Semnătura electronică – pasul esențial către digitalizare. Studiu IDC & certSIGN

Aproximativ două treimi dintre companiile românești medii și mari  investesc în strategii și inițiative de digitalizare, reiese dintr-un studiu realizat de IDC cu sprijinul certSIGN, care analizează impactul digitalizării asupra mediului de business privat și identifică principalele tehnologii care conduc companiile către un business digital. 

Potrivit studiului, majoritatea companiilor consideră că digitalizarea, sub forma noilor tehnologii (servicii în cloud, big data, business analytics, mobilitate etc) reprezintă principalul factor ce poate contribui la creșterea eficienței activității. Astfel, cele mai importante beneficii identificate sunt: reducerea costurilor operaționale (47% dintre respondenți), eficiență crescută a angajaților prin acces rapid la informații și eliminarea activităților redundante (55% dintre respondenți), optimizarea proceselor și eficiență operațională crescută (54% dintre respondenți) și  îmbunătățirea experienței clienților prin reducerea timpului de răspuns și adoptarea unei comunicări multi-channel (47% dintre respondenți).

Provocări și soluții 

Una dintre provocările căreia companiile trebuie să îi facă față este trecerea de la utilizarea documentelor printate în procesele de business la utilizarea documentelor electronice. O cerință vitală a unui business este utilizarea semnăturilor pe documente pentru a le da valoare legală. În mod tradițional, semnăturile olografe sunt asociate cu validarea unei intenții și garantează acceptarea unui document de către părțile semnatare. În ultimii ani, tendința este ca aceste elemente de încredere și recunoaștere să fie transferate în mediul digital. 

certSIGN, furnizor de servicii de încredere în conformitate cu Regulamentul European 910/2014 (eIDAS), este promotorul utilizării semnăturii electronice în mediul de business în România și una dintre puținele companii din Europa care oferă semnătură electronică calificată la distanță certificată QSCD (Qualified Signature and Seal Creation Device), în conformitate cu eIDAS. Prin utilizarea sistemul Paperless de semnătură electronică calificată la distanță al certSIGN, orice document poate fi semnat electronic la distanţă, cu valoare legală, fără token, fără instalarea unor drivere speciale datorită stocării securizate a certificatului digital pe serverele certSIGN, de pe orice dispozitiv (inclusiv smartphone sau tabletă), de oriunde şi oricând. Procesarea/stocarea sigură a datelor și protecția avansată a datelor împotriva atacurilor cibernetice este garantată de certificarea QSCD a certSIGN.  

Conform studiului IDC despre utilizarea documentelor printate și trenduri de digitalizare, în 2018 aproximativ 60% dintre procesele unei companii se desfășurau pe suport de hârtie, în timp ce în 2019 procentul acestora scăzut la 50%. Scăderea este îmbucurătoare și indică că documentele electronice vor înlocui treptat documentele printate, în special în domenii care au adoptat deja trenduri de digitalizare precum HR, marketing, instituții financiare, în timp ce tehnologiile mobile care depășesc limitele fizice ale biroului și soluțiile în cloud vor completa tabloul unui business digital. 

Pentru companiile care furnizează soluții B2B sau B2C, semnătura electronică la distanță poate deveni un standard de business, cu atât mai mult cu cât legislația europeană susține utilizarea semnăturii electronice între statele membre, iar Comisia Europeană plasează serviciile de încredere,  prin care se numără și semnătura electronică calificată și la distanță, ca fiind motorul pentru dezvoltarea unei piețe digitale unice la nivel european. 

DESCARCĂ STUDIUL

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii