Despre identificarea video, pentru achiziţia full online a semnăturii electronice calificate

Atunci când vorbim despre un certificat calificat de semnătură electronică, reglementările naţionale şi europene în materie impun obligativitatea realizării procesului de identificare. Mai exact, pentru a fi siguri că acel certificat este emis unei anumite persoane, trebuie realizată legătura dintre persoana fizică/reală şi cea digitală. Iar această identificare se poate realiza în persoană, cu prezenţa fizică (şi cu inconvenientele evidente date de deplasări, timp pierdut etc.) sau video, online.

Iar dacă tot avem magazinul online certSIGN de transformare digitală din care putem obţine semnătura electronică – fie ea pe token sau în cloud – atunci haideţi să vedem care sunt cele mai importante aspecte de reţinut privind identificarea video auditată şi certificată ca fiind echivalentă cu prezenţa fizică, conform Regulamentului eIDAS, aspecte prezentate de Alina Ghergu, Marketing Manager certSIGN, invitată la Radio Guerrilla în cadrul unei intervenţii speciale.

1. Cum se realizează identificarea persoanei care doreşte un certificat calificat de semnătură electronică în cazul unei achiziţii full online?

“Procesul este foarte simplu şi vreau să menţionez încă o dată că achiziţia este full online. Asta înseamnă o simplificare a procesului care consta înainte în foarte multe hârtii ce trebuiau semnate şi aduse la magazin iar plata se făcea tot acolo. Acum toate aceste lucruri se fac online şi practic poţi obţine certificatul într-un timp foarte scurt.

Referitor la identificarea video, care este asincronă sau neasistată, […] nu îţi trebuie decât o conexiune foarte bună la Internet şi o carte de identitate, dar care să fie în original. Totodată trebuie să fie o singură persoană care să îşi facă identificarea, adică nu poate să fie întreaga familie în spatele tău, prietenii sau o sută de persoane la o petrecere. Pentru că, repet, validarea certificatului se face pentru o singură persoană şi atunci avem nevoie de actul ei de identitate şi de acea persoană care să parcurgă procesul de identificare video.”, a precizat Alina Ghergu.

2. Cât durează procesul de identificare video?

Vorbind strict despre emiterea certificatelor calificate de semnătură electronică, în cazul celor în cloud procesul durează 30 de minute, în timp ce pentru certificatele pe token – chiar dacă procesul de achiziţie este full online şi durează puţin, formalităţile de livrare prin curier a dispozitivului pe care este încărcat certificatul extind perioada de aşteptare cu două zile.

“Revenind la sesiunea de identificare video, aceasta durează mai puţin de un minut şi cred că orice persoană care are la îndemână o conexiune bună la Internet, o carte de identitate şi este singură undeva poate să rezolve acest proces în mai puţin de un minut. Apoi, după ce acceptă toate acordurile de identificare, de GDPR şi urmează paşii pe care îi spune robotul, procesul se încheie în 30 de minute cu tot cu emitere. […] Noi facem identificarea video de trei ani şi practic am înregistrat o experienţă mai bună din partea consumatorilor pentru că evident este un timp pe care ei îl folosesc în alte scopuri decât să meargă până la magazin, să semneze o gramadă de hârtii – olograf, evident – acum totul se întâmplă online.”, a mai punctat colega noastră.

3. Ce situaţii mai speciale pot să apară în procesul de identificare video?

“Ce vreau să menţionez este că există în tot acest proces de identificare şi suport din partea certSIGN. În cazul în care se întâmplă ceva şi clientul nu poate duce până la capăt procesul, imediat intervenim. Dar ca să revenim la ce m-ai întrebat, apropo de lucruri care s-au întâmplat, de reţinut – persoana să aibă o ţinută decentă, pentru că nu putem să ne facem identificarea chiar de oriunde, este o chestie de business şi atunci trebuie să respectăm nişte reguli şi să fim puţin atenţi la lucrul acesta.

Pentru cei care au Mac sau sisteme OS recomandăm Google Chrome, tocmai pentru a evita ca pe versiunile mai vechi să nu funcţioneze aplicaţia.

De asemenea, aplicaţia îţi cere la un moment dat să zâmbeşti şi o problemă cu care ne-am confruntat este că sunt unele persoane cărora le dă eroare pentru că nu zâmbesc. […] Haideţi să încercăm să zâmbim cu toţii din suflet şi să ne gândim la ceva frumos sau ceva fun din viaţa noastră şi atunci cu siguranţă nu vor mai apărea aceste erori.”, a explicat în încheiere Alina Ghergu.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii