Mecanisme Avansate de Securitate pentru Sisteme Autonome – MASSA

Proiectul MASSA propune dezvoltarea de sisteme noi de securitate care vor permite sistemelor autonome inteligente să intercomunice într-un mod sigur, păstrând autenticitatea, integritatea şi confidenţialitatea informaţiilor schimbate.

Obiectivele proiectului sunt:

I. Dezvoltare sistem PKI adresat sistemelor de transport inteligente (C-ITS) în scopul autorizării accesului vehiculelor la diverse servicii de infrastructură şi securizare comunicaţii V2X.

Sistemul propus trebuie să acopere cerinţele funcţionale/securitate impuse de standardele şi normativele emise în ultima perioadă la nivel european. În cadrul proiectului ne propunem proiectarea şi dezvoltarea sistemului până la stadiu de prototip.

II. Realizare componente tehnice pentru extinderea sistemului PKI propus în primul obiectiv pentru a fi compatibil cu alte categorii de sisteme autonome:

a. Sisteme tip dronă. Proiectul propune gasirea de soluţii tehnice de extindere a arhitecturii PKI definită la primul obiectiv în scopul securizării protocoalelor de comunicaţie folosite în cazul dronelor.

Vor fi investigate cerinţele de securitate pentru protocoalele de comunicaţie specifice dronelor, elementele de securitate propuse în literatura de profil şi gradul de adoptare a acestora la nivelul unor implementări existente.

Vor fi investigate posibilităţile şi limitările de utilizare a formatelor de certificate definite pentru comunicaţiile ITS (V2X) în cazul protocoalelor de comunicaţie folosite de drone.

b. Sisteme inteligente bazate pe senzori IoT folosite acum in implementări de tip casă inteligentă.

Vor fi analizate posibilităţile de adaptare ale protocoalelor de comunicaţie specifice acestor sisteme şi introducerea unui nivel de securitate bazat pe certificate digitale, similar cu cele propuse pentru infrastructurile V2X, prin care să poată fi autorizată într-un mod controlat interacţiunea cu alte sisteme similare sau accesul la servicii şi aplicaţii specifice de infrastructură.

III. Folosirea științei datelor pentru planificarea transportului şi optimizare de trafic. Se au in vedere urmatoarele:

a. Identificarea modalităților optime de plasare de senzori specializați în infrastructură pentru identificarea blocajelor.

b. Aplicarea tehnicilor de sincronizare a vehiculelor pentru a atinge un scop comun (ex. fluidizarea traficului).

c. Investigarea posibilităților folosirii metodelor provenite din teoria deciziilor și a alegerilor sociale pentru a obține un sistem automat de management a traficului complex și robust.

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!