Şi în cazul companiilor din industria de IT&C, semnătura electronică calificată este soluţia pe care se bazează digitalizarea proceselor de business, indiferent dacă vorbim despre fluxuri interne, relaţii cu partenerii sau oportunităţi de dezvoltare. Cum se poate utiliza mai exact semnătura electronică în acest domeniu descoperim prin răspunsurile oferite de Andrei Sârbu, Manager Clienţi certSIGN, invitat la Radio Guerrilla pentru o nouă intervenţie în cadrul campaniei “Dă valoare juridică semnăturii electronice”.
1. Care este aplicabilitatea semnăturii electronice în domeniul IT&C?
Există foarte multe scenarii de utilizare a semnăturii electronice în cazul companiilor de IT&C. Iar înţelegerea mult mai facilă, dar şi aprofundată, de către acestea a tehnologiei din spatele soluţiei fac ca rata adopţiei semnăturii electronice calificate (şi nu a altui tip de semnătură electronică) să fie mai ridicată.
În ceea ce priveşte diferitele direcţii de utilizare, trebuie menţionată în primul rând zona de Resurse Umane, în cazul căreia tot ce înseamnă contracte de muncă, acte adiţionale, respectiv angajări putându-se folosi semnătura electronică calificată . De asemenea, vorbim şi despre relaţiile de business pe care aceste companii le au la rândul lor cu diverşi colaboratori şi chiar parteneri exteneri din afara României –semnătura electronică calificată fiind folosită la încheierea contractelor şi a oricăror alte documente.
De remarcat şi faptul că aceste companii, fiind deja foarte familiarizate cu tehnologia, au ajuns să ofere angajaţilor soluţia de semnătură electronică ca beneficiu – de exemplu, pe lângă clasicele laptop şi telefon de muncă, angajaţii primesc şi un certificat calificat de semnătură electronică care se poate utiliza atât în relaţia de muncă, cât şi în alte direcţii, chiar şi în afara organizaţie.

2. Ce resurse sunt necesare pentru implementarea semnăturii electronice în relaţiile de muncă, la nivelul departamentului de HR al unei companii IT&C?
certSIGN a dezvoltat o serie de aplicaţii care folosesc semnătura electronică calificată la distanţă, soluţii ce pot fi puse la dispoziţia companiilor din acest domeniu. Prima variantă de implementare este cea în care certSIGN vine cu un “pachet” ce include atât componenta de semnătură electronică calificată, cât şi aplicaţiile menţionate anterior, astfel încât organizaţia să migreze rapid şi uşor de la documentele pe hârtie, la documentele semnate electronic cu valoare legală.
A doua variantă este cea de integrare a semnăturii electronice calificate în aplicaţiile deja deţinute de companie. Concret, dacă la nivelul departamentului de HR există deja o aplicaţie/platformă care gestionează procesele de Resurse Umane ce implică documente, se poate lua în calcul integrarea soluţiei de semnătură electronică certSIGN cu acestea. Iar dacă nu există o astfel de aplicaţie, noi oferim toate instrumentele necesare.
3. Serviciul de semnare în cloud certSIGN se poate integra în aplicaţii tip DM, EM, ERP sau CRM?
Da, serviciul de semnare electronică se poate integra în oricare dintre aceste tipuri de aplicaţii, indiferent de denumirea ori furnizorul acestora. Ca exemplu putem oferi zona de salarizare, certSIGN având proiecte cu cele mai mari companii care oferă soluţii software din această sferă, ce includ integrarea semnăturii electronice. Similar, suntem prezenţi şi în aplicaţii de Document Management, în cazul cărora la fel semnătura electronică este disponibilă.
Nu putem omite nici faptul că semnătura electronică calificată pe care certSIGN o pune la dispoziţie se află deja implementată în portale şi platforme ale instituţiilor statului – pe scurt, unui contribuabil care doreşte să interacţioneze cu o instituţie a statului i se poate emite semnătura electronică direct din platforma respectivă.
4. În cazul unei persoane care lucrează remote, în baza unor contracte de drepturi de autor, atât la nivel naţional, cât şi cu persoane din afara ţării, se poate utiliza semnătura electronică de oriunde?
Semnătura electronică calificată este nominală, respectiv certificatul din spatele semnăturii este emis pe numele titularului. Prin simplu acces la Internet, titularul poate apela certificatul pe numele lui pentru a genera o semnătură electronică calificată, cu oricare dintre partenerii, clienţii, colaboratorii acestuia. Ce este important de reţinut aici este faptul că semnătura electronică calificată este recunoscută la nivelul UE. Practic, dacă titularul în cauză se adresează oricărei instituţii ori persoane din Uniunea Europeană, din start lucrurile sunt cât se poate de clare pe partea de recunoaştere legală.
Ai ratat prima intervenţie pe acest subiect? Citeşte acest articol dedicat sau ascultă înregistrarea: