Proiectul MASSA propune dezvoltarea de sisteme noi de securitate care vor permite sistemelor autonome inteligente să intercomunice într-un mod sigur, păstrând autenticitatea, integritatea şi confidenţialitatea informaţiilor schimbate.
I. Dezvoltare sistem PKI adresat sistemelor de transport inteligente (C-ITS) în scopul autorizării accesului vehiculelor la diverse servicii de infrastructură şi securizare comunicaţii V2X.
Sistemul propus trebuie să acopere cerinţele funcţionale/securitate impuse de standardele şi normativele emise în ultima perioadă la nivel european. În cadrul proiectului ne propunem proiectarea şi dezvoltarea sistemului până la stadiu de prototip.
II. Realizare componente tehnice pentru extinderea sistemului PKI propus în primul obiectiv pentru a fi compatibil cu alte categorii de sisteme autonome:
a. Sisteme tip dronă. Proiectul propune gasirea de soluţii tehnice de extindere a arhitecturii PKI definită la primul obiectiv în scopul securizării protocoalelor de comunicaţie folosite în cazul dronelor.
Vor fi investigate cerinţele de securitate pentru protocoalele de comunicaţie specifice dronelor, elementele de securitate propuse în literatura de profil şi gradul de adoptare a acestora la nivelul unor implementări existente.
Vor fi investigate posibilităţile şi limitările de utilizare a formatelor de certificate definite pentru comunicaţiile ITS (V2X) în cazul protocoalelor de comunicaţie folosite de drone.
b. Sisteme inteligente bazate pe senzori IoT folosite acum in implementări de tip casă inteligentă.
Vor fi analizate posibilităţile de adaptare ale protocoalelor de comunicaţie specifice acestor sisteme şi introducerea unui nivel de securitate bazat pe certificate digitale, similar cu cele propuse pentru infrastructurile V2X, prin care să poată fi autorizată într-un mod controlat interacţiunea cu alte sisteme similare sau accesul la servicii şi aplicaţii specifice de infrastructură.
III. Folosirea științei datelor pentru planificarea transportului şi optimizare de trafic. Se au in vedere urmatoarele:
a. Identificarea modalităților optime de plasare de senzori specializați în infrastructură pentru identificarea blocajelor.
b. Aplicarea tehnicilor de sincronizare a vehiculelor pentru a atinge un scop comun (ex. fluidizarea traficului).
c. Investigarea posibilităților folosirii metodelor provenite din teoria deciziilor și a alegerilor sociale pentru a obține un sistem automat de management a traficului complex și robust.
Perioada de desfășurare: 07.09.2020 – 18.12.2020
Obiectivele etapei:
Descrierea activităților necesare atingerii obiectivelor
Livrabilele etapei
Perioada de desfășurare: 19.12.2020 – 31.05.2021
Obiectivele etapei
Descrierea activităților necesare atingerii obiectivelor
Livrabilele etapei
Perioada de desfășurare: 01.06.2021 – 17.12.2021
Obiectivele etapei
Descrierea activităților necesare atingerii obiectivelor
Livrabilele etapei și termenul de livrare
Perioada de desfășurare: 18.12.2021 – 30.05.2022
Obiectivele etapei
Descrierea activităților necesare atingerii obiectivelor
Livrabilele etapei
Obiectivul principal al proiectului MASSA realizat de certSIGN în parteneriat cu Academia Tehnică Militară și Universitatea București, a fost dezvoltarea şi implementarea unui sistem PKI scalabil şi flexibil, adresat sistemelor de transport inteligente în scopul securizării comunicaţiilor de tip V2X (vehicle to everything) și autorizării accesului vehiculelor la diverse servicii de infrastructură. Sistemul PKI dezvoltat, al cărui nume comercial este c-itsSAFE acoperă, de asemenea, cerinţele funcţionale şi de securitate impuse de standardele şi normativele emise în ultima perioadă la nivel European.
Arhitectura sistemului PKI c-itsSAFE dezvoltat în cadrul proiectului MASSA
Sistemul PKI pentru sistemele de transport inteligente are rolul de a asigura elementele tehnologice necesare pentru a permite dispozitivelor inteligente să comunice într-un mod securizat, asigurând autenticitatea, integritatea și confidențialitatea mesajelor și a informațiilor schimbate. Certificatele digitale emise pentru actorii C-ITS (vehicule, elemente de infrastructură, etc) sunt folosite pentru identificarea fiecărei componente și pentru asigurarea accesului securizat al fiecărui actor al sistemului la informațiile de trafic.
Pentru dezvoltarea sistemului c-itsSAFE s-a aplicat principiul “privacy by design” și au fost implementate următoarele atribute cheie pentru asigurarea protecției actorilor C-ITS:
Componente dezvoltate:
Sistemul PKI dezvoltat este compatibil cu:
Numar proiect: PN-III-P2-2.1-PTE-2019-0817
Numar contract finantari: 56PTE/2020
Coordonator proiect: CERTSIGN SA
Director proiect: Armand Dragos Ropot
Finantat de catre UEFISCDI – Programul 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare (PN III), Subprogramul 2.1 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare și inovare; Valoare proiect: 1.670.396,00 lei (buget: 1.162.000,00 lei / cofinantare : 508.396,00 lei).