Semnătura electronică calificată este pe cât de utilă, pe atât de necesară în procesele inevitabile de digitalizare, inclusiv pentru industria utilităţilor, respectiv cea de petrol şi gaze. Despre particularităţile utilizării certificatului calificat de semnătură electronică în aceste domenii aflăm mai multe de la Cosmin Nae, Manager Clienţi certSIGN, invitat la Radio Guerrilla pentru o nouă intervenţie în cadrul campaniei “Dă valoare juridică semnăturii electronice”.
Este folosită semnătura electronică în industria utilităţilor şi cea de petrol şi gaze?
Da, semnătura electronică calificată este folosită (şi extrem de folositoare) inclusiv în aceste industrii, fluxul predominant de utilizare realizându-se dinspre companie înspre client. Vorbim în acest context despre semnarea electronică a facturilor, avizelor, notificărilor şi multor altor documente. În cazul facturilor de exemplu, prin semnarea electronică a acestora cu un certificat calificat, clientul este asigurat că respectivul document este unul autentic. Primind o factură semnată electronic, utilizatorul poate vedea exact faptul că a fost emisă de compania respectivă iar în cazul în care apar modificări pe document, semnătura electronică calificată asigură şi integritatea acestuia – mai concret, se poate vedea exact dacă au fost realizate sau nu modificări ulterioare semnării electronice.
Însă acestea nu sunt singurele posibilităţi de utilizare ale semnăturii electronice calificate în rândul companiilor din zona de utilităţi, petrol şi gaze, soluţia putând fi cu succes folosită şi pentru procesele interne:
“O să îţi dau un exemplu de un proiect pe care l-am implementat cu o companie din această industrie, o companie foarte mare, care deţine aproximativ 6.500 de angajaţi – ei au înţeles foarte bine beneficiul utilizării acestui mecanism de semnare şi cât de eficienţi pot deveni. Am implementat semnătura electronică, ei semnând documentele atât cu angajaţii existenţi, cât şi cu cei noi. […] şi acesta nu a fost singurul beneficiu. Proiectul a început undeva înainte de pandemie iar din punctul acesta de vedere ei au fost pregătiţi şi au putut să-şi desfăşoare business-ul fără să aibă probleme. Ulterior, bineînţeles, am extins utilizarea semnăturii electronice şi în alte zone, în momentul de faţă ei semnând electronic şi alte documente interne.”, a punctat Cosmin Nae.
În cazul în care o persoană deţine o semnătura electronică, poate aceasta semna documente cu o companie din industria utilităţilor şi cea de petrol şi gaze?
“Poţi semna dar din păcate în acest moment nu sunt foarte multe companii cu care să poţi face lucrul acesta, pentru că aici trebuie şi o pregătire prealabilă astfel încât compania să poată primi documente semnate electronic şi să aibă procesele definite şi pentru online. […]
Pe măsură ce lucrurile avansează şi reuşeşti să semnezi electronic, o extinzi în cadrul companiei către mai multe zone, reuşind să îţi măreşti portofoliul de clienţi, să reduci costurile cu manipularea, transmiterea şi păstrarea hârtiei şi bineînţeles reuşeşti să ai toată informaţia în mediul electronic, pentru că semnătura electronică calificată are valoare legală şi nu trebuie să te mai încarci cu documente fizice.”, a precizat colegul nostru.
Care sunt provocările?
“Principala noastră provocare cu care ne confruntăm în rândul clienţilor este rezistenţa aceasta a oamenilor la schimbare şi faptul că trec dintr-un mediul fizic – practic nu mai au hârtia pe care o simt la mână – într-un mediu electronic.”, a subliniat Cosmin Nae.
La acest aspect se mai adaugă şi reticenţele ce ţin de partea juridică şi cea tehnică. Pe parte juridică, trebuie reţinut faptul că semnătura electronică calificată este singura care are implicit efectul juridic echivalent al unei semnături olografe, potrivit Regulamentului UE eIDAS nr. 910 /2014, iar certSIGN este Prestator de servicii de încredere calificat la nivel european, înscris în European Trusted List cu o serie de soluţii conforme cu legislația europeană, printre care şi semnătura electronică calificată.
Referitor la reticenţă în ceea ce priveşte capabilitatea tehnică de a duce la bun sfârşit un astfel de proiect, lucrurile sunt mai simple decât par – desigur, deţinem propriile soluţii, însă certSIGN dispune şi de posibilitatea de a integra serviciile în platformele pe care utilizatorii le au, le utilizează deja şi sunt familiarizaţi cu ele.
Află mai multe despre semnătura electronică şi în aceste domenii:
financiar-bancar, retail, profesii liberale, medical & farma!