copiilor şi părinţilor cu o serie de sfaturi utile privind jocurile mobile, astăzi continuăm cu un nou subiect de interes – păstrarea în siguranţă a datelor personale. Mai exact, vorbim concret despre ce informaţii constituie date personale care nu ar trebui publicate pe Internet, mijloace prin care acestea pot fi solicitate copiilor de către infractorii cibernetici şi măsuri pe care le pot lua părinţii pentru evitarea unor potenţiale incidente în:
• Animaţia video "Cyber4Kids. Date personale secrete (ep.2)"
• Ghidul PDF "Cyber4Kids. Lecţia 2. Datele personale sunt secrete"
Important de reţinut?
• Copiii trebuie să ştie că informaţii precum numele complet, data naşterii, adresa de acasă, numărul de telefon etc. nu trebuie divulgate pe Internet nici atunci când i se cer, dar nici din proprie iniţiativă, în conversaţii sau postări publice.
• Infractorii cibernetici pot utiliza identităţi false pentru a obţine astfel de date personale – pe Internet, nu toată lumea este cine susţine, mai ales dacă vorbim despre contacte exclusiv on-line. Chiar dacă cineva arată în poze, scrie sau se comportă ca un copil, cei mici pot fi păcăliţi.
• Atenţie la datele furnizate de cei mici în mesaje trimise pe Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp sau TikTok, în jocurile online pe care le joacă pe telefon, tabletă sau calculator, prin chat sau discuţii live etc..
• Concomitent cu discuţii de educaţie cibernetică în familie, prin care copii să înţeleagă de ce este bine să nu comunice date personale, se recomandă monitorizarea periodică a activităţii pe platformele de social media, setarea contului ca privat şi limitarea publicului care poate vedea conţinutul postat şi informaţiile personale (cu cât mai puţine, cu atât mai bine) doar la lista de prieteni.
Despre Cyber4Kids. Campania certSIGN de educaţie cibernetică pentru copii
Timp de 8 săptămâni, pe canalul de YouTube certSIGN, copiii și părinții vor fi conectați împreună la noile aventuri din Cyber City – capitala ţării Internet – în cadrul campaniei Cyber4Kids. O serie de clipuri video animate, create special să fie pe placul celor mici dar și să-i facă pe adulți să conștientizeze pericolele nevăzute din mediul on-line, vor conține sfaturi și reguli de accesare a site-urilor sau jocurilor online, a descărcării aplicațiilor sau a modului de construire a parolelor cu grad ridicat de securitate, precum și multe alte lucruri interesante.
Acțiunea se desfășoară în Cyber City iar personajul principal este chiar copilul tău, un Super Cyber-Erou, care va aduna pe parcursul campaniei o grămadă de “obiecte magice”, care să-l ajute să crească în siguranță și să depășească toate obstacolele din mediul virtual.
Aventurile din orașul super eroilor pot fi urmărite pe cyber4kids.ro și pe canalele de socializare certSIGN – YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter). Filmele sunt însoțite de ghiduri cu sfaturi pentru copii și părinți și de un concurs cu premii LEGO care începe din 28 septembrie 2020, în emisiunea Guerrilla de Dimineață.