De ce ar alege specialiştii în construcţii, arhitectură şi urbanism semnătura electronică calificată? (I)

Este deja cunoscut faptul că, de la începutul acestui an, specialiştii în construcţii, arhitectură şi urbanism pot utiliza semnătura electronică calificată la semnarea documentelor care se transmit autorităţilor şi instituţiilor competente în emiterea de avize, acorduri, aprobări şi autorizaţii. O variantă mult mai simplă, rapidă şi eficientă faţă de semnătură olografă şi ştampilă sau parafă profesională.

Este însă aceasta necesară? Sau, altfel spus, de ce ar apela profesioniştii din aceste domenii la semnătură electronică calificată, dacă s-au descurcat bine până acum şi cu metoda clasică, pixul pe hârtie? Pe scurt, am putea răspunde la aceste întrebări cu o alta – de ce doar să te “descurci”, când ţi-ai putea face munca (şi viaţa) mult mai uşoară bucurându-te de toate beneficiile unui certificat calificat de semnătură electronică?

1. Semnătură electronică calificată are valoare legală implicită

Potrivit Regulamentului UE eIDAS nr. 910 /2014, semnătura electronică calificată este singurul tip de semnătură electronică care are implicit efectul juridic echivalent al unei semnături olografe. De ce contează acest lucru? Deoarece semnătura calificată, conform normelor europene pe care țara noastră este obligată să le respecte, îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică.

2. Semnătura electronică calificată nu poate fi falsificată …

Spre deosebire de semnătura olografă – care pe cât de uşor poate fi imitată, pe atât de greu poate fi dovedită ca aparţinând unei anumite persoane (doar dacă nu ai la îndemână un specimen de semnătură cu care să o poți compara și eventual ceva cunostințe grafologice ca să faci asta), semnătură electronică calificată nu poate fi falsificată.

3. … şi poate fi extrem de uşor verificată

Un document semnat cu un certificat calificat de semnătură electronică este imposibil de falsificat iar tu știi sigur cine este persoana care semnează și poţi verifica asta foarte uşor şi rapid, în aplicaţia gratuită Adobe Acrobat Reader. Aceasta ştie să facă automat verificarea, accesând infrastructura existentă la nivelul tuturor ţărilor UE – cunoscută ca EU Trusted List of Trust Service Providers (EUTL) – unde apar companiile ce oferă servicii de semnătura calificată.

Mai exact, cu un singur click pe semnătura calificată din documentul deschis în Adobe Acrobat Reader (iar apoi pe Signature Properties), validitatea acesteia îţi va fi confirmată prin:

  • indicarea sursei informațiilor folosite pentru validarea semnăturii: „Source of Trust obtained from the European Union Trusted Lists (EUTL)” (încrederea în semnătură este dată de listele sigure ale Uniunii Europene);
  • marca de încredere a Uniunii Europene (lacătul albastru cu steagul UE) și identificarea semnăturii electronice ca fiind calificată;
  • bifa verde și textul „Signed and all signatures are valid” (semnat și toate semnaturile sunt valide).

4. Semnătură electronică calificată = securitate ridicată

Certificatele calificate de semnătură electronică sunt emise de prestatori calificaţi de servicii de încredere înscrişi în EUTL şi certificaţi conform eIDAS (aşa cum este şi certSIGN), doar după parcurgerea procedurii de dovedire și de verificare a identității persoanelor fizice sau juridice care le solicită, procedură obligatorie prin Regulamentul 910/2014. Astfel se asigură garanţia că identitatea electronică a semnatarului este aceeaşi cu identitatea fizică. Pe scurt, semnează cine trebuie, nu o altă persoană.

În plus, procesul propiu-zis de semnare implică utilizarea unui dispozitiv criptografic (token) şi a unui cod PIN unic, semnătura fiind sub controlul exclusiv al semnatarului. De asemenea, orice modificare a unui document semnat electronic este detectabilă. Astfel, încercările de fraudare sunt eliminate integral.

Iar acestea nu sunt singurele avantajele ale utilizării semnăturii calificate de către specialiştii în construcţii, arhitectură şi urbanism. Revenim într-un material ulterior cu informaţii cel puţin la fel de interesante –despre simplitatea paşilor de semnare, posibilitatea includerii marcării temporale în semnătură şi multe altele.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii