Caută
Close this search box.

Cyber4Kids. Riscurile accesării linkurilor şi site-urilor de pe Internet (ep.4)

Potrivit studiului EU Kids Online 2020, în ultimul an, aproximativ un sfert din copiii din România, cu vârstă între 9 şi 16 ani, au avut dispozitivele (telefoane, tablete, computere) afectate de viruşi sau de programe spyware. Una dintre principalele cauze poate consta în curiozitatea naturală a celor mici, care pot accesa cu ușurință linkuri maliţioase sau descărca jocuri din locații web necunoscute, îndeosebi în lipsa unor măsuri de precauţie şi a unor cunoştinţe de bază de igienă cibernetică. 

De aceea, în cel de-al patrulea episod al seriei de educaţie cibernetică pentru copii Cyber4Kids vorbim despre navigarea pe Internet şi accesarea link-urilor, site-urilor şi a e-mailurilor în:

Animaţia video "Cyber4Kids. Linkuri periculoase (ep.4)"

Ghidul PDF "Cyber4Kids. Lecţia 4. Linkuri periculoase"

Important de reţinut?

• Copiii trebuie să înţeleagă care sunt riscurile la care sunt expuşi – simpla accesare a unui link/site web sau descărcare a unui ataşament poate duce la instalarea automată de programe malware pe dispozitiv. Acestea pot oferi acces altor persoane la telefon, tabletă sau calculator.

• Verificarea autenticităţii link-urilor, site-urilor şi a e-mailurilor primite se poate face prin urmărirea mai multor aspecte – afişarea unui lacăt în faţa URL-ului, concordanţa între URL şi informaţia din pagină etc.; 

• Instalarea unei soluții antivirus, care include un motor de scanare în timp real, firewall și actualizare automată, este esenţială. O astfel de soluţie ajută împotriva unor probleme precum spyware și viruși de pe site-urile pe care copilul le accesează.

 • Cu ajutorul unei soluţii de control parental (atât pentru dispozitivele mobile, cât şi pentru cele desktop) poate fi monitorizată experiența pe Internet a copilului – de la timpul permis să-l petreacă on-line, până la aplicațiile și site-urile web utilizate/accesate.

Despre Cyber4Kids. Campania certSIGN de educaţie cibernetică pentru copii

Timp de 8 săptămâni, pe canalul de YouTube certSIGN, copiii și părinții sunt conectați împreună la noile aventuri din Cyber City – capitala ţării Internet – în cadrul campaniei Cyber4Kids. O serie de clipuri video animate, create special să fie pe placul celor mici dar și să-i facă pe adulți să conștientizeze pericolele nevăzute din mediul on-line, vor conține sfaturi și reguli de accesare a site-urilor sau jocurilor online, a descărcării aplicațiilor sau a modului de construire a parolelor cu grad ridicat de securitate, precum și multe alte lucruri interesante. 

Acțiunea se desfășoară în Cyber City iar personajul principal este chiar copilul tău, un Super Cyber-Erou, care va aduna pe parcursul campaniei o grămadă de “obiecte magice”, care să-l ajute să crească în siguranță și să depășească toate obstacolele din mediul virtual.

Aventurile din orașul super eroilor pot fi urmărite pe cyber4kids.ro și pe canalele de socializare certSIGN – YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter. Filmele sunt însoțite de ghiduri cu sfaturi pentru copii și părinți și de un concurs cu premii LEGO care începe din 28 septembrie 2020, în emisiunea Guerrilla de Dimineață.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest