Q&A: Semnătura electronică în industria medicală şi farma. Dă valoare juridică semnăturii electronice (ep.12)

Despre semnătura electronică calificată în industria medicală şi farmaceutică am mai discutat, însă a venit momentul să răspundem punctual la câteva întrebări relevante pe subiect, care ne vor ajuta să înţelegem anumite scenarii particulare. Iar răspunsurile vin de la Andrei Sârbu, Manager Clienţi certSIGN, invitat la Radio Guerrilla pentru o nouă intervenţie în cadrul campaniei “Dă valoare juridică semnăturii electronice”.

1. Care este la ora actuală nivelul de adopţie a semnăturii electronice calificate în industria medicală şi farmaceutică?

Un prim aspect de reţinut aici este faptul că în cazul industriei medicale şi farmaceutice vorbim despre spitale publice şi private, clinici medicale private, medici de familie, lanţuri de farmacii şi farmacişti, producători şi distribuitori de medicamente. Iar în ultimii aproximativ 10 ani de zile toate aceste categorii au devenit familiarizate cu semnătura electronică calificată, pe fundalul reglementărilor legislative care au dus la implementarea acestei soluţii în industrie. Mai exact, vorbim despre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în relaţia cu care specialiştii din domeniu au diverse obligaţii precum raportarea anumitor activităţi, autentificarea în sistemele şi platformele informatice puse la dispoziţie de CNAS – scenarii de utilizare care implică semnătura electronică calificată.

La ora actuală, portofoliul certSIGN include multiple proiecte de digitalizare a proceselor în cazul entităţilor din industria medicală şi farmaceutică, iar un exemplu relevant aici îl constituie analizele sau buletinele pentru medicina muncii. Cum funcţionează, mai exact? În cazul unei companii mari, cu departamentul de Resurse Umane localizat la sediul central dintr-un anumit oraş (ex. Bucureşti), soluţiile de semnătură electronică calificată se dovedesc extrem de utile în procesul de angajare la un punct de lucru din ţară. Cu ajutorul acestora, viitorul angajat poate obţine mult mai uşor şi rapid documentaţia medicală pe care o anumită clinică şi un anumit medic o semnează utilizând certificatul calificat de semnătură electronică.

Desigur, posibilităţile de utilizare ale semnăturii electronice în această industrie nu trebuie să se limiteze la situaţiile în care intervine obligativitatea prin lege, în interacţiunile cu instituţiile statului. Un bun exemplu aici ar consta în contractele comerciale pe care o clinică privată sau un lanţ de farmacii ar putea să le digitalizeze, luând în calcul că deja deţin o semnătură electronică calificată iar în acest caz nu mai vorbim de costuri adiţionale, ci de reduceri de costuri, timp câştigat şi procese eficientizate.

2. Un farmacist care deţine deja o semnătură electronică calificată o poate utiliza pe aceasta şi la un alt angajator din domeniu, în momentul schimbării locului de muncă?

O semnătură electronică calificată întotdeauna este nominală, respectiv este emisă pe numele unei persoane fizice, iar această persoană fizică poate avea anumite calităţi – de la dreptul de a profesa în industria medicală şi farmaceutică, până la dreptul de a reprezenta anumite organizaţii, instituţii etc. din domeniu. În cazul deţinerii unei semnături electronice calificate, aceasta poate fi utilizată în orice relaţie, condiţiile în cazul de faţă fiind ca:

  • la momentul schimbării locului de muncă să se urmeze paşii de înregistrare a certificatului de semnătură electronică la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru noul angajator;
  • certificatul calificat de semnătură electronică să fie valabil.

3. Reprezentantul unei companii de distribuţie medicamente, care foloseşte semnătura electronică pentru raportarea stocurilor, o poate utiliza pe aceasta şi în cazul contractelor comerciale/actelor adiţionale încheiate cu clienţii?

Dacă persoana în cauză, titularul certificatului, are dreptul de a reprezenta compania (reprezentant legal ori administrator), atunci fără nicio problemă aceasta poate utiliza semnătura electronică calificată deţinută inclusiv în vederea semnării contractelor comerciale ori actelor adiţionale. Având deja o semnătură calificată, utilizată în relaţie cu CNAS, practic persoana în cauză poate semna orice alt tip de document, cu valoare juridică echivalentă semnăturii olografe.

4. Semnăturile electronice în cloud pot fi utilizate în industria medicală şi farmaceutică?

La ora actuală, tendinţa în industria medicală şi farmaceutică este de a utiliza semnătura electronică cu certificate calificate pe dispozitive criptografice tip token. certSIGN pune la dispoziţie şi varianta semnăturii electronice calificate în cloud, având aceeaşi valoare din punct de vedere juridic ca semnătura olografă.

Ce trebuie reţinut aici este că, în prealabil, trebuie luate în calcul operaţiunile efective, respectiv contextul care implică utilizarea semnăturii electronice – avem situaţii în care trebuie semnate exclusiv documente în vederea transmiterii raportărilor către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi alte operaţiuni în care certificatul calificat de semnătură electronică este utilizat pentru autentificarea în anumite platforme puse la dispoziţie de CNAS. Dar pentru ambele variante avem la îndemână în momentul de faţă soluţiile tehnice, fiind necesară doar o discuţie cu specialiştii certSIGN pentru alegerea celei mai bune alternative în vederea trecerii de la semnătura electronică pe token la cea în cloud!

Ai ratat prima intervenţie pe acest subiect? Citeşte acest articol dedicat sau ascultă înregistrarea:

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii