Semnătura electronică calificată, obligatorie şi în relaţiile vamale

Pe fundalul modernizării sistemelor informatice, Autoritatea Vamală Română (AVR) atrage atenţia asupra necesităţii obţinerii unui certificat digital calificat de semnătură electronică în cazul declaranților, reprezentanților, respectiv titularilor de tranzit care vor depune declaraţiile vamale în format electronic. Măsura, menţionată într-o informare recentă a instituţiei, are la bază reglementările OUG nr. 38/2020 din 30 martie 2020, privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice.

“În acest scop, pentru a respecta principiile digitalizării şi pentru a urma standardele de securitate, vă aducem la cunoștință faptul că declarațiile se vor transmite în noile sisteme de declarare semnate cu semnătură electronică.

Pentru ca formalitățile vamale prin birourile vamale stabilite în România să se desfășoare prin mijloace electronice în deplină siguranță și în condiții de legalitate, este necesar ca operatorii economici – declaranți/ reprezentanți/titulari de tranzit – să procedeze la achiziționarea de certificate digitale calificate.”, precizează Autoritatea Vamală Română.

Potrivit avocatnet.ro, companiile vor depune online documentaţia aferentă operațiunilor de import-export cu o semnătură electronică calificată, cel mai probabil din ianuarie 2024, preconizându-se încheierea procesului de modernizare a sistemelor vamale cel târziu până la finalul anului curent.

Cum obţin semnătura electronică calificată?

certSIGN, prestator de servicii de încredere calificat acreditat conform cerințelor regulamentului eIDAS şi reglementărilor naţionale, vă pune la dispoziţie certificate digitale calificate de semnătură electronică, pe token sau în cloud, cu valabilitate de 1, 2 sau 3 ani.

Indiferent de mediul de stocare al certificatului digital, semnătura electronică calificată certSIGN poate fi obţinută 100% online, prin identificare video la distanţă, echivalentă cu prezenţa fizică. Acest proces complet digital poate fi parcurs de oriunde, fără deplasări suplimentare şi hârtii de depus. Sunt necesare doar cartea de identitate valabilă, un dispozitiv cu o cameră web funcţională şi un card pentru plata online.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii