Semnează electronic documentele pentru obţinerea de fonduri europene

Încă din 2016, persoanele fizice şi companiile din România care doresc să obţină fonduri europene pentru dezvoltarea businessurilor au la dispoziţie sistemul informatic MySMIS, depunerea documentaţiei cererilor de finanţare putându-se realiza doar prin deţinerea unui certificat calificat de semnătură electronică emis de un prestator calificat de servicii de încredere, precum certSIGN.

Câteva informaţii de bază

Concret, cei care doresc să depună proiecte de finanțare prin fonduri europene nerambursabile trebuie să îşi creeze un cont de utilizator iar mai apoi să se conecteze în aplicaţia MySMIS, unde completează  cererea de finanţare şi anexează documentele suport. După generarea cererii de finanțare cu toate datele introduse în format .pdf, se semnează electronic cu un certificat calificat de semnătură electronică, se încarcă în sistem şi este trimisă către autoritatea responsabilă.

IMPORTANT! Certificatul calificat de semnătură electronică, emis de un prestator de servicii de încredere din România, este obligatoriu atât pentru înregistrarea în sistem, cât şi pentru semnarea cererii de finanţare şi a celorlalte documente oficiale. În acest fel se asigură autenticitatea, integritatea și non-repudierea documentelor.

Desigur, să nu uităm că, odată achiziţionat certificatul calificat, semnătura electronică poate fi utilizată mai nou şi în partea  de derulare a proiectelor câştigate pentru semnarea electronică a contractelor de finanţare și derularea proiectului. Dar şi în multiple alte scenarii – de la  relaţia cu alte instituţii ale statului (ANAF, CNAS, ONRC, SICAP, ITM etc.), până la fluxurile de business (semnarea electronică a contractelor cu partenerii de afaceri, a documentelor de HR etc.) . 

Q&A. Semnătura electronică şi accesarea fondurilor europene nerambursabile prin MySMIS

1. Cine are nevoie de certificat calificat pentru înregistrarea în MySMIS?

Certificatul calificat este obligatoriu în cazul reprezentantului legal (sau împuternicitului) al unei persoane juridice care dorește să depună o cerere de finanțare. Înscriere în sistem se poate realiza numai în baza acestui certificat.

2. Documentele solicitate în anumite etape ale unui proiect (depunere, contractare, implementare, post-implementare) pot fi semnate şi pe hârtie sau este obligatorie semnătura electronică?

Chiar dacă unele documente vor fi semnate în format fizic, pe hârtie, în momentul încărcării acestora în sistem este obligatorie contrasemnarea lor  cu semnatura electronică de către reprezentantul legal/împuternicit, deţinătorul de cont în MySMIS.

3. Documentele ataşate la cererea de finanţare (bilanţ, statut, plan de afaceri etc.) trebuie semnate electronic pe fiecare pagină?

Este suficientă aplicarea unei singure semnături electronice pe un document digital, de către reprezentantul legal/împuternicit.

Sursa: fonduri-ue.ro

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


    * campuri obligatorii