Potrivit studiului EU Kids Online 2020, în ultimul an, aproximativ un sfert din copiii din România, cu vârstă între 9 şi 16 ani, au avut dispozitivele (telefoane, tablete, computere) afectate de viruşi sau de programe spyware. Una dintre principalele cauze poate consta în curiozitatea naturală a celor mici, care pot accesa cu ușurință linkuri maliţioase sau descărca jocuri din locații web necunoscute, îndeosebi în lipsa unor măsuri de precauţie şi a unor cunoştinţe de bază de igienă cibernetică.
De aceea, în cel de-al patrulea episod al seriei de educaţie cibernetică pentru copii Cyber4Kids vorbim despre navigarea pe Internet şi accesarea link-urilor, site-urilor şi a e-mailurilor în:
• Animaţia video "Cyber4Kids. Linkuri periculoase (ep.4)"
• Ghidul PDF "Cyber4Kids. Lecţia 4. Linkuri periculoase"
Important de reţinut?
• Copiii trebuie să înţeleagă care sunt riscurile la care sunt expuşi – simpla accesare a unui link/site web sau descărcare a unui ataşament poate duce la instalarea automată de programe malware pe dispozitiv. Acestea pot oferi acces altor persoane la telefon, tabletă sau calculator.
• Verificarea autenticităţii link-urilor, site-urilor şi a e-mailurilor primite se poate face prin urmărirea mai multor aspecte – afişarea unui lacăt în faţa URL-ului, concordanţa între URL şi informaţia din pagină etc.;
• Instalarea unei soluții antivirus, care include un motor de scanare în timp real, firewall și actualizare automată, este esenţială. O astfel de soluţie ajută împotriva unor probleme precum spyware și viruși de pe site-urile pe care copilul le accesează.
• Cu ajutorul unei soluţii de control parental (atât pentru dispozitivele mobile, cât şi pentru cele desktop) poate fi monitorizată experiența pe Internet a copilului – de la timpul permis să-l petreacă on-line, până la aplicațiile și site-urile web utilizate/accesate.
Despre Cyber4Kids. Campania certSIGN de educaţie cibernetică pentru copii
Timp de 8 săptămâni, pe canalul de YouTube certSIGN, copiii și părinții sunt conectați împreună la noile aventuri din Cyber City – capitala ţării Internet – în cadrul campaniei Cyber4Kids. O serie de clipuri video animate, create special să fie pe placul celor mici dar și să-i facă pe adulți să conștientizeze pericolele nevăzute din mediul on-line, vor conține sfaturi și reguli de accesare a site-urilor sau jocurilor online, a descărcării aplicațiilor sau a modului de construire a parolelor cu grad ridicat de securitate, precum și multe alte lucruri interesante.
Acțiunea se desfășoară în Cyber City iar personajul principal este chiar copilul tău, un Super Cyber-Erou, care va aduna pe parcursul campaniei o grămadă de “obiecte magice”, care să-l ajute să crească în siguranță și să depășească toate obstacolele din mediul virtual.
Aventurile din orașul super eroilor pot fi urmărite pe cyber4kids.ro și pe canalele de socializare certSIGN – YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter. Filmele sunt însoțite de ghiduri cu sfaturi pentru copii și părinți și de un concurs cu premii LEGO care începe din 28 septembrie 2020, în emisiunea Guerrilla de Dimineață.