Încă mai printezi documentele de business în dublu exemplar şi le semnezi cu pixul? Sau poate foloseşti deja semnătura electronică cu token, dar ai prefera să nu mai depinzi de acest dispozitiv şi să ai mai multă “libertate de mişcare”? Semnătura electronică la distanţă Paperless este soluţia ideală pentru o digitalizare eficientă, însă credem că cel mai bine este să îţi răspundem mai întâi la câteva întrebări pe care sigur le ai. Asta ca să scapi de orice dubiu!
1. Are valoare legală?
Da! Potrivit Regulamentului UE nr. 910/2014 (eIDAS) privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă, documentele pot fi semnate cu valoare legală la distanță.
Soluția tehnică și procedurile utilizate de certSIGN, în calitate de prestator calificat de servicii de încredere (QTSP – Qualified Trust Service Provider), asigură același nivel de recunoaștere juridică ca în cazul semnăturilor electronice pe token. Şi probabil ştii deja că o semnătură electronică calificată are efectul juridic echivalent al unei semnături olografe.
2. Este mai simplă?
Faţă de hârtie şi pix? De o mie de ori da! Chiar şi faţă de semnătură electronică cu token, deoarece în cazul semnăturii la distanţă nu mai este necesar dispozitivul criptografic (pe care este posibil să nu îl ai întotdeauna la îndemână).
În plus, nu mai trebuie să instalezi drivere speciale, ci pur şi simplu accesezi aplicaţi web Paperless de pe orice dispozitiv – inclusiv de pe smartphone sau tabletă – putând astfel semna orice, de oriunde şi oricând.
3. Este sigură?
Mai mult decât sigură! Soluţia Paperless de semnătură electronică calificată la distanță este certificată ca fiind dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat – QSCD (Qualified Signature and Seal Creation Device) conform Regulamentului eIDAS. De ce contează această certificare? Pe scurt – soluţia Paperless presupune stocarea securizată a certificatului digital pe sistemele certSIGN, cu acces controlat exclusiv de semnatar. Soluția Paperless împreună cu dispozitivele criptografice (HSM – Hardware Security Module) certificate asigură accesul în siguranță la cheia de semnare a utilizatorului
De asemenea, ai un grad ridicat de securitate prin autorizarea cu doi factori – parolă solicitată în momentul autentificării şi cod unic de autorizare OTP (one time password) solicitat în momentul semnării documentelor.
4. Este uşor de utilizat?
Te înregistrezi, accesezi aplicaţia web, încarci documentele, le semnezi la distanţă introducând codul unic de autorizare şi apoi le descarci, semnate cu valoare legală! Noi zicem că mai simplu de atât nu se poate, mai ales că nu mai ai restricţii de mobilitate şi accesibilitate privind dispozitivele utilizate – poţi semna de pe orice dispozitiv, inclusiv cele mobile. Iar pentru un flux 100% digital, poţi transmite documentele astfel semnate către ceilalţi semnatari prin mijloace electronice şi la final le poţi arhiva electronic.