Caută
Close this search box.

Aladdin. Instalarea dispozitivului pe MacOS

Ce trebuie să rețineți despre dispozitivul Aladdin?

  • Nu este un stick de memorie.
  • Este un dispozitiv criptografic (token) care poate stoca doar certificatul digital și cheile acestuia.
  • Este protejat de un cod PIN. Acest cod este tipărit pe scrisoarea pe care ați primit-o de la certSIGN (vedeți exemplu aici).
  • Rețineți codul PIN și nu îl comunicați altor persoane!
  • Dispozitivul se blochează dacă introduceți succesiv 15 coduri PIN greșite. Pentru a-l debloca, urmați pașii descriși în capitolul Deblocarea dispozitivului.
  • Nu ștergeți niciun obiect de pe token! Ștergând certificatul sau cheile acestuia, veți fi nevoit/ă să cumpărați un nou certificat.

Instalarea dispozitivului Aladdin

1.1. Pentru MAC Ventura și Monterey, descărcați aplicația SafeNet Authentication Client 10.8 de aici.
1.2. Pentru MAC Catalina și Big Sur, descărcați aplicația SafeNet Authentication Client 10.2.111 de aici.
1.3. Pentru MAC Mojave și High Sierra, descărcați aplicația SafeNet Authentication Client 10.2.97 de aici.
1.4. Pentru MAC Sierra și mai vechi, descărcați aplicația SafeNet Authentication Client 10.2.90 de aici.
2. După instalarea aplicației dispozitivului, restartați calculatorul pentru o funcționare corectă.

Atenție!

1. Nu se recomandă să împerecheați tokenul cu key chainul sistemului dumneavoastră de operare.

2. Mac OS introduce tokenul în stand by după o perioadă de nefolosire. În situația în care lăsați tokenul conectat mult timp, la reluarea activității cu tokenul trebuie să închideți aplicațiile în care îl folosiți (Adobe Reader sau browser-ul), să scoateți tokenul și să redeschideți aplicațiile dorite.

3. Dacă folosiți tokenul cu librăria configurată în Adobe Reader, se recomandă ca după ce ați terminat de semnat în Adobe Reader să închideți cu Quit aplicația Adobe Reader și abia după aceea să scoateți tokenul din calculator.

În cazul în care ați avut o aplicație instalata anterior, trebuie să dezinstalați versiunea respectivă (din Uninstall, nu din Move to trash) și apoi să instalați versiunea aferentă versiunii de MACOS deținute. Dezinstalarea și instalarea se fac cu tokenul scos din calculator. Se recomandă restart după fiecare.

Versiuni anterioare pentru aplicația SafeNet Authentication Client:

Informaţii suplimentare

Utilizarea certificatului la semnare în Adobe Reader
Pe versiunile de MAC OS Big Sur, Catalina și Mojave, pentru semnarea documentelor pdf în Adobe Reader este suficient să setați CAdES ca Default Signature Format. Setarea se face pe calea Acrobat Reader-> Preferences -> Signatures -> Creation & Appearance -> Default Signature Format

În cazul în care nici după restart nu apare certificatul la semnare în Adobe Reader, trebuie configurată librăria tokenului în această aplicație. Pentru configurare urmați pașii:

  1. Accesați succesiv Acrobat Reader-> Preferences -> Signatures -> Identities & Trusted certificates-> More… -> Digital IDs -> PKCS#11 Modules and Tokens -> Attach Module și copiați librăria tokenului: /usr/local/lib/libeTPkcs11.dylib.
  2. După atașarea librăriei selectați pozitia SafeNet eToken PKCS#11 apărută sub PKCS#11 Modules and Tokens, apăsați butonul Login (din panoul din dreapta) și introduceți PIN-ul (parola) tokenului.
  3. Selectati labelul (denumirea) tokenului din panoul din stânga, apoi certificatul (aflat în perioada de valabilitate) apărut în panoul din dreapta și alegeți Usage Options -> Use for Signing.
  4. Închideți aplicația Adobe Acrobat Reader DC cu Quit (Terminare) din Dock.
Utilizarea certificatului la autentificare în Mozilla Firefox
Pentru autentificarea din Mozilla, trebuie să configurați librăria tokenului aflată in locația /usr/local/lib/libeTPkcs11.dylib accesând succesiv Tools -> Privacy & Security -> Certificates -> Security Devices.