Tot ce nu stiai despre semnatura ta electronica

1. Ce acoperire legala au documentele semnate electronic?

Documentele semnate electronic au aceeasi valoare legala pe care o au documentele pe hartie semnate si stampilate. Mai mult decat atat, fiind vorba de un document semnat electronic cu un certificat digital, sunt mult mai dificil de falsificat decat o stampila sau o semnatura de mana.

Mai multe detalii despre efectele juridice ale semnaturii electronice gasesti in art. 25 din Regulamentul eIDAS privind identificarea electronica si serviciile de incredere, dar si in legea semnaturii electronice

2. Ce tipuri de documente electronice pot semna electronic?

Orice tip de document electronic. De la contracte, facturi fiscale, declaratii fiscale, raportari si bilanturi contabile pana la fotografii digitale.

3. De ce au ales companiile internationale sa foloseasca semnatura electronica?

Pentru ca utilizarea documentelor electronice este mai ieftina, mai rapida si mai eficienta. Marile companii internationale, dar si cele medii au inteles ca o mare parte a intarzierilor in procesul decizional se datoreaza aprobarii cererilor interne, a notelor de intrare etc. De asemenea toate aceste "hartii" sunt si purtatoare de costuri. Cu semnatura electronica, timpul pierdut se reduce cu 99%, iar costurile cu 40%.

4. Cat de sigura este semnatura electronica fata de cea de mana?

Semnatura electronica este chiar mai sigura decat cea de mana. Aceasta utilizeaza 2 elemente de securitate: token-ul si codul PIN al acestuia si nu poate fi falsificata.

5. Exista mai multe feluri de semnatura electronica?

Da, doua tipuri. Semnatura electronica extinsa, creata cu ajutorul unui certificat digital calificat, ofera valoare legala documentelor semnate. Semnatura electronica simpla, creata pe baza unui certificat digital simplu, nu are valoare legala. Daca vrei mai multe detalii despre elementele tehnice din spatele samnaturii electronice, click aici.

6. Cum verific un document semnat electronic?

Documentele semnate electronic, chiar si cele care au extensia .p7s, pot fi verificate si vizualizate cu aplicația gratuită shellSAFE Verify. Acesta este gratuita si pusa la dispozitia ta de catre certSIGN. De curiozitate, poti sa faci aceasta verificare aici.

7. Unde se foloseste deja semnatura electronica?

In ultimii ani, ai fost obisnuit sa utilizezi semnatura electronica la ANAF, CNAS, ONRC si ITM. Ce vrem noi sa iti spunem este ca semnatura ta electronica este de fapt un instrument de lucru care iti poate adduce mari beneficii in cadrul activitatii zilnice, pe langa obligativitatea utilizarii ei in relatia cu institutiile statului.

8. Semnatura electronica este admisa in justitie ca si proba judiciara?

Semnatura electronica are aceeasi valoare legala ca semnatura privata, potrivit Legii semnăturii elecronice. Prin urmare, este considerata proba judiciara. Orice contract sau document pe care l-ai semnat cu semnatura ta electronica este un act cu putere legala.

9. Cat de utilizata este semnatura electronica in lume?

Ultimul studiu realizat de Comisia Europeana arata ca la nivelul UE, 43,3% din companiile private utilizeaza semnatura electronica. Vorbim aici de companiile private si nu de autoritatile guvernamentale.

10. Stiai ca documentele pe care le trimiti prin e-mail pot fi vazute de oricine?

Cu kitul de semnatura electronica de la certSIGN poti cripta documentele pe care le trimiti prin email, astfel incat sa poata fi vizibile doar persoanei careia ii sunt destinate.

Criptare inseamna ca prin intermediul aplicatiei clickSIGN (oferita gratuit de catre certSIGN), caracterele din documentul tau sunt astfel codate incat nimeni in afara de tine si de destinatarul fisierului nu poate intelege nimic din documentul respectiv.

11. Ai documente sensibile sau private pe calculator?

Folosind aplicatia clickSIGN inclusa in kitul de semnatura electronica de la certSIGN le poti cripta, asigurandu-te astfel ca vor putea fi vazute doar de tine.

12. Cu aceeasi semnatura pot sa semnez declaratiile ANAF, facturile electronice sau orice alte documente?

O singura semnatura electronica iti permite sa semnezi orice tip de document.

13. Daca pierd tokenul oricine poate semna in locul meu?

Nu, întrucât pentru a putea semna electronic, este nevoie și de token, și de codul PIN al acestuia. Astfel putem afirma ca semnatura electronica este mult mai sigura decat semnatura de mana si stampila.

14. Pot semna electronic si contracte?

Certificatul digital permite semnarea oricarui tip de document electronic, inclusiv contracte. Semnate electronic, documentele au aceeasi valoare legala pe care o au cele semnate olograf.

15. Pot sa emit electronic toate facturile chiar daca nu toti clientii vor sa le primeasca prin e-mail?

O sa lasam codul fiscal sa raspunda. Cod fiscal: "Facturile pot fi stocate pe suport hârtie sau în format electronic, indiferent de forma originală în care au fost trimise ori puse la dispoziţie."

16. De ce as marca temporal facturile electronice?

Marca temporală poate oferi o dovadă de necontestat asupra faptului că factura electronică a existat într-o anumită formă la un moment dat, în situația în care acest lucru trebuie demonstrat.

17. Daca emit si trimit la clienti factura electronic, acestia sunt obligati sa o arhiveze electronic?

Potrivit art. 155, alin. 34 din Codul fiscal, clientii pot alege să arhivezi facturile în formatul pe care îl preferă:

"Facturile pot fi stocate pe suport hârtie sau în format electronic, indiferent de forma originală în care au fost trimise ori puse la dispoziţie."

18. Ce fac daca emit electronic facturile dar clientii care primesc factura pe hartie doresc ca exemplarul lor sa aiba un aspect mai "oficial" (semnat si stampilat)?

Poti tipari factura electronica, semna olograf si stampila.

Categorii
1