Caută
Close this search box.

Semnătura electronică calificată, utilizată și în sistemul RO e-Factura, obligatoriu de la 1 iulie

Începând cu 1 iulie 2022, furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B, dar și operatorii economici care desfășoară activități economice în relația cu statul (B2G) vor fi obligați să emită facturile fiscale prin sistemul pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, RO e-Factura.

Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura este disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV), accesibil exclusiv prin utilizarea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică, emis de un furnizor acreditat, precum certSIGN.

Cui i se aplică măsura?

1. Agenților economici ce comercializează produse cu risc fiscal ridicat – B2B

  • Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile
  • Băuturi alcoolice
  • Construcții noi
  • Produse minerale
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte

2. Agenților economici care desfășoară activități economice în relația cu statul – B2G

3. Companiilor din domeniul turistic care acceptă vouchere de vacanță, ce sunt obligate să transmită facturile emise titularilor voucherilor prin sistemul RO e-Factura.

Care sunt pașii pentru accesarea serviciului RO e-Factura?

  1. Obținerea unui certificat calificat pentru semnătura electronică, în vederea înrolării în SPV. AICI puteți citi cum obțineți complet online, simplu și rapid, un certificat calificat de semnătură electronică pe token sau în cloud.
  2. Înrolarea/accesarea SPV cu ajutorul certificatului obținut la pasul 1, iar AICI este explicat în detaliu modul de accesare al SPV.
  3. Completarea formularului 084 – Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura.
  4. În urma transmiterii formularului 084, operatorul economic este înscris în Registrul RO e-factura cu data de 1 a lunii următoare, dobândind totodată, în mod automat, și calitatea de destinatar.

Având în vedere că această măsură se aplică agenților economici care desfășoară activități B2B și B2G, destinatarul unei astfel de facturi, dacă se adresează direct clientului final B2C, nu este obligat să fie și el înrolat în Registrul RO e-Factura.

Înregistrarea în Registrul e-Factura va fi obligatorie de la 1 iulie pentru persoanele juridice care intră sub incidența categoriilor de comercianți ai produselor cu risc fiscal ridicat, precum și a serviciilor B2G, indiferent dacă aceștia folosesc sau nu în prezent un program de facturare.

Companiile de software care oferă servicii de facturare prin soluții de tip ERP/Contabilitate sau platformele care oferă soluții online de facturare vor putea transmite facturile clienților lor prin RO e-Factura, doar pe baza certificatelor calificate pentru semnătură electronică (folosite pentru autentificare) și doar după înrolarea în registrul e-Factura ca aplicații terțe.

Mai multe detalii despre această măsură puteți citi pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Share on Pinterest