Caută
Close this search box.

Din 1 martie, cererile unice pentru subvenţii APIA pot fi depuse cu semnătură electronică

Începând cu anul 2022, fermierii care doresc să beneficieze de subvenţiile APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) pot depune online cererile unice de plată, cu semnătură electronică.

Depunerea documentelor cu semnătură electronică se poate face în perioada 1 martie – 16 mai 2022, prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), fără a mai fi necesară prezentarea la centrele județene/locale APIA.

De ce semnătură electronică pentru cererile unice APIA?

Odată cu introducerea posibilităţii semnării electronice a cererilor unice pentru subvenţii APIA, solicitanţii scapă de deplasările la centrele instituţiei în vederea depunerii documentelor.

Iar timpul câştigat se dublează dacă luăm în calcul faptul că semnătura electronică calificată poate fi obţinută – la rândul ei – online, fără drumuri inutile! certSIGN pune la dispoziţie atât semnătură electronică cu token, cât şi la distanţă (în cloud) ce poate fi utilizată de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv, inclusiv cele mobile. Ambele au valoare legală şi, cel mai important, pot fi obţinute de acasă prin procese certificate de identificare video online echivalente cu prezenţa fizică.

În plus, validitatea semnăturii electronice calificate se verifică extrem de uşor iar în cazul acesteia există garanţia că identitatea electronică a semnatarului este aceeaşi cu identitatea fizică reală şi semnătura electronică creată are aceeaşi valoare ca semnătura olografă a celui care semnează.

Mai multe detalii despre obţinerea semnăturii electronice calificate certSIGN – ce poate fi utilizată nu doar în această situaţie, ci şi în relaţia cu alte instituţii ale statului (ANAF, CNAS, SICAP, ONRC etc.) ori pentru semnarea cu valoare legală a oricăr altor documente – puteţi afla de aici.

Precizările APIA

Potrivit unui comunicat de presă APIA, din acest an fermierii pot semna cererile unice pentru subvenţii folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic.

Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Instituţia mai subliniază, în cadrul informării emise, ca solicitanţii să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest