Aruncăm o privire în detaliu tot asupra semnăturii electronice calificate, dar de această dată în cazul industriei de utilităţi. Şi cum altfel să înţelegem mai bine particularităţile şi scenariile de utilizate, dacă nu prin răspunsuri la întrebări punctuale venite din partea publicului, răspunsuri oferite de Cosmin Nae, Manager Clienţi certSIGN, invitat la Radio Guerrilla pentru o nouă intervenţie în cadrul campaniei “Dă valoare juridică semnăturii electronice”.
1. Diverşi furnizori de utilităţi folosesc dispozitive tip PAD-uri utilizate pentru semnare, cu ajutorul unui stilou digital – ce tip de semnătură electronică este aceasta şi cât de bună este?
Există, într-adevăr, mai multe opţiuni de a semna documentele în relaţia cu un furnizor de utilităţi, iar practica ne arată că procesele de semnare au loc în momentul de faţă atât fizic, cât şi electronic. Printre aceste opţiuni se numără şi posibilitatea de semnare pe dispozitive tip PAD, însă această modalitate este întâlnită în principal în cazul clienţilor existenţi ce au deja semnat în prealabil un contract fie olograf, fie digital cu o semnătură electronică calificată. Practic, se ia în calcul parcurgerea în prealabil a procesului de identificare.
Un alt aspect important de reţinut privind această modalitate de semnare constă în faptul că se aplică în general în cazul unor contracte cu sume mici sau când procesul de semnare are loc faţă în faţă cu un agent al respectivei companii. Mai exact, pentru a diminua riscurile în cazurile unui litigiu, procesul de semnare este dublat de această interacţiune faţă în faţă cu clienţii, astfel încât să existe cât mai multe dovezi cu privire la identitatea semnatarului. Diferenţa faţă de semnătura electronică calificată constă în faptul că, în cazul acesteia, este verificată identitatea, respectiv datele personale ale acelui semnatar. În concluzie, acest tip de semnătură pe dispozitive PAD este aproape imposibil de implementat atunci când clientul nu se află faţă în faţă, ci într-o altă locaţie faţă de cea a furnizorului.
Provocarea întâmpinată în acest context este cum pot companiile din domeniu semna cu noii clienţi – cu valoare legală, bineînţeles – respectiv cum pot aduce clienţi noi în vederea dezvoltării businessului. În cazul acesta mergem mai departe la semnătura electronică calificată, iar implementarea acestei soluţii aduce un raport cost-beneficiu în favoarea beneficiilor pe termen scurt, mediu şi lung. Practic, indiferent că vorbim despre semnare pe hârtie sau pe un astfel de dispozitiv tip PAD, tot devine necesară o deplasare şi întâlnirea cu persoana în cauză, semnătură electronică calificată scutindu-ne de acest drum, de această prezenţă fizică.
2. Există modalităţi de semnare deja implementate de certSIGN în domeniul utilităţilor, ce nu au la bază un Pen Pad?
certSIGN a implementat multe astfel de proiecte inclusiv în zona companiilor de utilităţi, un exemplu relevant constând în cazul unei companii de apă unde se semnează electronic calificat contractele în relaţia cu clienţii. Desigur, nu vorbim despre semnarea pe dispozitive tip PAD, furnizorul în cauză având o soluţie de onboarding unde certSIGN a integrat serviciile proprii şi prin intermediul căreia clientul interacţionează cu compania de utilităţi pentru semnarea contractelor cu valoare legală, fără deplasări suplimentare în agenţii.
3. Cum poate şti o companie din zona de utilităţi dacă poate implementa semnătura electronică calificată şi dacă dispune de resursele necesare pentru aceasta?
Soluţiile noastre se integrează cu oricare altele existente în infrastructura unei companii iar în cazul în care lipsesc anumite sisteme necesare, certSIGN poate veni cu acestea. De exemplu, în cazul companiei menţionate mai sus, integrarea soluţiei de semnare electronică a fost realizată direct în portalul de relaţii cu clienţii, iar toate aceste demersuri pot fi făcute electronic. Concluzia? Soluţii există şi sunt mai simple decât ne-am aştepta, este necesară doar o deschidere către semnarea documentelor cu valoare legală cu ajutorul certificatelor calificate de semnătură electronică.
Ai ratat prima intervenţie pe acest subiect? Citeşte acest articol dedicat sau ascultă înregistrarea: