Stadiul implementării Serviciului electronic pentru păstrarea și garantarea pe termen lung a semnăturilor electronice

certSIGN, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Unitatea Militară 02648 – Academia Tehnică Militară derulează, din luna iulie 2020, proiectul ”Serviciu electronic pentru păstrarea și garantarea pe termen lung a semnăturilor electronice (LTPS)”.

Obiectivul proiectului constă în inovarea bazată pe cercetare-dezvoltare în vederea creării unui nou serviciu electronic pentru păstrarea și garantarea pe termen lung a semnăturilor electronice.

certSIGN își va extinde astfel gama de produse digitale pe care le furnizează, adaugând la serviciile de semnătură electronică calificată și semnătură electronică la distanță, identitate digitală, arhivare electronică și LTPS (mecanism prin care, pe termen lung, se poate deschide și valida orice document semnat electronic).

În acest moment proiectul se află la activitatea de Detaliere cerințe și dezvoltare experimentală care se va finaliza sfârșitul acestui an.

Împreună cu partenerii noștri, Unitatea Militată 02648 – AcademiaTehnică Militară, au fost deja efectuate:

 • Studiile privind nivelul tehnologic actual, etapă în care au fost realizate 3 studii de tip State of the Art:
 1. Studiu privind stadiul de dezvoltare tehnologică a serviciilor de validare și păstrare a semnăturilor electronice
 2. Studiu privind tehnologiile și implementările mecanismelor tehnice de păstrare și garantare pe termen lung a semnăturilor electronice
 3. Studiu privind posibilitățile de utilizare a tehnologiei blockchain în contextul unui serviciu de păstrare și garantare pe termen lung a semnăturilor electronice
 • Business case-uri, arhitectură și cerințe – etapă în care am realizat analiza de business și arhitectura sistemului, din care au rezultat:
 1. Business case definite privind validarea si pastrarea pe termen lung a semnaturilor electronice
 2. Specificația cerințelor de sistem
 3. Arhitectura sistemului LTPS

De asemenea, au fost scrise materiale care au apărut în spațiul public și am participat la evenimente naționale și internaționale unde am susținut importanța serviciului de validare pe termen lung a semnăturilor, precum:

 • Bucharest Tech Week – eveniment internațional
 • Cluj Innovation Days – conferință internațională
 • Comunicații Mobile&Telecom TV– Hub-ul Cyber al UE – conferință națională
 • Fast Forward – Organizațiile Viitorului – eveniment național

În momentul de față s-a început detalierea cerințelor componentelor sistemului LTPS urmând ca etapa de Dezvoltare a prototipului să înceapă în noiembrie 2021.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest

Te sunăm noi!

Îţi mulţumim pentru că vrei să intri în contact cu noi!

.


  * campuri obligatorii