Cyber4Kids. Top sfaturi pentru a crea şi păstra în siguranţă parole puternice (ep.8)

Securitatea cibernetică începe cu anumite aspecte pe cât de simple, pe atât de sensibile, aşa cum se întâmplă şi în cazul securizării conturilor on-line prin parole cu un grad ridicat de dificultate. Ne miră sau nu, realitatea este că în continuare sunt “încălcate” reguli esenţiale privind parolele, chiar şi de către noi, ca adulţi. 

Iar în cazul celor mici, ar trebui să reţinem faptul că 14% din copiii din România au declarat că alte persoane le-au folosit parolele pentru a le accesa informațiile personale sau pentru a pretinde că sunt ei pe Internet (potrivit EU Kids Online 2020). 

De aceea campania de educaţie cibernetică pentru copii Cyber4Kids by certSIGN abordează acest subiect extrem de important, cu sfaturi utile pentru copii (şi părinţi), astfel încât cei mici să creeze şi păstreze în siguranţă parole puternice:

Animaţia videoCyber4Kids. Parole magice (ep.8)” 

Ghidul PDFCyber4Kids. Lecţia 8. Parole magice"

Important de reţinut?

• Copilul trebuie să înţeleagă diferenţele între o parolă slabă (ex. parola123, qwerty, andrei111), una medie cu un grad mai ridicat de dificultate, însă nu imposibil de ghicit, indiferent că vorbim despre persoane care îl cunosc pe copil sau despre soft-uri maliţioase – keylogger, screen scraper – utilizate de criminalii cibernetici (ex. ImiPlaceLego, Andrei2o2o) şi una puternică (Ipsm@C&svHP, DCv1L&3cJup).

•  Parolele puternice pot fi obţinute printr-o tehnică “interactivă” pentru copil – extragerea primelor litere ale fiecărui cuvânt dintr-o propoziţie amuzantă creată cel mic, pe care să o reţină uşor, şi introducerea unor numere şi simboluri. Exemplu: “De Crăciun vreau un Lego şi 3 cărţi Jurnalul unui puşti” devine DCv1L&3cJup. 

• În parole nu se includ niciodată date presonale precum numele, data naşterii, numele părinţilor, numărul de telefon sau orice alte informaţii pe care le-ar putea şti ori ghici şi alţii.

• Nu trebuie folosită aceeaşi parolă peste tot. Este indicat să existe câte una diferită pentru fiecare cont (jocuri, Facebook, YouTube Instagram, TikTok sau e-mail).

Despre Cyber4Kids. Campania certSIGN de educaţie cibernetică pentru copii

Timp de 8 săptămâni, pe canalul de YouTube certSIGN, copiii și părinții sunt conectați împreună la noile aventuri din Cyber City – capitala ţării Internet – în cadrul campaniei Cyber4Kids. O serie de clipuri video animate, create special să fie pe placul celor mici dar și să-i facă pe adulți să conștientizeze pericolele nevăzute din mediul on-line, vor conține sfaturi și reguli de accesare a site-urilor sau jocurilor online, a descărcării aplicațiilor sau a modului de construire a parolelor cu grad ridicat de securitate, precum și multe alte lucruri interesante. 

Acțiunea se desfășoară în Cyber City iar personajul principal este chiar copilul tău, un Super Cyber-Erou, care va aduna pe parcursul campaniei o grămadă de “obiecte magice”, care să-l ajute să crească în siguranță și să depășească toate obstacolele din mediul virtual.

Aventurile din orașul super eroilor pot fi urmărite pe cyber4kids.ro și pe canalele de socializare certSIGN – YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter. Filmele sunt însoțite de ghiduri cu sfaturi pentru copii și părinți.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii