Cum obţin online şi folosesc în SPV semnătura electronică calificată? Paşii de urmat, în detaliu

După cum am prezentat într-un articol anterior, de la 1 martie, depunerea documentelor la ANAF se va putea face exclusiv electronic în cazul anumitor contribuabili (persoane juridice, PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale etc.), în Spaţiul Privat Virtual (SPV), cu un certificat calificat de semnătură electronică.

În cazul optării pentru un certificat calificat de semnătură electronică emis de certSIGN – pe token sau în cloud – beneficiaţi de obţinerea 100% online a acestuia, prin identificare video la distanţă echivalentă cu prezenţa fizică.

Iar pentru a înţelege mai bine cât de uşor este procesul de obţinere a semnăturii electronice certSIGN şi de utilizare a certificatului pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual, vă prezentăm în continuare pe larg cei 4 paşi simpli de urmat.

Cum obţin ONLINE şi folosesc în SPV semnătura electronică calificată pe TOKEN? Paşii de urmat, în detaliu

Pasul 1. Obţineţi online un certificat digital calificat de semnătură electronică pe token de AICI.

Pasul 2. Parcurgeţi procesul de instalare a dispozitivului urmând paşii de AICI, în funcţie de modelul token-ului achiziţionat.

Pasul 3. Conectați tokenul și accesaţi confirmare.certsign.ro, vă autentificaţi cu certificatul emis de certSIGN, descărcați și semnați electronic documentul de confirmare urmând indicațiile disponibile pe site sau AICI.

Pasul 4. I. Pentru înregistrarea/înrolarea în Spaţiul Privat Virtual accesați acest link, alegeți categoria din care faceţi parte – persoană fizică sau juridică – şi selectați opţiunea “Înregistrare (utilizatori) cu certificat digital”.

II. Completaţi formularul web afişat cu datele de identificare şi încărcaţi documentul de confirmare al certificatului digital, alături de documentele justificative (la persoanele juridice), după care apăsaţi pe “Continuă”.

III. În pagina de validare a e-mailului, completaţi codul primit pe adresa de e-mail declarată în formularul de înregistrare şi apăsaţi “Trimite”. Se va afişa pagina cu toate informaţiile completate în formular.

După completarea şi transmiterea cererii de înregistrare în SPV, aceasta va fi verificată de către ANAF, urmând să primiţi pe e-mail un mesaj de aprobare (cu detalii privind activarea contului) sau respingere (cu detalii despre motivul respingerii).

Cum obţin ONLINE şi folosesc în SPV semnătura electronică calificată în CLOUD? Paşii de urmat, în detaliu

Pasul 1. Obţineţi online un certificat digital calificat de semnătură electronică în cloud de AICI.

Pasul 2. Pentru obținerea documentului de confirmare trebuie:

  • să instalați aplicația Paperless vToken (disponibilă doar pentru Windows SO), care aduce certificatul din cloud local pe calculatorul dumneavoastră. Se poate descărca de AICI dacă aveți sistem de operare pe 64 biți, respectiv de AICI dacă aveți sistem de operare pe 32 biți. Aplicația este folosită pentru semnarea documentelor (fără ca acestea să părăsească sistemul local) și pentru autentificarea la un site web ce solicită un astfel de proces (precum ANAF/SPV);
  • să completați și semnați documentul de confirmare local pe calculatorul dumneavoastră, folosind aplicaţia Adobe Reader – vedeţi AICI informaţii suplimentare privind obţinerea documentului de confirmare pentru ANAF în cazul unui certificat calificat de semnătură electronică la distanţă.

Ce reţinem? Cu un singur certificat digital de semnătură electronică calificată certSIGN pe token sau în cloud – pe care îl puteţi obţine de acasă sau de oriunde altundeva, prin identificare video remote – veți putea accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV), depune online declarațiile fiscale pentru un număr nelimitat de companii, verifica online starea declarațiilor depuse şi semna electronic, cu valoare legală, orice alte documente.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii