Obţine 100% online semnătura electronică pentru SPV. Top 5 întrebări şi răspunsuri

De la 1 martie 2022, anumiţi contribuabili care au obligaţia depunerii de documente la ANAF o vor putea face exclusiv online, în Spaţiul Privat Virtual (SPV), cu un certificat calificat de semnătură electronică emis de un furnizor acreditat. Documentele pe hârtie nu vor mai fi luate în considerare.

1. Cui se aplică măsura?

Potrivit comunicatului de presă emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, înregistrarea în SPV devine obligatorie de la 1 martie 2022 pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale. Obligaţia comunicării documentelor către ANAF prin Spaţiul Privat Virtual revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale.

2. De ce am nevoie de semnătură electronică calificată pentru Spaţiul Privat Virtual?

Pentru depunerea documentelor la ANAF – care de pe 1 martie 2022 se va putea realiza doar electronic pentru contribuabilii menţionaţi mai sus – este necesară înregistrarea ca utilizator în SPV. Procesele de înrolare şi depunere a documentelor se pot realiza doar în cazul deţinerii unui certificat calificat de semnătură electronică, emis de un prestator de servicii de încredere calificat.

3. De unde obţin semnătură electronică calificată şi ce tip să aleg – pe token sau la distanţă?

certSIGN, prestator de servicii de încredere calificat acreditat conform cerințelor regulamentului eIDAS şi reglementărilor naţionale, vă pune la dispoziţie certificate digitale calificate de semnătură electronică, pe token sau în cloud, cu valabilitate de 1, 2 sau 3 ani, ambele tipuri putând fi utilizate pentru toate serviciile online ANAF, inclusiv SPV.

Cel mai important de reţinut? Indiferent de mediul de stocare al certificatului digital – dispozitiv criptografic sau în cloud – semnătura electronică calificată certSIGN poate fi obţinută 100% online, prin identificare video la distanţă echivalentă cu prezenţa fizică. Acest proces complet digital poate fi parcurs de oriunde, fără deplasări suplimentare şi hârtii de depus. Sunt necesare doar cartea de identitate valabilă, un dispozitiv cu microfon şi cameră web funcţionale şi un card pentru plata online.

4. Cum obţin ONLINE şi folosesc în SPV semnătura electronică calificată pe TOKEN?

Sunt necesari doar 4 paşi pentru parcurgerea întregului proces, de la zero:

Pasul 1. Obţinerea online a certificatului calificat de semnătură electronica pe TOKEN

Pasul 2. Instalarea aplicației token-uluI FIZIC

Pasul 3. Obţinerea documentului de confirmare

Pasul 4. Înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual

Desigur, dacă deţineţi deja o semnătură electronică calificată pe token, pentru înrolarea în SPV procesul se simplifică şi se rezumă la doar câteva minute concentrate în paşii 3 și 4.

5. Cum obţin ONLINE şi folosesc în SPV semnătura electronică calificată în CLOUD?

Şi în acest caz sunt necesari doar 4 paşi pentru parcurgerea întregului proces, de la zero, diferenţele observându-se doar în cazul primilor doi paşi:

Pasul 1. Obţinerea online a certificatului calificat de semnătură electronica în CLOUD

Pasul 2. Instalarea token-ului VIRTUAL (Paperless vToken)

Pasul 3. Obţinerea documentului de confirmare

Pasul 4. Înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual

Important! Detalierea acestor paşi pentru obţinerea online a certificatului calificat de semnătură electronică – pe token sau în cloud – şi utilizarea în vederea înregistrării în SPV o puteţi găsi în acest articol.

Ce reţinem? Cu un singur certificat digital de semnătură electronică calificată certSIGN pe token sau în cloud – pe care îl puteţi obţine de acasă sau de oriunde altundeva, prin identificare video remote – veți putea accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV), depune online declarațiile fiscale pentru un număr nelimitat de companii, verifica online starea declarațiilor depuse şi semna electronic, cu valoare legală, orice alte documente.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii