Caută
Close this search box.

România, locul I la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC) 2019

Reprezentativa României s-a clasat pe locul I la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC) 2019, podiumul fiind completat de Italia (locul II) şi Austria (locul III). Cea de-a şasea ediţie ECSC, organizată în premieră de ţara noastră, a reunit echipe din 20 de state, formate din tineri elevi şi studenţi pasionaţi de cyber security care s-au luptat pentru marele trofeu. 

România a fost prezentă la European Cyber Security Challenge 2019 cu un lot format din 10 tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, selectaţi din peste 300 de potenţiali competitori: Robert Vulpe (căpitan), Florian-Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Ţop, Tudor Moga şi Mihai Cioată.

Lista ţărilor înscrise în competiţia desfăşurată la Bucureşti, în perioada 9-11 octombrie, a fost completată de Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Spania, Portugalia şi Marea Britanie.

Clasamentul final a rezultat în urma parcurgerii de către participanţi a testelor din domenii precum securitate web, criptografie, inginerie inversă şi investigaţii, programare, securitate Linux / windows / macOS, securitate dispozitive mobile şi IoT.

ECSC, eveniment susţinut la inițiativa Agenției Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), este o competiţie în cadrul căreia ţara noastră s-a impus şi în ediţiile precedente. Astfel, România a reuşit să obţină titlul de vicecampioană în 2016 şi 2017 iar în 2015 şi 2016 a fost desemnată de juriu ca având cea mai bună expunere a modului în care a rezolvat sarcinile din concurs. 

ECSC 2019 a fost organizat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), CERT-RO şi ANSSI, în parteneriat cu Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, Microsoft, Palo Alto Networks, eMag, Clico şi Cybertas, şi cu sprijinul partenerilor media AGERPRES şi Digi24.

În organizarea ediţiei din acest an a Campionatului European de Securitate Cibernetică un rol deosebit l-au avut şi companiile româneşti din domeniul cyber security – certSIGN şi Bit Sentinel – implicate activ în buna desfăşurare a evenimentului. Cu o experienţă de peste 12 ani în dezvoltarea de soluții de securitate cibernetică, certSIGN – împreună cu Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti – a sprijinit lotul României în vederea participării la ECSC 2019 prin implicarea în etapele de preselecţie, susţinerea unor sesiuni de training în criptografie în cadrul bootcamp-ului de nouă zile încheiat la sfârşitul lunii septembrie şi realizarea testelor propuse spre rezolvare participanţilor în etapa finală. 

Cea de-a şaptea ediţie ECSC va avea loc în 2020 la Viena, unde sperăm ca reprezentativa României să se impună din nou!

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest