Caută
Close this search box.

Reguli pentru copii, în ceea ce privește navigarea pe internet

Roxana Lincan, Cybersecurity Account Manager certSIGN a amintit în cadrul intervenției la Radio Guerrilla câteva reguli importante pe care părinții să le cunoască, în primul rând, și pe care aceștia ar trebui să le explice copiilor pe înțelesul lor, pentru ca cei mici să fie protejați în mediul online.

Cum trebuie să ne purtăm în mediul online?

”În primul rând datele personale trebuie să rămână private și asta înseamnă că nu ne dăm numele, adresa de acasă, numărul de telefon, numele școlii la care învățăm sau date ale persoanelor din cercul nostru. Un alt punct important ar fi să fim foarte atenți la ce postăm, pentru că odată ajuns în internet acolo rămâne și poate fi preluat de către oricine, iar atunci când îți dai seama că ceva este în neregulă cu o postare sau un mesaj privat, este important să existe un adult de încredere căruia copilul să i se adreseze. O regulă de bun simț care se aplică și în viața de zi cu zi este să îi tratăm pe ceilalți așa cum am vrea să fim tratați.”, a punctat Roxana Lincan.

Ce sfaturi le-ar fi de folos părinților pentru a-i educa pe copii în utilizarea internetului?

Potrivit unui studiu de specialitate, copiii petrec foarte mult timp în fața ecranelor, expunându-se astfel pericolelor din online.

”Aș începe în primul rând cu niște studii, care spun că 73% dintre adolescenți nu își pot imagina viața fără smartphone. 44% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani sunt constant online, preferând aplicațiile de social media, entertainment. 40% dintre copii furnizează în online informații sensibile, inclusiv adresa de acasă. O treime dintre tineri mint atunci când își dau vârsta în mediul online, de obicei comunică o vârstă mai mare. 37% dintre copii au experimentat pericole în mediul online, cyberbullying, conținut nepotrivit.

Având în vedere aceste date, părinții ar trebui să le inspire mai degrabă încredere și împreună cu copiii ar putea să întocmească o listă de reguli pe care să o urmărească, care ar putea suna în felul următor: știu ce ar trebui să fac dacă cineva mă va face să mă simt în pericol; știu ce informații ar trebui să furnizez online și ce am voie să furnizez offline; știu că ar trebui să vorbesc doar cu prietenii și nu cu persoane necunoscute; știu cum să verific că un site este real sau nu (textul trebuie să nu conțină greșeli, de exemplu); știu cum să îmi construiesc parole puternice și să folosesc autentificarea cu doi factori pentru un dispozitiv mobil; știu că trebuie să am acordul unui părinte pentru a inițializa o plată online. Copiii vor greși, iar părinții ar trebui să îi ajute să repare greșelile sau să nu le mai repete, dacă acestea nu se pot repara.” , a menționat colega noastră.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest